پخش زنده
امروز: -
راهکارهای فرهنگ سازی بین کشاورزان در خودداری از آتش زدن کاه و کلش از موضوعاتی بود که در کارگروه مدیریت پسماند گیلان بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ ِاستاندار گیلان در این نشست بر ضرورت تدوین برنامه جامع آموزشی مدیریت پسماند برای ایجاد وحدت رویه بین دستگاههای استانی و شهرستانی و همچنین فرهنگ سازی بین کشاورزان در خودداری از آتش زدن کاه و کلش پس از برداشت محصول برنج تأکید کرد.
ارسلان زارع توجه به اقتصاد سبز، توسعه پایدار و تأمین امنیت غذایی با تولید محصولات کشاورزی سالم را برای بالندگی و شکوفایی استان ضروری دانست و افزود: اگرچه این مفاهیم برای دغدغهمندان زیست محیطی به باور تبدیل شده، اما علیرغم تأکید مکرر، در بدنه اجتماع شاهد کم توجهی به رعایت استانداردها و شاخصها هستیم.
وی با اشاره به اهمیت موضوع پسماند برای تمام دنیا و نیز کشور و استان گیلان گفت: گیلان به لحاظ جمعیتی دهمین استان پرجمعیت و به لحاظ تراکم با ۱۷۷ نفر در هر کیلومتر، سومین استان پرتراکم پس از تهران و البرز است.
استاندار گیلان سرانه جهانی تولید پسماند را تنها ۳۰۰ گرم در روز عنوان و با بیان اینکه این شاخص در کشور ما بیش از ۷۰۰ گرم است، اضافه کرد: گیلان بیش از ۲.۵ برابر استانداردهای جهانی به لحاظ سرانه، تولید پسماند دارد که تولید پسماند تر، خشک و عدم رعایت تکفیک آن، نگرانیها را بیشتر میکند.
ارسلان زارع با بیان اینکه از مردم فهیم و با فرهنگ گیلان در اجرای طرح کاهش تولید و تفکیک زباله از مبدأ بیش از گذشته انتظار همراهی میرود، خاطر نشان کرد: نرم افزار تفکیک زباله از مبدأ بایستی از فصل پاییز به صورت آزمایشی در شهر رشت راه اندازی شود.
وی با اشاره به اینکه دغدغه تولید فراتر از سرانه جهانی باید برای مردم، فعالان مدنی، سازمانهای مردم نهاد و مسئولان به صورت همگانی باشد، افزود: برنامه ریزی متناسب با این نگرانی و تشکیل جلسات متناظر شهرستانی به صورت منظم، در دستور کار باشد.
استاندار گیلان به رشد پروژههای شهرداری رشت طی ۹ ماه گذشته نسبت به سال قبل اشاره و با بیان اینکه بخش ساختمان و ابنیه فنی پروژه زباله سوز شهر رشت به زودی تکمیل میشود، گفت: عمده تجهیزات این پروژه وارد استان شده و با پیش بینی تأمین اعتبار امیدواریم براساس زمانبندی تا پایان سال ۱۴۰۱ شاهد بهره برداری این طرح زیست محیطی باشیم.
ارسلان زارع فرهنگ سازی و توجه به آموزش را جزء موارد پرتکرار سخنان خود در جلسات زیست محیطی عنوان کرد و گفت: اجرای طرح مدیریت پسماند روستایی (مپ) در برخی از شهرستانها میتواند الگوی خوبی در روستاهای استان باشد و فرمانداران و بخشداران باید با جدیت نسبت به اجرایی کردن آن اهتمام ورزند.
وی اقدامات آموزشی برای مدیریت پسماند را اثرگذار دانست و بر لزوم تدوین برنامه جامع آموزشی برای ایجاد وحدت رویه بین دستگاههای استانی و شهرستانی تأکید و تصریح کرد: از منابع ۲.۵ میلیارد تومانی حوزه پژوهشی استان برای تدوین این برنامه جامع توسط نیروهای بومی استان با مشارکت سازمانهای مردم نهاد فعال، حمایت میشود.
استاندار گیلان گزارش ساماندهی مراکز دفن زباله استان را امیدوارکننده عنوان کرد و با تأکید بر ضرورت پیگیری مستمر برای اتمام پروژههای نیمه تمام حوزه پسماند در سطح شهرستانها گفت: استفاده از زباله سوزهای کوچک مقیاس که محققان بررسی اولیه را انجام داده اند، میتواند گامی موثر از سوی گیلان به عنوان استان پیشرو در مدیریت پسماند باشد.
ارسلان زارع اضافه کرد: برای ترغیب استفاده از زباله سوزهای کوچک مقیاس، برای شهرستانهای پیشتاز در اجرای این پروژه، از منابع استانی و شهرستانی حمایتهایی صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه هرساله با اتمام فصل کشاورزی و برداشت محصول برنج، شاهد امحاء کاه و کلش به صورت سنتی و ایجاد آتش سوزی در برخی از مناطق استان هستیم، گفت: جهاد کشاورزی ضمن اقدامات اجرایی قانونی، در امر ترویج و آموزش نیز اقدامات موثرتری انجام دهد.
استاندار گیلان ضمن قدردانی از دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستانهای دولتی و خصوصی استان درخصوص جمع آوری و بی خطر سازی پسماندهای بیمارستانی، به عدم همراهی برخی از پزشکان در اجرای طرح مدیریت پسماند اشاره و خاطرنشان کرد: نظام پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی استان به تشدید نظارتها بر مطب پزشکان اقدام و در صورت عدم رعایت موارد زیست محیطی، از تمدید پروانهها جلوگیری شود.
در این جلسه گزارش آخرین وضعیت اجرای پروژههای در دست اجرای استان در زمینه مدیریت پسماند ، گزارش آخرین وضعیت پروژههای نیروگاه زباله سوز، بهسازی مرکز دفن سراوان، کارخانه کمپوست و نرم افزار تفکیک از مبدأ، اجرای طرح جامع آموزش مدیریت پسماند و مراکز دفن در شهرستانها و نیز دستاوردهای آموزش توانمندسازی دهیاران، اقدامات کنترلی پسماند پزشکی واحدهای درمانی بخش خصوصی، اجرای طرح مپ (مدیریت پسماند روستایی) و تجهیز دهیاریها به خودروی حمل زباله ارائه و اقدامات پیشگیرانه کنترل آتش سوزی کاه و کلش در فصل برداشت محصول برنج، ارائه و بررسی شد.