پخش زنده
امروز: -
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو: در چهار سال گذشته نسبت به پشتوانه سازی بی اهمیت بوده ایم و این موضوع زنگ خطری برای مسابقات جهانی است.
مهدی بی باک در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره مسابقات تکواندو المپیک، گفت: مثل المپیک قبلی تکواندوکارانی قهرمان شدند که چندان شناخته شده نبودند. ما هم نباید به نامها توجه میکردیم و باید تمرکز خود را روی کار خودمان میگذاشتیم.
وی در خصوص علت ناکامی تکواندو ایران در المپیک توکیو، افزود: نتیجه نگرفتن تکواندو دلایل مختلفی دارد و عوامل زیادی مثل اضطراب، نحوه تمرین، ارزیابی حریف، وضعیت روانی و آمادگی جسمانی ورزشکار در روز مسابقات تاثیرگذار است.
مبارزه عجولانه تکواندوکاران ایران
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو گفت: هر بازیکنی که از لحاظ روحی و روانی بار کمتری را در روز مسابقه احساس کند، موفق میشود، اما در مورد تکواندوکاران ما در المپیک توکیو باید بگویم که آنها از لحاظ شیوه مبارزه عجولانه رفتار کردند.
وی در خصوص مبارزات آرمین هادی پور، افزود: هادی پور مصدوم نباید ریسک میکرد و ضرباتی را باید در دستور کار قرار میداد که حتما شانس کسب امتیاز داشت. فشار بازی باعث میشد او فشار بیشتری به پایش وارد کند. ما باید فشار فنی و روحی را از او میگرفتیم که در مسابقه اول و دوم او دیده نشد.
بی باک گفت: آرمین در وقت اول بازی نخست، گنگ بود و از حریفش عقب افتاد، اما در راند دوم جسارت بیشتری به خرج داد. در بازی دوم وقتی از حریفش سه امتیاز عقب افتاد، عجله کرد و همین موضوع باعث شد، فاصله امتیازاتش بیشتر شود و با وجود آسیب دیدگی، برگشت به مسابقه برایش سختتر شد.
وی در خصوص شکست میرهاشم حسینی، افزود: در این مورد هم گل به خودی زدیم و "دای هون لی" کرهای را از قبل حریف اصلی اش فرض کردیم، در حالی که گفته بودم، امکان باخت این کرهای هم وجود دارد. اما سرمربی تیم ملی در همه این موارد مقصر نیست.
نبود پشتوانه برای تیم ملی
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو با تاکید بر اینکه مشکل تکواندو ایران، نداشتن پشتوانه کافی است، گفت: در چهار سال گذشته کار جدیدی برای پشتوانه سازی نکردیم، قبلا در زمان مربیگری بنده و مقانلو در تیم ملی، به بحث پشتوانه سازی نظر داشتیم و هر بار برای مسابقات با تکواندوکاران اصلی تیم ملی نفرات دوم هم اعزام میشدند.
وی افزود: محمد کاظمی در وزن منهای ۵۸ کیلوگرم، فرزان عاشورزاده در وزن منهای ۶۸ کیلوگرم و ابوالفضل یعقوبی در وزن منهای ۶۳ کیلوگرم نفرات امتحان پس داده ما در رقابتهای بین المللی هستند که حالا از وضعیت شان بی خبریم.
بی باک گفت: اگر مردانی خداحافظی کند چه کسی جایگزینش میشود؟ در منهای ۸۰ کیلوگرم هم تکواندوکاری نداریم. قبلا برای مسابقات جهانی پشتوانه خوبی داشتیم، همین تکواندوکاران روزی اولین مسابقه جهانی خود را تجربه کردند، اما حالا نمیدانم، چه در اردوها گذشته است.
