پخش زنده
امروز: -
جمهوری اسلامی ایران کشوری با منابع گسترده از جمله دریای خزر و خلیج فارس است، این کشور همچنین دارای رودخانههای بسیار وسیع و پر آب است این در حالی است که ایران اکنون با معضل بزرگ کم آبی روبرو شده موضوعی که بسیاری آنرا عدم مدیریت درست منابع آبی میدانند.
به گزارش خبرنگار اسپوتنیک در تهران، کامبیز مهدیزاده، مشاور عالی معاون علمی و فناوری رییس جمهور و مدیر طرح توسعه نوآوریها و فناوریهای حوزه زمینشناسی، معدن و صنایع معدنی گفت: برای نجات ایران از خشکسالی حداقل در کوتاه مدت تنها دو راه ممکن است، اول شیرین کردن آب دریا و انتقال آب به مناطقی که با مشکل کمآبی مواجه هستند، دوم استفاده از ظرفیت آبهای ژرف. علت اینکه گفته میشود تنها راه، بدین معنی نیست که مدیریت منابع آب را فراموش کنیم، چاه جدید حفر کنیم و همچنان بر کشاورزی سنتی تکیه کنیم! خیر، باید الگوهای جدیدی را در رأس برنامههای خود قرار دهیم.
خشکسالی و تغییر اقلیم به یک معنا نیست، خشکسالی لزوماً محصول تغییر اقلیم نیست، این نوع نگاه که این دو را، یکی فرض کنیم نشاندهنده عدم توجه به مبانی علمی است. کشور در وضعیت خشکسالی است. اما این بدین معنی نیست که کشاورزی نکنیم، باید کشاورزان را توانمند کرد، آن هم با ابزار فناوری و نوآوری.
وی ضمن تاکید بر این مهم که آبهای ژرف میتوانند امید ژرف کشور برای حل معضل کمآبی باشند افزود: چند سالی است که معاونت علمی و فناوری پیشقراول توجه به این حوزه بکر در کشور شده و با همه ناملایمات و بعضاً سنگاندازی برخی وزارتخانهها، با اقتدار و باور به کار خود ادامه میدهد. در طی این مدت بر اساس نتایج حاصل از مطالعات زمینشناسی و ژئوفیزیکی و تفسیر دادههای بدست آمده، اولین نقطه برای حفر چاه دسترسی به آب ژرف در دشت سیستان انتخاب گردید آن هم در مکانی که اطلاعات زمینشناسی زیادی درباره آن وجود نداشت. با حفر چاه اکتشافی سیستان 1 با ژرفای 3000 متر و خروج آب با فشار زیاد و دمای 87 درجه سانتیگراد، اولین گام موفق در مطالعات نوین آب ژرف در کشور، توسط این معاونت برداشته شد. در دومین گام، در اواخر سال 1398 چاه سیستان 2 حفر گردید که نتایج حاصل از آن چشم انداز امید وار کنندهای برای منطقه ترسیم نمود.
آقای دکتر کامبیز مهدی زاده پیرامون آبهای ژرف بیان کرد: این نوع آبها در لایههای سنگی عمیق قرار دارند. آب حاصل از ذوب برفها در قله کوهها که عمدتاً در فواصل خیلی زیاد از مخازن این آبها واقع شدهاند، با حجم زیاد و سرعت کم از طریق شکستگیها به درون زمین نفوذ کرده و به مخازن آب ژرف میرسند.
نمونه دیگر لیبی است. کشور لیبی یکی از کمبارشترین و خشکترین مناطق جهان است. حتی مکانهایی در آن وجود دارد که دهههای متوالی رنگ یک قطره باران را به خود ندیدهاند. در آگوست سال 1984 عملیات ساخت بزرگترین سیستم آبرسانی دنیا جهت انتقال آب ژرف کشف شده در بخش مرکزی لیبی آغاز شد. بیش از 30 میلیارد دلار در این پروژه هزینه شده که مشکل کم آبی لیبی را حل کند. اما در جولای سال 2011 با سقوط قذافی، ناتو شبکه لولههای این رودخانه عظیم دستساز بشر را بمباران کرد و با این حمله 70 درصد جمعیتی که برای زندگی و کشاورزی به این آب وابسته بودند، از آن محروم شدند.
سفره آب زیرزمینی اوگالالا که به آبخوان دشتهای مرتفع هم معروف است یکی از مهمترین منابع آب زیرزمینی و کمعمق امریکا را تشکیل میدهد. گستره این آبخوان بزرگ بالغ بر 45 میلیون هکتار بوده و در زیر بخشهای وسیعی از 8 ایالت آمریکا (از داکوتای جنوبی تا تگزاس) قرار گرفته است.
مشاور عالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کویر لوت را منابع عظیم آب های ژرف در ایران دانسته و تاکید کرد: با بررسیها و مطالعات انجام شده، به عقیده اینجانب و پروفسور محمدرضا اسپهبد، منابع عظیم آب ژرف در زیر کویر لوت وجود داشته و میتوان در آینده نه چندان دور از این منابع آبی عظیم ژرف بهرهمند شد. این آبها می توانند در بعضی نقاط شور و در بعضی نقاط قابل شرب بوده و منبع پایان ناپذیری از آب را در دل کویر فراهم نمایند.