جرقه آزادی هند با تلاش خبرنگار مسلمان
خبرنگاری مسلمان با روشنگریها و اطلاع رسانی ضد استعماری در کشور ۷۲ملت پایه گذار استقلال و آزادی هند بود.
به گزارش حسن عبدالملکی خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از دهلی نو، روز ۱۵ اوت (۲۴ مرداد) سالروز استقلال هند و رهایی این کشور از سلطه ۲۰۰ ساله استعمار انگلیس و تشکیل کشوری مستقل در سال ۱۹۴۷میلادی در شبه قاره هند است.
عادل فراز
مولانا ظفر الحسن
قسیم حیدر
نهضت استقلال طلبی در شبه قاره هند در سالهای دهه ۱۹۳۰ م اوج گرفت و در سالهای جنگ دوم جهان قدرت بیشتری یافت. اما طلیعه این جنبش به ۶۰ سال پیش از آن تاریخ یعنی دهه پنجاه قرن نوزدهم میلادی باز میگردد.
اولین انقلاب آزادی خواهانه در هند را یک روزنامه نگار مسلمان پایه گذاری کرد که در سپتامبر ۱۸۵۷ بدست عوامل استعمار انگلیس و به اتهام کودتا به قتل رسید.
مولوی محمد باقر مشهور به همدانی با چاپ اولین روزنامه اردو زبان در دهلی نقش غیر قابل انکاری در روشنگری اقدامات استعماری انگلیس ایفا کرد.
علاقه مولوی محمد باقر همدانی به نویسندگی و روزنامه نگاری باعث شد او در سال ۱۸۳۴ میلادی مطبوعات چاپ سنگی (سنگ نگاره) خریداری کند و در سال ۱۸۳۶-۱۸۳۷ میلادی چاپ دهلی اردو اخباررا آغاز کرد که بصورت هفتگی چاپ میشد. این اولین اخبار اردو زبان در دهلی و دومین روزنامه اردو زبان هند بود.
این روزنامه نقش مهمی در آگاهی بخشی به مردم هند درباره مسایل اجتماعی و سیاسی کشورشان ایفا کرد و با دعوت اقوام مختلف به اتحاد علیه استعمار انگلیس پایه گذار اولین جنبش استقلال هند شد.
انگلیسیها مولوی محمد باقر همدانی را پس از سرکوب جنبش استقلال دستگیرو به شهادت رساندند. درباره نحوه شهادت وی با گلوله تیر نظامیان و یا آنگونه که نقل شده است با بستن وی به توپ جنگی و شلیک آن روایتهای مختلفی وجود دارد. اما او اولین روزنامه نگاری در هند بود که جان خود را فدای استقلال میهن اش کرد.