در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از آغاز آخرین سفر حج حضرت محمد (ص) تا استقلال مالاوی
امروز سه شنبه ۱۵ تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۵ ذی القعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۶ ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سه شنبه پانزدهم تیر سال ۱۴۰۰ ) به شرح زیر است:
آغاز آخرین سفر حج حضرت محمد (ص) موسوم به حجۀ الوداع
۱۴۳۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم ذیقعده سال دهم هجری قمری حضرت محمد (ص)، پیامبر گرامی اسلام، با بیش از یکصد هزار نفر از مسلمانان و یاران خود به قصد زیارت خانه خدا از شهر مدینه خارج شد.
پیامبر اکرم (ص) از زمان هجرت به مدینه، سه بار به قصد زیارت خانه کعبه به سوی مکه عزیمت کرد، اما تنها دو مرتبه موفق به ادای مناسک حج شد. آن حضرت در آخرین سفر حج خود، به هنگام انجام این فریضه الهی، چگونگی برگزاری صحیح حج را به مسلمانان آموخت. حضرت رسول اکرم (ص)، آنگاه در غدیر خم - در نزدیکی مکه - قبل از آنکه حجاج پراکنده شوند، از طرف خداوند، حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین خود به مردم معرفی کرد و سپس عازم مدینه شد. این آخرین سفر حج پیامبر اسلام (ص) بعدها به «حجة الوداع» مشهور گشت. آن حضرت چند ماه پس از این سفر پر برکت، به دیدار حق تعالی شتافت.
درگذشت توماس مور، فیلسوف انگلیسی و خالق یوتوپیا
۴۸۶ سال پیش، در روز ششم ژوئیه سال ۱۵۳۵ میلادی «توماس مور» (Thomas More) فیلسوف و سیاستمدار انگلیسی درگذشت.
وی در سال ۱۴۷۸ میلادی در خانوادهای سرشناس متولد شد. مور ابتدا در دانشگاه آکسفورد زبانهای یونانی و لاتین را آموخت و سپس به فراگیری حقوق و شغل وکالت پرداخت. او مدارج ترقی را طی نمود و مدتی پس از راهیابی به پارلمان انگلیس، از سال ۱۵۲۹ تا ۱۵۳۲ نخست وزیر هنری هشتم پادشاه این کشور شد. اما تصمیم پادشاه برای ریاست بر کلیسای انگلیس و تغییر مذهب کشور از کاتولیک به پروتستان با مخالفت شدید توماس مور مواجه شد و سرانجام هنری هشتم دستور داد تا وی را اعدام کنند. این متفکر انگلیسی اندیشههای فلسفی و سیاسی خود را در کتابی تحت عنوان «یوتوپیا» (utopia) توضیح داده است. در این کتاب ویژگیهای کشوری با نظام پارلمانی و در عین حال سلطنتی توضیح داده شده که مالکیت فردی در آن وجود ندارد و همه چیز در اختیار دولت است. مور ضمن احترام به بنیان خانواده و آزادی مذاهب، برده داری را نیز در آرمان شهر خود مجاز میشمرَد.
درگذشت ژرژ سیمون اهم، واضع واحد مقاومت الکتریکی
۱۶۷ سال پیش در چنین روزی، ششم ژوئیه سال ۱۸۵۴ میلادی «ژرژ سیمون اهم» (Georg Simon Ohm)، ریاضیدان و فیزیکدان آلمانی در ۶۷ سالگی، درگذشت.
وی درسال ۱۷۸۹ میلادی متولد شد و در دوران تحصیل به فیزیک علاقمند شد و درپی مطالعات و تحقیقات بسیار در علم فیزیک، قوانینی را در زمینه الکتریسیته کشف کرد که به نام خودش به قوانین اهم معروف است و امروز هم مورد استفاده قرار میگیرد. از این دانشمند آلمانی، کتابی به نام «تئوری ریاضی جریان الکتریسیته» بر جای مانده که حاوی قوانین مهمی از الکتریسیته است. به پاس خدمات اهم، واحد مقاومت الکتریکی، «اهم» نامگذاری شده است.
