پخش زنده
امروز: -
کانون تفکر آب دانشگاه یزد نسبت به پیامدهای منفی، جبران ناپذیر و تهدید کننده فعال سازی معدن مس دره زرشک هشدار داد.
سید عباس هاشمی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد با اشاره به مخالفتها نسبت به راه اندازی معدن مس دره زرشک گفت: طی ۱۰ سال گذشته همه نظرات کارشناسی نظیر گروه دانشگاه شیراز در این باره منفی بوده، اما به نظر میرسد که این مساله به صورت محرمانه در محیط زیست کشور نگه داشته و از تشکیل کمیته ارزیابی محیط زیستی و اعلام نظر قطعی در مختومه شدن این معدن خودداری شده است.
وی با اشاره به وضعیت شکننده و آسیب پذیر آب در استان یزد افزود: بیانیه کانون تفکر آب دانشگاه یزد تأکید دارد که فعالیتهای معدنی که بدون رعایت الزامات زیست محیطی انجام شده است، تاثیرات جبران ناپذیری بر منابع آب و زمین، محیط زیست، منابع طبیعی و اقتصادی ـ اجتماعی این استان وارد کرده و در آینده در صورت افزایش بهره برداری از معادن بدون این ملاحظات، حیات استان با خطرات جدی مواجه خواهد شد.
دبیر شورای هماهنگی تشکلهای زیست محیطی استان ادامه داد: کانون تفکر آب بر این باور است که طرح معدن مس دره زرشک نیز از این امر مستثنی نیست بلکه با توجه به محل قرارگیری آن، دقت چندین برابر را میطلبد، زیرا این معدن در مکانی قرار دارد که نقطه حیاتی برای استان محسوب میشود.
وی اظهار داشت: این بیانیه که حاصل نتایج مطالعات انجام شده و دهها ساعت بحثهای کارشناسانه در جلسات کانون تفکر آب دانشگاه یزد با حضور مسئولان و کارشناسان دستگاههای اجرایی و همچنین صاحب نظران و متخصصان مختلف است، تأکید دارد صدور هرگونه پروانه بهره برداری از معدن مس دره زرشک، صدمات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.
هاشمی با اشاره به ابعاد مختلف بیانیه کانون تفکر آب ادامه داد: در این بیانیه از تاثیر معدن بر کمیت و کیفیت منابع آب سطحی و زیرزمینی به عنوان بخشی از مهمترین تبعات منفی آن یاد شده است. گزارشهای مطالعات فنی نشان میدهد که آب نفوذ یافته از بارشها و تغذیه سالانه و ذخایر قبلی آبخوان در محدوده مطالعاتی معدن و پیرامون آن در اثر حفر پیت عمیق و دیگر فعالیتهای معدن دره زرشک برداشت خواهد شد و این مساله در کنار تغییرات اقلیمی و کاهش نرخ بارندگی منجر به تشدید بیلان منفی و کاهش شدید کمیت و کیفیت منابع آب زیرزمینی آبخوانهای ممنوعه مجاور میشود.
وی خاطرنشان ساخت: مطالعات پیش بینی کرده که در صورت انجام عملیات حفاری و باز شدن معدن، رژیم هیدرولوژیک منطقه تغییر کرده و موجب از دست رفتن بسیاری از چاه ها، قنوات و چشمهها در کوتاهترین زمان و در نتیجه نابودی دهها روستا و زندگی روستاهای مجاور در پایین دست شود. انفجار ناشی از بهره برداری از این معدن سبب تخریب و آسیب به آثار باستانی و میراث فرهنگی این منطقه به ویژه توران پشت میانجامد.
دبیر شورای هماهنگی تشکلهای زیست محیطی استان به بخش دیگری از بیانیه کانون تفکر آب اشاره کرد و گفت: این معدن بر محیط بیولوژیک نیز اثر گذاشته و با توجه به منطقه قرارگیری طرح یعنی در حاشیه پناهگاه حیات وحش شیرکوه که از زیستگاهها و رویشگاههای مهم استان یزد است، اهمیت تاثیرات منفی آن را دوچندان مینماید.
هاشمی با اذعان کانون تفکر آب به مزایای اقتصادی ناشی از بهره برداری از معادن افزود: گسترش معادن بدون توجه به اثرات مخرب آنها بر منابع آب و محیط زیست میتواند در آینده مشکلات زیادی را دامن گیر منطقهای کند که در یک اقلیم خشک و بیابانی واقع شده و دارای اکوسیستم بسیار آسیب پذیر و شکننده است.
وی با اشاره به تأکید این کانون بر واقع شدن معدن مس دره زرشک در منطقهای غیرقابل قیاس با سایر معادن و مناطق کشور تصریح کرد: بارندگی بسیار ناچیز در دشتهای بزرگ یزد ـ اردکان، تفت ـ نصرآباد و دهشیر و وابستگی شدید این مناطق به بارشهای ارتفاعات کم وسعت شیرکوه که معدن دره زرشک در آن واقع شده و اکوسیستم آسیب پذیر منطقه نشان میدهد که استان یزد به هیچ عنوان بنیه چنین چالش آبی و اکولوژیک بزرگ و مخربی را ندارد.
دبیر شورای هماهنگی تشکلهای زیست محیطی استان ادامه داد: کانون بر این باور است که فعال سازی معدن مس دره زرشک اثرات و پیامدهای منفی، جبران ناپذیر و تهدید کنندهای بوجود خواهد آورد و این کار را به هیچ عنوان به نفع و صلاح منطقه نمیداند. در نتیجه، کانون تفکر آب دانشگاه یزد با صدور هرگونه پروانه بهره برداری از معدن مس دره زرشک مخالف است.