پخش زنده
امروز: -
تشکیل شورای اسلامی روستا، کلید توسعه و زمینه ساز رونق و آبادانی روستاهاست
تا همین دو سال پیش در بیشتر محلات روستا صدایی جز نفس باد شنیده نمیشد.
جواد میگوید: از ۱۳ سال پیش که خشکسالی، زانوی نحسش را بر گردن طبیعت گذاشت، رنگ و بوی زندگی، از روستای ما رفت.
تنورهای برکت، سرد و چراغ خانهها یکی یکی خاموش شد.
جیدرزار به دلیل نبود امکانات اولیه زندگی از جمله آب، برق، گاز و تلفن خالی از سکنه شد و مردم روستا دیگر علاقهای به زندگی در آن نداشتند.
برای جوانانی که قصه رفاه شهرنشینی را شنیده بودند، این روستای بکر، دیگر جای مناسبی برای زندگی نبود.
صحبت این جوان از روستای جیدرزار از توابع بخش کامفیروز جنوبی شهرستان مرودشت در ارتفاعات ۳ هزار متری از سطح دریا است.
روستایی که راهش فقط نصف سال باز است!
روستایی بکر در منطقه ییلاقی با خانههایی متمرکز و نیمه پلکانی از مصالحی، چون سنگ و گل.
از آن جا که جیدرزار در میان کوهها محاصره شده و جادهای به آن ختم نمیشود اهالی روستا در فصول سرد قادر به پایین آمدن از کوه و تامین مایحتاج خود نیستند.
به گفته این دهیار دهه هفتادی، همه شرایط برای متروکه شدن این روستای تاریخی فراهم بود که یک تصمیم، قلب زندگی را در جیدرزار به تپیدن واداشت.
همه اهالی در خانه بی بی خدیجه جمع شدیم و به امید گشایشی، تصمیم به تشکیل شورای روستا و دهیاری گرفتیم.
آقای حسینی میگوید: چهار سال پیش من و ۶ نفر از جوانان تحصیل کرده روستا، آستین همت بالا را زدیم و با رای و حمایت مردم، اولین شورا و دهیاری تنها روستای زیر بیست خانوار فارس را تشکیل دادیم.
کار، ساده نبود، اما نه برای شیرمردان جوان روستا. پاشنه چارق را ور کشیدیم و به دل موانع زدیم.
تزریق امید به رگهای خشک روستاها
کوثری، عضو شورای روستای جیدرزار میگوید: طعم خوش آب پس از ساخت اولین منبع آب روستا هنوز زیر زبانم هست.
انگار لبخند شیرین و دعای مردم، پیشواز موفقیتهای بعدی مان شد.
رساندن برق به روستا، تامین آب آشامیدنی، نصب آبگرمکنهای خورشیدی، دکلهای تلفن همراه و اینترنت از جمله امکاناتی است که در مدت چهارسال به همت شورای روستا، کم کم پایشان به جیدرزار باز شد.
وی با اشاره به این که با پی گیریهای شورا و دهیاری، جادهی ماشین رو به طول ۱۵ کیلومتر نیز در دل کوه برای دسترسی به روستا در دست ساخت است، میگوید: کم کم با بازگشت مردم به روستا، حفر یک حلقه چاه به قناتها جان داد و کشاورزی رونق دوبارهای گرفت.
یکی از اهالی جیدرزار میگوید: هیچوقت فکر نمیکردم، جوانان روستا باز به روستایشان بازگردند و صدای خنده و شادی کودکانشان در کوچهها و باغها بپیچد.
اما داستان زندگی ِدوباره روستاها به جیدرزار ختم نمیشود.
دو هزار و ۷۰۰ کیلومتر آن طرفتر مردم روستای علویه جهرم هم طعم انتخاب خوب را چشیده اند.
رنگ زندگی
وارد روستا شدیم. همه چیز بوی کودکیمان را میداد.
روستایی زیبا و آباد با خانههایی با پنجرههای چوبی و گلدانهای شمعدانی.
کوچههایی سنگی پر از خندهی بچهها و پچ پچ زنان و هِی هِی چوپانانِ بازگشته از دشت.
مردم روستای علویه هم، لوله کشی آب، ساماندهی معابر و خیابانها، ساخت مرکز درمانی، مخابراتی و سالن ورزشی را از برکات حضور شورای کارآمد در روستا میدانند.
