پخش زنده
امروز: -
امروز، دوشنبه پانزدهم شهریور سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیست و هشتم محرم سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با ششم سپتامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (پانزدهم شهریور) به شرح زیر است:
بمبگذاری منافقین در تهران
۳۹ سال پیش، در روز پانزدهم شهریور سال ۱۳۶۱ هجری شمسی بر اثر انفجار مهیب یک بمب در یکی از خیابانهای شلوغ تهران، دهها تن از مردم شهید و زخمی شدند.
این اقدام جنایتکارانه توسط عوامل گروهک تروریستی منافقین، موسوم به مجاهدین خلق انجام شد. بمب در ساعتی پر رفت و آمد منفجر شد و صدها نفر از مردم در صف اتوبوس، داخل آن و یا در حال تردد بودند. انفجار به حدی شدید بود که صدای آن در تمام تهران شنیده شد و گودالی عمیق و وسیع در زمین به وجود آورد. ظاهراً کشتار مردم در تهران توسط منافقین به منظور خدمت به صدام دیکتاتور سابق عراق بود که ارتش او در جبهههای جنگ با رزمندگان ایرانی متحمل شکستهای بزرگی شده بود.
تاکنون بیش از ۱۷ هزار تن از مردم ایران در جریان ترورهای گروهکهای ضد انقلاب به شهادت رسیده اند که گروهک منافقین ۱۲ هزار مورد آن را رسماً برعهده گرفته است. این کروهگ از حمایت برخی دولتهای غربی برخوردار است.
اشغال بغداد توسط قوم مغول
۷۸۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم محرم سال ۶۵۶ هجری قمری شهر بغداد، پایتخت حاکمان عباسی، به تصرف هلاکوخان مغول درآمد و پس از کشته شدن مستعصم، آخرین خلیفه عباسی، این سلسله پس از پانصد سال حاکمیت بر قسمتهای زیادی از جهان اسلام، منقرض شد. هلاکوخان مغول، در کشورگشاییهای خود از هیچ جنایت و قساوتی فروگذار نکرد و پس از تصرف قسمتهایی از کشور ایران و قتل عام مردم شهرها و روستاها، به جانب بغداد هجوم برد و با وحشی گری و بی رحمی، هزاران تن را به قتل رساند و بسیاری از خانهها و بناهای مهم بغداد را ویران کرد.
حمله ارتش هند به پاکستان
۵۶ سال پیش، در روز ششم سپتامبر سال ۱۹۶۵ میلادی درپی بیش از یک ماه ناآرامی در مرزهای هند و پاکستان، ارتش هند حمله گسترده به پاکستان را آغاز کرد.
این دومین جنگ بزرگ دو کشور همسایه بر سر منطقه کشمیر بود. جنگ حدود سه هفته طول کشید و با وساطت شوروی، آتش بس برقرار شد و رهبران هند و پاکستان از ۱۰ ژانویه سال ۱۹۶۶ در تاشکند ـ پایتخت ازبکستان ـ با میانجیگری نخست وزیر شوروی سابق به مذاکره پرداختند. در پایان گفتگوهای تاشکند، اعلامیهای منتشر شد که در آن، نحوه حل و فصل مناقشه کشمیر و بهبود مناسبات دهلی نو و اسلام آباد، بیان شده بود. اگرچه این اعلامیه با استقبال کشورهای مختلف جهان روبرو شد، ولی به اختلاف هند و پاکستان در مورد مالکیت کشمیر پایان نداد.