وی به المپیک ریو اشاره کرد و افزود: زمان اعزام فرزان عاشورزاده به المپیک، آرمین هادی پور را هم در وزنش داشتیم، مسعود حجی زواره و مهدی خدابخشی سایه به سایه هم پیش میرفتند و سجاد مردانی و سعید رجبی را در سنگین وزن داشتیم که اگر آسیب دیدگی اتفاق افتاد، نفر جایگزین داشته باشیم.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو گفت: برای این المپیک بجای آرمین هادی پور کسی را نداشتیم و مجبور شدیم، با وجود مصدومیت او را اعزام کنیم و حالا با این نتایج رده بندی تکواندوکاران هم افت کرد. با این وجود باید از همه تکواندوکارانمان دفاع کنیم و برای آینده آنها را آماده کنیم. امیدوارم انتقادات هم سازنده باشد تا آینده این تکواندوکاران تباه نشود.
وی ادامه داد: بعد از المپیک ریو مهدی خدابخشی و فرزان عاشورزاده به لحاظ روحی بهم ریختند، اما سجاد مردانی محکم ایستاد و عاشورزاده بعد از بازگشت به مسابقات توانست مدال نقره و برنز مسابقات گرندپری (جایزه بزرگ) و نقره آسیا را بگیرد. با این حال باز هم از آنها استفاده نمیکنیم.
کار سخت در مسابقات جهانی
بی باک با اشاره به مسابقات جهانی چین، افزود: نباید نگاه ما فقط المپیک باشد، پرونده المپیک برای ما بسته شد و حالا کار سختتر شده است، چون تکواندوکاری برای رقابتهای جهانی نداریم. تکواندو در وضعیت حساسی قرار دارد، نیاز به برنامه ریزی خوبی دارد تا به تیم قدرتمند قبلی برسد.
وی گفت: این نتایج زنگ خطر برای تکواندو ایران است. قبلا در وزن ۵۸ کیلوگرم ابراهیم صفری را داشتیم که در بین استعدادهایی بود که به کسب مدال طلایش در المپیک ایمان داشتم، اما حالا نیست، چون حفظش نکردیم.
از دست دادن زمان طلایی
سرمربی تیم ملی تکواندو افزود: شرایط برای همه در المپیک یکسان بود. نباید موضوع کرونا را بهانه کنیم، مگر بقیه تکواندوکاران در یک سال گذشته در چند مسابقه شرکت کرده اند؟ قبل از کرونا سه سال وقت داشتیم و میتوانستیم، چهار تکواندوکار خوب پرورش دهیم.
وی گفت: در ۶ سال گذشته به علت فشردگی مسابقات گرندپری نمیشد، کار خاصی کرد، اما یک سال دوری از مسابقات به علت کرونا زمانی طلایی بود که از دست دادیم. حالا هم باید ابتدا ایرادات فنی را برطرف کنیم.
هنر مربی کنار گذاشتن خاطیان نیست
بی باک به کنار گذاشته شدن برخی چهرهها از تیم ملی تکواندو اشاره کرد و افزود: مقصر همه مشکلات بازیکن نیست و مقابل بی انضباطی باید ایستاد، اما در جایی هم باید با نرمش ورزشکار را حفظ کرد، مگر اینکه چارهای نداشته باشیم. تکواندوکارانی که میلیاردها برای آنها هزینه شده را نباید به راحتی و با سلیقه شخصی از دست داد.
وی افزود: در همه رشتهها بازیکن سرکش داریم، اما این هنر مربی است که با محرومیت چند ماهه برخورد کند، نه اینکه به راحتی روی نام ورزشکار خط بزند.
نباید به مسائل حاشیهای توجه میکردیم
سرمربی پیشین تیم ملی تکواندو با اشاره به مسائل حاشیهای قبل از المپیک توکیو، گفت: کاری به مسائل دیگر نداشته باشیم، به وجود آوردن حاشیه قبل از مسابقه بیشترین تاثیر را روی تکواندوکار ما گذاشت. هر چه مسابقه را حساستر کردیم، ورزشکار خودمان دچار استرس شد.
