پخش زنده
امروز: -
بایدن در شرایطی که به دلیل نحوه خارج کردن نظامیان امریکایی از افغانستان با انتقاد شدید روبروست فرمان انتشار اسناد طبقه بندی شده مربوط به حملات 11 سپتامبر را صادر کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا دستور بازبینی اسناد مرتبط با تحقیقات پلیس فدرال، اف بی ای٬ درباره حملات یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ را جهت انتشار عمومی صادر کرد. براساس این دستور٬ مریک گارلند٬ وزیر دادگستری موظف خواهد بود طی شش ماه آینده اسنادی که از طبقه بندی خارج میشوند منتشر کند. بر اساس گزارش رویترز, خانواده قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر پیش از این از دولت آمریکا خواسته بودند تا در خصوص این شبهه که اف بی ای احتمالا برخی از اسناد مرتبط با نقش عربستان را در حملات 11 سپتامبر, از بین برده، تحقیق کند.
ماه گذشته خانواده قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر به جو بایدن هشدار داده بودند در صورت ندادن اجازه انتشار گزارشهای محرمانه پیرامون نقش عربستان در این حملات، بهتر است در مراسم یادبود قربانیان حضور نیابد.
دولت آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر اعلام کرد ۱۵ نفر از 19 هواپیماربا که در این حملات دست داشتند از اتباع عربستان بودند اما بااین حال هیچگاه اجازه نداد به جز برخی اطلاعات قطره ای جزئیات مشارکت عربستان در این حملات افشا شود.
در سال ۲۰۱۶، مجلس سنای آمریکا گزارشی سانسور شده که به «گزارش ۲۸ صفحه» یا فایل 17 معروف است منتشر کرد که به دستور بوش پسر محرمانه باقی مانده بود اما با این حال در این گزارش سانسور شده مشخص شد برخی از عوامل 11 سپتامبر با مقام های سعودی به ویژه بندربن سلطان سفیر وقت عربستان در واشنگتن در ارتباط بوده و از وی و همسرش کمک های مالی دریافت کرده اند.
دو سال پیش هم خالد شیخ محمد متهم اصلی حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر اعلام آمادگی کرد که اگر دولت امریکا او را اعدام نکند، حاضر است در پرونده دادخواست خانوادههای قربانیان علیه دولت عربستان شهادت دهد.
این در حالی است که در جریان تنش ریاض با دوحه, شیخ مشعل بن حمد آل ثانی سفیر قطر در واشنگتن در گفتگو با فارن پالیسی گفت: اتباع و دیپلمات های عربستان در حادثه 11 سپتامبر نقش مستقیم داشته اند. شیخ مشعل با اشاره به تشن افروزی ریاض علیه دوحه افزود عربستان با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم به دنبال دور کردن افکار عمومی از قانون جاستاست.
در سال 2016 کنگره امریکا طرح «عدالت علیه حامیان تروریسم» موسوم به "جاستا" را به کنگره ارائه کرد و این قانون تصویب شد. این قانون به خانواده های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر اجازه می دهد دولت عربستان سعودی را برای دریافت غرامت، تحت پیگرد قضایی قرار دهند. اما در آن مقطع اوباما رئیس جمهور وقت امریکا به دلیل تهدید وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه دارایی ها کشورش را از عربستان خارج خواهد نمود این قانون را وتو کرد اما با این حال سنا با رد وتوی اوباما به قانون «جاستا» رسمیت بخشید.
یکی از شعارهای انتخاباتی ترامپ نیز پاسخگو کردن عربستان به حملات 11 سپتامبر بود اما او نیز پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2016, به جای افشای این پرونده سعی کرد از آن برای پیشبرد طرح معامله قرن و باج گیری و قراردادهای تسلیحاتی به میزان 450 میلیارد دلار استفاده نماید.
اما اکنون این سوال مطرح است که چه انگیزه هایی سبب شده است تا دولت بایدن دستور دهد اسناد محرمانه مربوط به 11 سپتامبر منتشر شود؟ و آیا همه اسناد منتشر خواهد شد یا بخشی از آن همچنان در حالت طبقه بندی شده باقی خواهد ماند؟
در پاسخ به چرایی فرمان بایدن به انتشار اسناد طبقه بندی شده حملات 11 سپتامبر به دو ارزیابی می توان اشاره کرد:
نخست اینکه این فرمان در حالی صادر شده که بایدن به دلیل نحوه خروج نظامیان امریکایی ازافغانستان به شدت در داخل با بهره بردرای سیاسی جمهوری خواهان روبروست و به نظر می رسد با انتشار این اسناد سعی می شود اقدام جمهوری خواهان در لشکر کشی به افغانستان زیر سوال برده شود چرا که اگر عربستان در حملات 11 سپتامبر نقش داشته به چه دلیل دولت بوش فرمان حمله به افغانستان را صادر کرد؟
در خصوض بهره برداری سیاسی علیه بایدن در داخل امریکا به مواضع کوین مک کارتی، رهبر اقلیت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان این کشور اشاره می شود که در توئیتی با انتقاد از بایدن نوشت: بیستمین سالگرد 11 سپتامبر توسط طالبان مسلح و داعش احیا شده برگزار می شود. رئیس جمهور بایدن دشمنان ما را جسور کرده ، متحدان خود را رها کرده و آمریکا را در داخل و خارج از کشور ضعیف تر کرده است.
دوم اینکه با سیطره طالبان بر افغانستان و احتمال فعال شدن گروههای تروریستی در این کشور, دولت بایدن به انتشار اسناد محرمانه 11 سپتامبر به سعودی ها این پیام را می دهد که در صو.رت تکرار چنین حوادثی در امریکا دولتش عربستان را مسوول خواهد دانست و به این طریق از هرگونه اقدام احتمالی در داخل امریکا پیشگیری شود.
-------------------------------------------
رضا محمدمراد