دهیار روستای علویه، مشارکت مردم را مهمترین عامل رشد و توسعه میداند و معتقد است اهالی روستای علویه در این زمینه آگاهانه عمل میکنند.
آقای شکاری، فضاسازی، حل مشکل ورودی روستا و برگزاری جشنواره را از طرحهای در دست اجرا میداند که با اعتماد و همدلی مردم به زودی محقق میشود.
با باغدار ۶۵ ساله این روستا هم صحبت میشوم.
میگوید: با ورود امکانات رفاهی زندگی و نصب تجهیزات مخابراتی، پای فناوری به روستاهایمان باز شده و ذائقه بسیاری از جوانان روستا را با خود همراه و آنها را از فکر مهاجرت به شهر، منصرف کرده است.
او که پیشتر با مزایای شورای روستا آشنایی نداشته، حالا ثمره تشکیل آن را عملا لمس کرده است.
فاطمه دخترش، کارشناس ارشد توسعه روستایی و از داوطلبان ششمین دوره شورای روستا است.
به عقیدهی او با پیگیریهای شورا ، دهیاری و حمایت مردم کارهای عمرانی بسیاری انجام می شود و مردم نتیجه انتخاب خوب و آگاهانه خود را می بینند .
هوس هوای تازه، دیدن خانههای کاه گلی وسنگی و مردمانی پاک و باصفا، با زندگی ساده و غذاهای سالم محلی، ما را به روستای دستجه شهرستان فسا کشاند.
روستایی که در آن امید، اعتماد و همدلی، یکصدا شده تا غبار محرومیت را برای همیشه از خاطر پاک روستاییان پاک کند.
روستایی زیبا که از شهری کوچک چیزی کم ندارد.
نجفیان، دهیار روستای دستجه، ساماندهی پیاده روها، زیرسازی خیابانها، ساماندهی مغازهها، کاشت نهال، جذب سرمایه گذار، ساخت دبیرستان شبانه روزی واحیای بافت تاریخی و خانههای قدیمی را عملکرد شورای روستا در دو سال گذشته میداند.
او میگوید: ساخت مدرسه و درمانگاه، همراهی و مشارکت بالای مردم و کمکهای خیران، آبادانی این روستا را به دنبال داشته است.
چرخه تولید را دوباره به روستا بازمیگردانیم
کدیوری، یکی از اهالی این روستا است که ۲۰ سال پیش به تهران مهاجرت کرده و امروز دوباره به زادگاه مادریش بازگشته است.
او میگوید: آمدهایم تا دوباره چرخه تولید را در روستا از سر بگیریم و روستای خود را آبادتر کنیم.
او که زندگی شهرنشینی و پایتخت نشینی را تجربه کرده معتقد است: هیچ جا مانند زادگاه مادری انسان نیست و آرامش امروزم بیشتر از هر زمانی است.
او که به احیای خانههای تاریخی و ساخت اقامتگاههای بوم گردی مشغول است میگوید: با مشارکت اعضای شورای روستا میکوشیم، مقدمات بازگشت دیگر مهاجران روستا را نیز فراهم کنیم.
مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری فارس در خصوص بازگشت روستاییان می گوید: خدمات رسانی به روستاها در سالهای اخیر سبب مهاجرت معکوس و بازگشت روستاییان از شهرها به روستاهایشان شده است.
سید کمال پاکفطرت می افزاید:علاوه بر خدماترسانی به روستاها و تامین امکاناتی مانند آب آشامیدنی سالم، گازرسانی، برقرسانی و تلفن، اقدامات انجام شده در زمینه ایجاد اشتغال پایدار در روستاها و پرداخت تسهیلات در این زمینه سبب بازگشت بسیاری از روستاییان از شهرها به روستاها شد.
به گفته وی از طریق سامانه کارا ۵۵۰ میلیارد تومان تسهیلات طی چند سال اخیر به روستاییان استان فارس پرداخت شده که تاثیر زیادی در بحث توسعه پایدار و مهاجرت معکوس داشته است.
پنجه در پنجهی خشکسالی
«بفرما، این رزق توست ».
پیرزنی قد خمیده در لباسی سراسر رنگی با کاسه ای توت در دست به استقبالم میآید.
ننه فریده، از اهالی روستای محمدآباد است.
روستایی دل انگیز در ۸۳ کیلومتری غرب شهرستان آباده که طبق آخرین سرشماری ۲۶۷ خانوار جمعیت دارد.
کاممان که شیرین شد با گشاده رویی ما را در خانه اش به میهمانی میخواند.
