پخش زنده
امروز: -
بی شک شیر مادر در هر زمانی و حتی در زمان همهگیری همچون پاندمی کرونا، تضمین کننده سلامت جسم و روح و روان کودک است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، عضو هیئت علمی گروه بهداشت باروری و مسئول انجمن علمی مامایی اهواز گفت: بی شک شیر مادر در هر زمانی و حتی در زمان همهگیری همچون پاندمی کرونا تضمین کننده سلامت جسم و روح و روان کودک است، زیرا تا کنون انتقال ویروس از راه شیر مادر و جفت به اثبات نرسیده است، بر عکس پادتنهای موجود در شیر مادر امکان ایمنی شیرخوار را در برابر ویروس و سایر عفونتها میتواند فراهم کند.
دکتر ناهید جوادیفر افزود: در صورتی که حال عمومی مادر مبتلا به کووید ۱۹ خوب نباشد، میتواند با رعایت دستورالعملهای بهداشتی شیر خود را بدوشد و شیر دوشیده شده را با روشهای جایگزین مانند استفاده از فنجان، قاشق (بهتر است از شیشه شیر استفاده نشود) و سرنگ به نوزاد خود دهد.
وی گفت: در این موارد بهتر است برای نوزاد تست PCR انجام گیرد و اگر نوزاد نیاز به بستری نداشته باشد، مادر و نوزاد میتوانند هماتاق بوده (اتاق اختصاصی در صورت امکان) و مادر میتواند پس از شستن دستها و زدن ماسک مناسب جراحی سه لایه به نوزاد بدون تماس دست خود به چشم، بینی و دهان نوزاد، شیر بدهد و پس از شیر دادن باید نوزاد در فاصله دو متری مادر نگهداری شود.
وی تصریح کرد: مصرف همه داروهای درمان کووید۱۹ برای مادر، در دوران شیردهی بلامانع است، اما همه نوزادان ترخیص شده باید توسط کارکنان بهداشتی در سه تا پنج روزگی ارزیابی شوند و علائم بدحالی نوزاد (اختلال سطح هوشیاری، کم آبی نوزاد و خوب شیر نخوردن، کاهش وزن، پایین آمدن یا افزایش مشخص دمای بدن، زردی، علائم تنفسی و گوارشی) پیگیری شوند.
مسئول انجمن علمی مامایی اهواز با بیان اینکه مادران علاوه بر اینکه باید در این دوران به شدت خود را تقویت و سیستم ایمنی بدن را بالا ببرند، خاطر نشان کرد: هنگام شیردهی شستوشوی مرتب دستها با آب و صابون و استفاده از الکلها به ویژه هنگامی که میخواهند با کودک تماس داشته باشند، فراموش نشود.
وی گفت: مادران مبتلا در هنگام شیردهی حتما از ماسک استفاده کنند. شایان ذکر است از یک ماسک چندین بار استفاده نکنند در صورتیکه ماسک مرطوب شد بلافاصله آن را تعویض کنند و هنگام تعویض ماسک از قسمت نخ و پشت ماسک استفاده کنند. همچنین هنگام عطسه و سرفه از دستمال استفاده و دستمال در ظروف دربسته بیندازند و بعد از آن دستها ضدعفونی شود، همچنین در موارد درگیری مادر با کووید بهتر است مادر شیر را بدوشد، اما از فرد سالمی بخواهد تا آن را به نوزاد بدهد.
دکتر ناهید جوادیفر توضیح داد: اگر مادر مبتلای قطعی/ مشکوک به ۱۹-COVID به تازگی بر روی پستان یا قفسه سینه خود سرفه کرده باشد باید قبل از تغذیه کودک، پستان خود را به آرامی با آب گرم و صابون حداقل به مدت ۲۰ ثانیه بشوید، ولی شست و شوی روتین پستان، قبل از هر بار تغذیه کودک با پستان مادر یا دوشیدن شیر مادر ضرورتی ندارد.
وی افزود: هرزمان که مادر احساس خوبی برای شیردهی دارد، میتواند مجددا شیردهی را شروع کند و هیچ فاصله زمانی مشخصی بعد از موارد قطعی/مشکوک به ۱۹-COVID وجود ندارد. شواهدی که نشان دهد شیردهی دوره بالینی ۱۹-COVID را در مادر تغییر میدهد نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: عوارض واکسن کرونا بسیار خفیف است
او ادامه داد: برای شروع شیردهی نیز باید مادر را حمایت کرد. اما باید به یاد داشت مادر شیرده مبتلای قطعی/ مشکوک به ۱۹-COVID است، هیچ نیازی به اضافه کردن شیر خشک به تغذیه شیرخوار ندارد. دادن شیر خشک، تولید شیر مادر را کاهش میدهد.