وی افزود: در واقع باید از هر کسی در حد توانش انتظار داشت. صحنه المپیک فقط بحث فنی نیست و باید از لحاظ روانی هم ورزشکار خود را آماده میکردیم، ضمن آنکه تاثیر مربی هم روی بازیکن مهم است. باید قبل و بعد از مسابقه خیلی معمولی با موارد حاشیهای برخورد میکردیم. در ورزش تصمیمات احساسی به سودمان نیست.
استفاده از اهل فن
بی باک با اشاره به کمبود نفرات با تجربه در کنار کادر فنی تیم ملی، گفت: به افراد اهل فنی مثل ذوالقدری با کوله باری از تجربه و بیژن مقانلو سرمربی سابق تیم ملی که بهترین رکوردهای مدالی را در مسابقات گرندپری و بازیهای آسیایی دارد، نیاز داریم.
وی با انتقاد از کادر اجرایی تیم ملی، افزود: نباید از نفراتی استفاده کرد که توانایی ارائه مشاوره فنی و فکری به سرمربی تیم ملی را ندارند. زمانی در کنار من و مقانلو، ذوالقدری را داشتیم.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو گفت: وقتی تیم ملی نتایج بدی در یکی از مسابقات گرندپری گرفت، ما را به یک زمین تنیس برد و گفت؛ "گذشته را فراموش کنید و برای مسابقات آینده برنامه ریزی کنید". همین یک جمله کافی بود تا از ۲۰ سال تجربه وی استفاده کنیم.
نفرات تکراری کنار بروند
وی افزود: با کسی تعارف ندارم، چون نمیشود همیشه از نفرات تکراری استفاده کرد. باید از قهرمان به روز در تیمهای مختلف استفاده کنیم، نه اینکه سرمربی تیم دانشجویان مدتها به نام یک نفر ثبت شود و یا ۱۵ سال مستمر زوار به عنوان سرمربی تیم نوجوانان باشد.
بی باک گفت: میتوانیم از تجربیات زوار در بخش سرپرستی تیم ملی استفاده کنیم. روزی من سرمربی بودم و زمانی مقانلو، ذوالقدر و مهماندوست و عسکری، این صندلی به هر حال تغییر میکند.
وی با اشاره به فقدان مربی در تکواندو، افزود: در این زمینه هم کاری نکرده ایم. میتوانیم از مربیان جوان و قهرمانانی که در لیگ مربیگری میکنند، به عنوان همیار سرمربی به او آموزش دهیم، نه اینکه فقط در اعزامها حضور داشته باشند.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو گفت: باید براساس تفکرات سرمربی تیم ملی، از قهرمانان و مربیان دیگر در تیمهای پایه استفاده شود تا تفکرات فنی همسو باشد، نه اینکه هر مربی سلیقه شخصی خود را پیاده کند.
شورای فنی فقط برای من بود
وی افزود: زمانی شورای فنی را فقط برای من ایجاد کردند که فقط ایراد بگیرد و حالا خبری از این شورا نیست. البته من مخالف این تشکیلات بودم، چون بحث فنی نداشت و ایراداتش فقط به مربی استرس وارد میکرد.
بی باک با بیان اینکه انتقاداتش دلسوزانه است، گفت: ۲۵ سال به عنوان ورزشکار و مربی در کنار تکواندو بودم، بعد از نتیجه نگرفتن تکواندوکاران تا صبح نخوابیدم. حالا هم به دنبال جایگاه نیستم، اگر تکواندو مدال بگیرد، سرمان را بالا میبریم و اگر افت کند، زیرسوال میرویم.
وی افزود: در این دوره برخلاف مسابقات قبلی هیچ یک از منتقدان حرفی نزدند و حتی بعد از نتایج ضعیف مسابقات آسیایی هم با سکوت از تکواندو حمایت کردند.