پخش زنده
امروز: -
مراسم گرامیداشت بیست و ششمین سالگرد قربانیان فاجعه کشتار سربرنیتسا برگزار شد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری شهاب، راهپیمایی سالانه صلح در بوسنی و هرزگوین برگزار شد. حساب توئیتری خبرگزاری شهاب با انتشار تصاویری از این راهپیمایی نوشت: ” راهپیمایی سالانه صلح در بوسنی و هرزگوین برای گرامیداشت بیست و ششمین سالگرد کشتار سربرنیتسا برپا شد. در کشتار سربرنیتسا، بیش از هشت هزار مسلمان به دست صربها کشته شدند. “
با گذشت بیش از بیست و پنج سال از جنایت کشتار مسلمانان در شهر سربرنیتسای بوسنی و در حالی که هنوز سرنوشت ۱۷۰۰ نفر از قربانیان این جنایت نامعلوم است، گروههای صاحب قدرت همچنان به انکار آن میپردازند. امسال به دلیل شیوع کرونا، فقط تعداد معدودی میتوانند در مراسم یادبود و ادای احترام به قربانیان نسل کشی سربرنیتسا شرکت کنند. این در حالی است که زمزمههای انکار این جنایت در سالهای اخیر بلندتر شده است.
در جریان جنگ بوسنی بین سالهای ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ بزرگترین قتل عام تاریخ اروپا پس از جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست و طی آن هزاران بوسنیایی به جرم مسلمان بودن و داشتن نامهای اسلامی در شهر سربرنیتسا و مناطق اطراف آن کشته شدند. این جنایت در حالی رخ داد که در ۱۶ آوریل ۱۹۹۳، شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامهٔ ۸۱۹، سربرنیتسا را منطقه امن اعلام کرده بود. با این حال دو سال بعد اندکی پیش از پایان جنگ بوسنی صربها سربرنیتسا را محاصره کردند و از ۱۱ جولای ۱۹۹۵، طی کمتر از یک هفته حدود ۸ هزار نفر را قتلعام کردند. این کشتار در شهر سربرنیتسا که از سوی سازمان ملل به عنوان منطقه امن اعلام شده بود انتقاداتی جدی را علیه این سازمان و دبیرکل وقت آن و نیز نیروهای هلندی حافظ صلح در این منطقه مطرح کرد.
در جولای ۲۰۱۴ دادگاهی در هلند حکم داد که مسئولیت حقوقی قتل بیش از ۳۰۰ مرد و کودک مسلمان بوسنیایی در شهر سربرنینسا به دست صربها در سال ۱۹۹۵ بر عهده دولت هلند است. این افراد بخشی از ۵۰۰۰ نفر مسلمان بوسنیایی بودند که در جولای همان سال به سربازان حافظ صلح هلندی پناه آورده بودند. دادگاه هلندی در لاهه، گفت که نیروی حافظ صلح هلندی برای حمایت و حفاظت از مسلمانان بوسنیایی اقدام نکرد، در حالی که باید میدانست که خطر نسلکشی مسلمانان وجود دارد. سربازان هلندی این افراد را به صربها تحویل دادند. به گفته دادگاه، ارتش باید میدانست که آنها در صورت تحویل داده شدن به صربها کشته خواهند شد. دولت هلند به پرداخت خسارت به خانوادههای این قربانیان محکوم شد.