درگذشت ویلیام فاکنر، نویسنده آمریکایی و خالق خشم و هیاهو
۵۹ سال پیش، در روز ششم ژوئیه سال ۱۹۶۲ میلادی «ویلیام فاکنر» (Faulkner William) نویسنده آمریکایی درگذشت.
وی در سال ۱۸۹۷ میلادی متولد شد. فاکنر پس از شرکت در جنگ جهانی اول به کشورش بازگشت. وی پس از آشنایی با شروود آندرسن (Sherwood Anderson)، نویسنده هموطنش در سال ۱۹۲۵ میلادی به داستان نویسی روی آورد. فاکنر در داستان هایش از نابسامانی اجتماعی در آمریکا، بویژه تبعیض نژادی علیه سیاهان سخن میگوید. رمانهای او تأثیر بسزایی بر رمان نویسی نوین در آمریکا گذاشت. از کتابهای فاکنر میتوان از «خشم و هیاهو»، «حشرات» و «مردی که در غبار آمد» نام برد.
استقلال مالاوی از انگلیس
۵۷ سال پیش در چنین روزی، ششم ژوئیه سال ۱۹۶۴ میلادی کشور آفریقایی مالاوی موفق به کسب استقلال از انگلیس شد و چنین روزی، روز ملی این کشور نام گرفت.
مالاوی پیش از استقلال، نیاسالند نامیده میشد. در سال ۱۸۵۹ میلادی گروههای مذهبی اسکاتلندی و کاشف معروف دیوید لیوینگستون پای به این سرزمین نهادند. بعد از آنها حکومت انگلیس در این ناحیه مستقر شد. انگلیس، تهاجم پرتغال و آلمان را به این سرزمین دفع کرد و سرانجام درسال ۱۸۹۱ میلادی، آن را تحت الحمایه خود قرار داد. بدین ترتیب نیاسالند جزو مستعمرات بریتانیا در شرق آفریقا شد و غارت منابع آن شدت یافت. در سال ۱۹۵۳ میلادی، دولت بریتانیا به منظور ایجاد اتحاد و یکپارچگی میان سرزمینهای تحت نفوذ خود و تاراج آسانتر منابع مستعمراتش در جنوب و مرکز آفریقا، فدراسیون رودزیا و نیاسالند را تشکیل داد. تشکیل این فدراسیون با مخالفت سیاهان مواجه شد. در سال ۱۹۶۲ میلادی درپی تظاهرات و شورشهای گسترده، نهضتی جدی برای انحلال این فدراسیون به وجود آمد. سرانجام فدراسیون رودزیا و نیاسالند در سال ۱۹۶۳ میلادی از هم پاشید و درپی آن در ششم ژوئیه سال ۱۹۶۴ میلادی، این کشور به طور کامل از انگلستان مستقل شد و مالاوی نام گرفت. مالاوی با مساحت ۱۱۸۴۸۴ کیلومترمربع در جنوب شرقی قاره آفریقا قرار دارد و با کشورهای تانزانیا، زامبیا و موزامبیک همسایه است.
استقلال کومور از فرانسه
۴۶ سال پیش در چنین روزی، ششم ژوئیه سال ۱۹۷۵ میلادی مجمع الجزایر آفریقایی کومور موفق به کسب استقلال از فرانسه شد.
پس از آنکه در قرن دوازدهم میلادی، بازرگانان مسلمان وارد این کشور شدند، به تدریج گروه زیادی از مردم آن به دین اسلام گرویدند و فرهنگ و تمدن اسلامی در کومور گسترش یافت. کومور از قرن شانزدهم میلادی، مدتی در اشغال پرتغال بود که سلطان عمان توانست به این اشغالگری پایان دهد. اما از سال ۱۸۴۲ میلادی، قسمتهایی از کومور به تصرف فرانسویان درآمد و به تدریج تمام آن سرزمین مستعمره فرانسه شد. سرانجام درپی مبارزات مردم، در سال ۱۹۷۵ میلادی، کشور اسلامی کومور، به طور رسمی استقلال خود را اعلام کرد. کومور با مساحت ۱۸۶۲ کیلومترمربع در جنوب شرقی قاره آفریقا و در آبهای اقیانوس هند، واقع است.