تولد دالتون، دانشمند انگلیسی و مبدع محاسبه وزن اتمها
۲۵۵ سال پیش، در روز ششم سپتامبر سال ۱۷۶۶ میلادی «جان دالتون» شیمیدان و فیزیکدان انگلیسی در خانوادهای روستایی متولد شد. وی به دلیل علاقه به فراگیری علم، با وجود مشکلات زیاد توانست به مدرسه برود و درس بخواند. دالتون در مورد مسائل مختلفی به تحقیق و مطالعه پرداخت. وی معتقد بود که مواد از ذرات بسیار ریزی به نام اتم تشکیل شده اند که مخصوص همان ماده هستند و با دیگر مواد تفاوت دارند. دالتون وزن برخی از اتمها را محاسبه کرد که البته چندان دقیق نبود. دالتون که چشمانش کوررنگ بودند، در مورد این عارضه نیز مطالعات گستردهای انجام داد. او در سال ۱۹۴۴ درگذشت و با حضور گسترده مردم به خاک سپرده شد.
استقلال سوازیلند
۵۳ سال پیش در چنین روزی، ششم سپتامبر سال ۱۹۶۸ میلادی سرزمین سوازیلند در جنوب آفریقا موفق به کسب استقلال از انگلیس شد و چنین روزی به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت.
تاریخ مشخص سوازیلند به اوائل قرن نوزدهم میلادی باز میگردد. با گسترش نفوذ استعمار اروپا در جنوب آفریقا، سرزمین سوازیلند هم به تصرف اروپائیان درآمد. تا مدتها این کشور بطور مشترک توسط انگلستان و ترانسوال (قسمتی از آفریقای جنوبی فعلی) اداره میشد. چندی پس از استقلال آفریقای جنوبی در اوایل بیستم میلادی، سوازیلند مستعمره جداگانه انگلیس شد. سرانجام در سال ۱۹۶۸ میلادی، سوازیلند مستقل شد، اما نوع حکومت آن، چون گذشته، پادشاهی باقی ماند. سوازیلند با مساحت ۱۷۳۶۴ کیلومترمربع در جنوب قاره آفریقا واقع است و با کشورهای موزامبیک و آفریقای جنوبی همسایه است.
تولد امیرعبدالقادر الجزایری، مبارز ضد استعمارگری
۲۱۳ سال پیش در چنین روزی، ششم سپتامبر ۱۸۰۸ میلادی "امیر عبدالقادر الجزایری" سردار بزرگ و انقلابی الجزایر در منطقه وهران الجزایر متولد شد.
امیر عبدالقادر ابن محیالدین مبارز مسلمان الجزایری در زمره امرا، علما و شعرا بود که در برابر تجاوزات قوای فرانسوی در الجزایر قیام کرد و با یاری قبایل وطن پرست، از سال ۱۸۳۲ تا ۱۸۴۷ م مردانه با سپاهیان فرانسوی جنگید و کوشید تا امپراتوری عرب را تأسیس کند.
پیروزیهای امیر عبدالقادر باعث شد تا فرانسویان با وی از درِ سازش درآمده و ضمن ترک مخاصمه به امضای قرارداد صلح با او تن در دهند. براساس این قرارداد که در ۲۷ مه ۱۸۳۷ م به امضا رسید، به غیر از پنج بندر که در تصرف فرانسه باقی ماند، سایر نقاط الجزایر آزاد گردید. ولی با کارشکنی استعمارگران فرانسوی، امیر عبدالقادر در ۱۸ نوامبر ۱۸۳۹ م دومین دور مبارزات آزادیخواهانه خود را آغاز کرد. اما چون مبارزات وی بیش از ۱۵ سال طول کشیده بود، نیروهای او تحلیل رفتند و برخی امرای کشورهای عربی همچون سلطان مراکش و امیر تونس هم بر اثر فشار دولت فرانسه و ضعف و خودخواهی، از یاری او خودداری کردند. در نتیجه امیر عبدالقادر شکست خورد و تسلیم شد. وی در سال ۱۸۵۳ م از حبس آزاد شد به این شرط که دیگر به الجزایر باز نگردد. امیر عبدالقادر سرانجام در ۲۶ میسال ۱۸۸۳ م در ۷۵ سالگی در دمشق درگذشت.