پخش زنده
امروز: -
براساس نسخه اولیه یک گزارش سازمان ملل متحد که خبرگزاری فرانسه به آن دست یافته است، منطقه مدیترانه که گرفتار آتش سوزیهای بی سابقه در یونان و ترکیه شده است، با افزایش دمای زمین با موج شدید گرما، خشکسالی و آتش سوزی جنگلهای شدیدتری مواجه خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس، این منطقه ۵۰۰ میلیون نفری بی آنکه منطقهای از جهان با بیشترین افزایش دما باشد، به عنوان «نقطه گرم» تغییرات اقلیمی خوانده میشود.
براساس فصلی از این گزارش کارشناسان هیئت بین دولتی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (IPCC) که نسخه نهایی آن فوریه ۲۰۲۲ به تصویب خواهد رسید، منطقه مدیترانه با عوامل متعدد مرتبط با تغییرات اقلیمی تهدید میشود. این نهاد وابسته به سازمان ملل در حال حاضر در حال بررسی گزارش دیگری درباره پیش بینیهای آب و هوایی است که روز دوشنبه رونمایی خواهد شد.
دلایل نگرانیها شامل خطرات مربوط به افزایش سطح دریا، از دست رفتن تنوع زیستی در زمین و دریا، خطرات مربط به خشکسالی، آتش سوزی جنگلها و تغییر چرخه آب، تولید مواد غذایی در معرض تهدید، خطرات مربوط به سلامتی در مناطق شهری و روستایی ناشی از گرمای شدید و پشههای ناقل بیماریها میشود.
براساس این متن، انتظار میرود که در دهههای آتی، دمای هوا در منطقه مدیترانه سریعتر از دیگر مناطق جهان افزایش یابد و این مسئله بخش کشاورزی، شیلات و گردشگری را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این گزارش هشدار میدهد دهها میلیون نفر دیگر تحت تاثیر کمبود فزاینده آب، خطرات وقوع سیل در سواحل و گرمای احتمالا مرگبار قرار خواهند گرفت.
در برخی مناطق مدیترانه ممکن است کشاورزی دیم تا ۶۴ درصد از بین برود و میزان آتش سوزی جنگلها بسته به تلاشهای صورت گرفته در جهت کاهش انتشار گازهای گلخانهای و در نتیجه گرمایش زمین، دو تا سه برابر خواهد شد.
این گزارش همچنین نتیجه گیری میکند که تنها حفظ گرمایش زمین زیر سطح دو درجه سانتی گراد، یعنی هدف توافقنامه آب و هوایی پاریس، امکان حفظ شهرهای ساحلی، سایتهای میراث فرهنگی، اکوسیستمهای زمینی و دریایی را در وضعیتی مناسب در بیشتر مناطق حوضه دریای مدیترانه فراهم میآورد.
افزایش دمای زمین، احتمال بروز امواج شدید گرما و خسکسالی و در نتیجه آتش سوزیها را افزایش میدهد.
فردریک اوتو از دانشگاه آکسفورد میگوید: «موج گرما یک رویداد آب و هوایی شدید است که تغییرات اقلیمی در آن واقعا قوانین بازی را تغییر میدهد. گرمای شدید بزرگترین تهدید برای منطقه مدیترانه است، زیرا از دیرباز مرگبارترین رویدادهای اقلیمی شدید در اروپا در این منطقه روی داده است.»
براساس این گزارش، تا سال ۲۰۵۰ تا ۹۳ میلیون نفر دیگر در کرانه شمالی دریای مدیترانه ممکن است با امواج شدید گرما مواجه شوند.
در خاورمیانه و شمال آفریقا، تا سال ۲۱۰۰ خطر مرگ افراد مسن از گرمای شدید بین سه تا سی برابر افزایش خواهد یافت و میزان مرگ و میرها در بخش شمالی دریای مدیترانه تا سال ۲۰۵۰ به ۲۰ هزار نفر در سال خواهد رسید.
دولتها میتوانند در برابر برخی تهدیدها از قبیل آتش سوزی یا سیل اقدام کنند. ایلان کلمن (Ilan Kelman) از دانشگاه کالج لندن (UCL) هشدار داد: «با گرما، وضعیت متفاوت است. تغییرات اقلیمی ما را به شرایطی میرساند که دیگر نمیتوانیم زنده بمانیم. تنها راه برای بقا استفاده ۲۴ ساعته از کولر است و مردم نمیتوانند امکان آن را داشته باشند. قطعی برق وجود خواهد داشت.»
متیو جونز (Matthew Jones) از مرکز تحقیقات تغییرات اقلیمی تیندال (Tyndall Centre for Climate Change Research) گفت از سال ۱۹۸۲ تا کنون میانگین روزهایی که منطقه مدیترانه با شرایط مساعد آتش سوزیهای شدید مواجه است، دو برابر شده است.
مارک پارینگتون (Mark Parrington) از مرکز تغییرات اقلیمی کوپرنیک اروپا گفت همچنین آتش سوزیها کیفیت هوا را در مناطقی از ترکیه و یونان که در حال حاضر در میان شعلههای آتش هستند، کاهش داده است و این آلودگی هوا تا قبرس را تحت تاثیر قرار داده است.
ایلان کلمن در ادامه گفت: «ما بیش از پیش مردم و اموال را در معرض خطر قرار میدهیم و به آنها نمیآموزیم که در برابر رویدادهای زیست محیطی غیرمعمول مانند آتش سوزی ها، سیل و خشکسالی چگونه واکنش نشان دهند.»