پخش زنده
امروز: -
امروز، سه شنبه دوم شهریور سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با پانزدهم محرم سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم اوت سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دوم شهریور) به شرح زیر است:
آغاز هفته دولت
به مناسبت انفجار دفتر نخست وزیری در هشتم شهریور سال ۱۳۶۰ و شهادت دو یار دیرین امام و انقلاب و دو اسوه علم و تقوا، شهید محمدعلی رجایی، رییس جمهور و محمدجواد باهنر، نخست وزیر که نمونهای از دولتمردان مردمی بودند و نیز به منظور آشنایی مردم با فعالیت ها و بیان اهداف و برنامههای آینده دولت، هفته ای به نام هفته دولت نامگذاری شده است که از دوم تا هشتم شهریور است. علت نامگذاری چنین هفتهای این است که دولت شهید رجایی، نخستین دولت مکتبی بود که در آن دوره بحرانی حداکثر تلاش و کوشش خود را برای خدمت به اهداف مقدس انقلاب، صادقانه اعمال کرد تا آن جا که جان خویش را بر سر آن نهادند.
شهادت سید علی اندرزگو
۴۳ سال پیش در چنین روزی، دوم شهریور سال ۱۳۵۷ هجری شمسی؛ حجت الاسلام «سید علی اندرزگو»، به دست عوامل رژیم شاه به شهادت رسید. شهید اندرزگو مبارزه را از نوزده سالگی آغاز کرد و از نزدیک با شهید نواب صفوی، رهبر یک گروه مسلمان انقلابی، آشنا شد. وی سپس رسماً به عضویت هیئت موتلفه اسلامی درآمد و از طراحان و عاملان اعدام انقلابی حسنعلی منصور، نخست وزیر وقت و عامل قرارداد ننگین کاپیتولاسیون، بود.
به همین دلیل رژیم شاه بطور غیابی، شهید اندرزگو را به اعدام محکوم کرد. در پی صدور این حکم، مبارزه مخفی شهید اندرزگو با رژیم شاه آغاز شد و به مدت ۱۳ سال ادامه یافت، تا اینکه وی در چنین روزی در تهران، توسط عوامل رژیم دیکتاتور شاه شناسایی شد و در یک درگیری مسلحانه، به شهادت رسید.
تولد سید ابن طاووس، تاریخ نگار وقایع عاشورا
۸۵۴ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم محرم سال ۵۸۹ هجری قمری «علی بن موسی بن جعفر» معروف به «سید ابن طاووس»، فقیه، محدث و از علمای بزرگ مسلمان در حله ـ از شهرهای عراق ـ متولد شد. او دوران کودکی و جوانی را در زادگاهش به فراگیری دانش گذراند. پس از آن به بغداد رفت و حدود ۱۵ سال در آن شهر زیست. این دانشمند برجسته مسلمان در علم، فضیلت و پارسایی از مشهورترین علمای عصر خود به شمار میرفت و از اعتبار والایی برخوردار بود. ابن طاووس آثار متعددی تالیف کرد که از معتبرترین منابع اسلامی هستند. اثر معروف ابن طاووس به نام «اللهوف» در ذکر قیام امام حسین (ع) و وقایع عاشورا نگاشته شده که در نوع خود بی نظیر و از منابع موثق و معتبر دراین زمینه است و همواره مورد استناد اهل علم بوده است. این کتاب مکرراً در ایران، لبنان و نجف به چاپ رسیده است. از دیگر آثار سید بن طاووس، «سعدالسعود» و «الاقبال بصالح الاعمال» میباشد. وی در سال ۶۶۴ هجری قمری، در ۷۵ سالگی، وفات یافت.
قیام دیوار ندبه
۹۲ سال پیش، در روز بیست و چهارم اوت سال ۱۹۲۹ میلادی؛ قیام دیوار ندبه در بیت المقدس آغاز شد. دیوار ندبه در غرب مسجد الاقصی، محل عروج حضرت محمد (ص) در شب معراج، قرار دارد و به همین دلیل برای مسلمانان از اهمیت دینی و تاریخی برخوردار است. از یک هفته قبل از آغاز قیام دیوار ندبه، صهیونیستها که با حمایت انگلیس در حال اشغال تدریجی فلسطین بودند، تحرکاتی را علیه مسلمانان آغاز کردند تا آنکه در این روز فلسطینیهای خشمگین علیه صهیونیستها قیام کردند.
این قیام به سرعت به شهرهای دیگر فلسطین گسترش یافت و انگلیسیها که از خشم مردم وحشت کرده بودند، در فلسطین حکومت نظامی اعلام کردند. صهیونیستهای مسلح و پلیس و ارتش انگلیس به مدت یک هفته به مقابله شدید با فلسطینیها پرداختند و سرانجام، قیام مذکور پس از کشته و مجروح شدن صدها تن موقتا آرام شد. پس از قیام دیوار ندبه، حاکمان انگلیسی فلسطین، بیش از هشتصد فلسطینی را در دادگاه، محاکمه و محکوم کردند.
استقلال اوکراین
۳۰ سال پیش، در روز بیست و چهارم اوت سال ۱۹۹۱ میلادی؛ کشور اوکراین در شرق اروپا استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام کرد. روسیه از اواسط قرن هفدهم میلادی اشغال اوکراین راکه تحت تصرف لهستان بود، آغاز کرد و تا پایان قرن هجدهم، بخش اعظم خاک اوکراین تحت تسلط روسها درآمد.
پس از انقلاب کمونیستی شوروی، اوکراین مستقل شد. اما در سال ۱۹۲۲ میلادی به عنوان یکی از جمهوریهای شوروی، به این کشور ملحق شد. تا سالهای پایانی دهه ۱۹۸۰ میلادی تحرکات استقلال طلبانه در اوکراین چندان قوی نبود، اما با آغاز روند استقلال طلبی در جمهوریهای شوروی، اوکراین نیز خواستار استقلال شد و در چنین روزی در سال ۱۹۹۱ به آن دست یافت. اوکراین در ساحل دریای سیاه، قرار دارد و با کشورهای روسیه، روسیه سفید، لهستان، اسلوواکی، مجارستان، رومانی و مولداوی همسایه است.