درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛از اولین جنبش درفلسطین تاصدور فرمان انقلاب فرهنگی
امروز یکشنبه ۲۳ خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با دوم ذی القعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (۲۳ خرداد خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت ابن خزیمه، محدث و فقیه مسلمان
۱۱۳۱ سال پیش بنا بر روایتهای متواتر تاریخی، در چنین روزی، دوم ذیقعده سال ۳۱۱ هجری قمری «ابن خزیمه»، محدث و فقیه مشهور قرن چهارم هجری قمری، درگذشت.
وی درسال ۲۲۳ هجری قمری متولد شد و از دوران جوانی برای کسب علوم مختلف دینی به سرزمینهای دیگر سفرکرد. ابن خزیمه سپس به تالیف کتب متعدد همت گماشت. از این رو آثار بسیاری از او برجای مانده است. مهمترین اثر چاپی او کتاب «التوحید و اثبات صفات الرب» نام دارد که در زمینه بحثهای اعتقادی آئین پاک اسلام نگاشته شده است. ابن خزیمه در این کتاب بطور مفصل عقاید خود را در باب یگانگی خداوند بر مبنای آیات قرآن مجید و روایات نقل شده از اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (ص) بیان کرده و سپس صفات خداوند را شرح داده است.
تولد باتلر ییتس، شاعر ایرلندی و خالق برزخ سلتی
۱۵۶ سال پیش، در روز سیزدهم ژوئن سال ۱۸۶۵ میلادی «ویلیام باتلر ییتس» (William Butler Yeats) شاعر و نمایشنامه نویس ایرلندی متولد شد.
وی تحصیلاتش را در ایرلند شمالی آغاز کرد و سپس آن را در لندن ادامه داد. استعداد شاعری " ییتس " به زودی نمایان و در شعرهایش متجلی شد. پس از آنکه او به بررسی برخی موجودات غیرعادی و سحر و جادو پرداخت، به تدریج برخی مضمونهای ترسناک را نیز وارد آثار خود کرد. این شاعر ایرلندی درباره فرهنگ عامه نیز به مطالعه پرداخت که کتاب «برزخ سلتی» حاصل آن بود. با این حال وی به سرودن اشعار حماسی و تخیلی نیز مشهور است. ییتس در سال ۱۹۲۳ برنده جایزه ادبی نوبل شد. از آثار او میتوان به «به صلیب کشیدن مرد طرد شده»، «وزش باد در نیزار» و «رستم ایرلندی» را نام برد. این شاعر ایرلندی در سال ۱۹۳۹ درگذشت.
نخستین جنبش سراسری ضد صهیونیست در فلسطین
۱۰۰ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم ژوئن سال ۱۹۲۱ میلادی در اولین سالهای قیمومیت انگلیس بر فلسطین، نخستین جنبش سراسری و بزرگ فلسطینیها علیه صهیونیستها آغاز شد.
شورش خونین ملت فلسطین، بیانگر اعتراض مسلمانان به سیاست استعماری انگلیس و طرفداری این کشور از صهیونیستهای ساکن در فلسطین بود. براساس این سیاست استعماری، مهاجرت صهیونیستها از سراسر جهان به فلسطین آغاز شد تا براساس اعلامیه بالفور، دولت رژیم صهیونیستی در خاک فلسطین تشکیل شود. با اجرای این سیاست، تعداد صهیونیستها از حدود ۳۵ هزار نفر در سال ۱۹۲۳ به بیش از ۶۰۰ هزار نفر یعنی حدود یک سوم جمعیت فلسطین در آستانه تشکیل رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ رسید.
حمله موشکی آلمان نازی به انگلیس
۷۷ سال پیش، در روز سیزدهم ژوئن سال ۱۹۴۴ میلادی اولین موشک زمین به زمین آلمان نازی به نام V-۱ (وی - یک) درجریان جنگ جهانی دوم، خاک انگلیس را هدف قرار داد.
تا آن زمان، آلمانیها با استفاده از هواپیما، انگلیس را که از صحنه جنگ زمینی دور مانده بود، مورد حمله قرار میدادند. اما موشکهای زمین به زمین برای ارتش آلمان، ارزانتر و کم خطرتر از پرواز هواپیما بر فراز خاک انگلیس بود. این موشکها، اولین موشکهای زمین به زمین در جهان بودند و پس از جنگ جهانی دوم، سایر کشورها با تکمیل تکنولوژی آن، موشکهای زمین به زمین پیشرفته امروزی را ساختند.
صدور فرمان تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی توسط امام خمینی (ره)
۴۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم خرداد سال ۱۳۵۹ هجری شمسی حضرت امام خمینی (ره) برای ایجاد تحول در دانشگاههای ایران، فرمان تشکیل «ستاد انقلاب فرهنگی» را صادر کردند.
ایشان در بخشی از پیام خود از اعضای این ستاد خواستند برای برنامه ریزی رشتههای مختلف و خط مشی آینده دانشگاهها بر اساس فرهنگ و ارزشهای اسلامی، اقدام کنند. هدف اصلی از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، بازسازی و دگرگون ساختن نظام آموزش عالی ایران و زدودن مظاهر فرهنگ غرب از چهره دانشگاههای ایران بود. اعضای این ستاد به دستور حضرت امام (ره) از میان کارشناسان و اساتید مسلمان در تخصصهای مختلف برگزیده شدند. حیطه کار این ستاد که اکنون به «شورای عالی انقلاب فرهنگی» تغییر نام یافته است، به تدریج گسترش یافت و ساماندهی امور فرهنگی جامعه را در زمینههای مختلف براساس فرهنگ غنی اسلام، عهده دار شد.
آغاز عملیات بیت المقدس ۷
۳۳ سال پیش در چنین روزی، ۲۳ خرداد سال ۱۳۶۷ هجری قمری عملیات بیت المقدس ۷ با رمز عملیاتی یا اباعبدالله الحسین در منطقه عمومی شلمچه آغاز شد.
عملیات مزبورهنگامی آغاز گردید که نیروهای دشمن بعثی بارها شهرهای بی دفاع میهن اسلامی را آماج موشکها و بمبهای شیمیایی خود قرارداده بودند و با تجمع نیروهایش در ناحیه شلمچه قصد تجاوز و محلهای جدید را داشتند. پس از صدور فرمان حمله، رزمندگان اسلام نیروهای دشمن را غافلگیر کردند و در نخستین مرحله از عملیات بیت المقدس با انهدام وسیع نیروهای بعثی عراق و تجهیزات جنگی آنان همراه بود. طی این دو مرحله چهار لشکرارتش بعثی عراق منهدم شد.