در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از کشف ایسلند تا ورود ایتالیا به جنگ جهانی دوم
امروز شنبه، نوزدهم تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۹ ذی القعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (شنبه، نوزدهم تیر سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
کشف ایسلند
۱۱۴۷ سال پیش، در روز دهم ژوئیه سال ۸۷۴ میلادی ایسلند در شمال اروپا و نزدیک قطب شمال، توسط صیادان نروژی کشف شد.
این جزیره در سال ۱۲۶۱ میلادی تحت تسلط نروژ درآمد و بیش از یک قرن بعد، دانمارک هر دو کشور ایسلند و نروژ را اشغال کرد. سرانجام ایسلند در سال ۱۹۴۴، استقلال کامل خود را از دانمارک به دست آورد.
کشف سرزمین آلاسکا
۲۸۰ سال پیش درچنین روزی، دهم ژوئیه سال ۱۷۴۱ میلادی سرزمین آلاسکا توسط «ویتوس برینگ» (Vitus Bering)، کاشف دانمارکی کشف شد.
وی هنگامی که با کشتی بادبانی خود عازم روسیه بود، آلاسکا را که در شمال غربی کانادا واقع شده است، کشف کرد. منطقه نفت خیز آلاسکا تا سال ۱۸۶۷ میلادی جزیی از قلمرو روسیه تزاری بود، اما تزار در این سال، آلاسکا را به مبلغ ۷ میلیون دلار به آمریکا فروخت که امروزه چهل و نهمین ایالت آمریکا محسوب میشود.
تولد نیکولاس تسلا، کاشف واحد اندازه گیری مغناطیس
۱۶۵ سال پیش در چنین روزی دهم ژوئیه سال ۱۸۵۶ میلادی "نیکولاس تِسلا" (Nikola Tesla) فیزیکدان معروف اهل یوگسلاوی متولد شد.
وی در دوران تحصیل به فیزیک علاقه بسیاری داشت و به دلیل هوش بالا، به او لقب نابغه داده بودند. تِسلا پس از پایان تحصیلات در رشته برق و الکترونیک، به تحقیق در این زمینه پرداخت. وی با اختراع وسیله تبدیل برق دوفاز و سه فاز و کشف برق آلترناتیو یا جریان متناوب الکتریسیته، پایهگذار صنایع و علوم بسیاری شد که با الکترونیک سر و کار داشتند. وی در سال ۱۸۸۴ م به امریکا رفت و مدتی با ادیسون همکاری کرد. تِسلا پس از چندی با ادیسون اختلاف نظر پیدا کرد و این اختلاف تا آنجا ادامه یافت که از گرفتن جایزه نوبل که مشترکاً به او و ادیسون در سال ۱۹۱۲ م تعلق گرفته بود، خودداری کرد. با این حال، به دلیل اکتشافات گسترده تسلا در الکترونیک، یکی از واحدهای اندازهگیری مغناطیسی به نام او، "تِسلا" نامگذاری شده است. نیکولاس تِسلا در ۱۰ مه ۱۹۴۳ م در ۸۷ سالگی درگذشت.
تولد مارسل پروست، نویسنده فرانسوی و خالق بی اعتنا
۱۵۰ سال پیش، در روز دهم ژوئیه سال ۱۸۷۱ میلادی «مارسل پروست» (Marcel Proust)، نویسنده فرانسوی در خانوادهای مرفه به دنیا آمد.
وی پس از گرفتن دیپلم ادبی، به دانشکده حقوق رفت و موفق به گرفتن لیسانس شد. پروست فعالیتهای ادبی را از زمان دبیرستان آغاز کرد و از سال ۱۸۸۲ بطور جدی به آن پرداخت. پرورش او در محیطی اشرافی و رفت و آمد به چنین محافلی باعث شد در رمانهایش بیشتر به قشر مرفه توجه کند. مهمترین اثر این نویسنده فرانسوی، رمان چند جلدی «در جست و جوی زمان از دست رفته» است. از جمله دیگر آثار او نیز میتوان از «اسیر»، «گریخته» و «بی اعتنا» نام برد.
ورود ایتالیا به جنگ جهانی دوم
۸۱ سال پیش، در روز دهم ژوئیه سال ۱۹۴۰ میلادی ایتالیا رسماً به عنوان متحد آلمان نازی وارد جنگ جهانی دوم شد.
در این زمان نخست وزیر ایتالیا، بنیتو موسولینی، رهبر حزب فاشیست بود. حضور ارتش ایتالیا در جنگ جهانی دوم اگرچه بر ابعاد این نبرد ویرانگر افزود، اما موسولینی در عمل نتوانست کمک چندانی به هیتلر بکند. چنانکه در شمال آفریقا، پیشروی ارتش ایتالیا توسط انگلیسیها متوقف شد و آلمانیها مجبور شدند به ایتالیا کمک کنند. تا سه سال بعد، ایتالیا در جبهههای مختلف، متحمل شکستهای متعدد شد و پس از اشغال جنوب این کشور توسط متفقین، پادشاه ایتالیا موسولینی را برکنار کرد و در سپتامبر ۱۹۴۳ این کشور تسلیم شد.
استقلال جزایر باهاما از انگلیس
۴۸ سال پیش درچنین روزی، دهم ژوئیه سال ۱۹۷۳ میلادی جزایر باهاما - در آمریکای مرکزی - موفق به کسب استقلال از انگلیس شد و چنین روزی، روز ملی این کشور نام گرفت.
جزایر باهاما در سال ۱۴۹۲ میلادی، توسط کریستف کلمب، کاشف اروپایی کشف و ضمیمه اسپانیا شد. در قرون هفده و هجدهم میلادی، انگلیس و اسپانیا بر سر تصاحب باهاما چندین بار با یکدیگر جنگیدند که سرانجام در سال ۱۷۸۳ میلادی منجر به تصرف باهاما توسط انگلیس شد. باهاما از آن تاریخ، مدت ۱۹۰ سال تحت الحمایه انگلیس بود، تا در سال ۱۹۷۳ میلادی به استقلال دست یافت و به عضویت سازمان ملل متحد درآمد. جزایر باهاما با مساحت ۱۳۹۳۵ کیلومتر مربع در اقیانوس اطلس، در شمال کشور کوبا و جنوب شرقی آمریکا قرار دارد.