میرود تا چای دم کند.
از خطوط چهره اش میتوان فهمید که بیش از هفتاد بهار را خزان کرده است.
میگوید: چند سال پیش، خشکسالی، رمق باغ و زندگی اش را گرفت، اما عقلِ جوانان، کلاف درهمِ زندگی اش را دوباره سَرِهم کرد.
فریده، با تکان دادن سر ، گفته های مادرش را تایید میکند.
میگوید: ۶ سال پیش، همه باغها و مزارع روستا خشکید و روزگارِ اهالی را سیاه کرد، اما شورای روستا توانست با مدیریت و تامین وامهای کم بهره، اقتصاد اهالی روستا را به سمت دامپروری پیش بَرد و رونق را به سفرههای روستاییان باز گرداند.
طرحی برای نجات روستاها
ننه فریده راست میگوید. عقل جوانان عضو شورا، کاری کرده است کارستان.
حالا بیشتر اهالی، شغل اصلی شان دامپروری شده و تابلو واحدهای پرواربندی، جمع آوری شیر و کارگاههای کوچک و بزرگ ماست بندی و پنیرسازی در کوچه پس کوچههای روستا رخ نمایی میکند.حسن، کارگر نوجوان کارگاه ماست بندی میگوید: از روستاهای اطراف به اینجا میآیند و محصولات کارگاه ما طرفداران زیادی دارد.
او که دانش آموز مقطع متوسطه است و از مهرماه امسال دیگر مجبور نیست، کارش را رها کند و برای تحصیل به روستای دیگر برود، مدرسه جدیدش را پاداش انتخاب خوب اهالی روستا میداند.
سبزه تُنُک پشت لبش میگوید تا کنون رای نداده، اما حرفهای آقا معلمش را از بَر است.
آقا معلممان رئیس شورای روستاست و خودش بانی تشکیل شورا و ساخت مدرسه شده است؛ او همیشه زاگرس را نشانمان میدهد و میگوید: هر جا وحدت و همدلی با مدیریت و دلسوزی هم صدا شده، همتی به بلندای زاگرس جان گرفته و آبادانی را میهمان وجب به وجب خاک این کشور کرده است.
آقا معلممان میگوید: شوراها، نماینده مردم در رفع مشکلات روستا هستند و میتوانند با دلسوزی و دغدغهمندی، روستاها را آباد کنند.
آقا مرادی میگوید: امسال هم باید با انتخابی خوب، نگذاریم قطار پیشرفت روستایمان از حرکت بیفتد.
او، بیتفاوتی اهالی روستا به مسوولیتهای اجتماعی را سرآغاز مشکلات میداند و معتقد است: هدف از تشکیل شورا، مشارکت مردم در اداره امور است تا افراد نسبت به اداره بهتر محل زندگی خود احساس مسئولیت بیشتری پیدا کنند .
آقا معلم را ندیدم، اما حرفهای ساده و صریحش به دلم نشست.
از تکاپوی مردم برای تبلیغات انتخابات پیش رو هم معلوم است حرفهای آقا معلم به دل همه اهالی نشسته است.خسته و آفتاب سوخته، اما با دلی روشن و پرامید، مسافر جاده شیراز میشوم.
ا
امید به فردا
حرفهای آقا معلم در ذهنم ورق میخورد و نگاهم به دوردست هاست.
به زاگرس سترگ. به قلههای رفیعش.
به جایی که نگاه هزاران زن و مرد و پیر و جوان هر صبح و شام به آن گره میخورد و صلابتش ریشه دوانده تا گُرده حَصین زاگرس نشینان.
نگاهم به زنان و مردانی است که اراده شان پهلو میزند به بلندای کوه و همتشان سر میکشد به آسمان.
خورشید کم کم رنگ میبازد؛ چراغ خانهها یکی یکی روشن میشود.
نگاهم به فرداست.
فردایی که سه میلیون و ۵۸۴ هزار برگ سپید تعرفه در فارس، آماده ثبت مشارکت مردم در فرداهای پیش روست .
امسال سه هزار و ۸۴۴ شعبه اخذ رای در شهرها و روستاهای فارس قد علم کرده اند تا بار دیگر حماسه حضور پارسیان را به نظاره بنشینند .
فردایی روشن
رئیس ستاد انتخابات استان فارس می گوید: همه چیز برای برگزاری انتخاباتی پرشکوه و ایمن آماده است .
به گفته سید احمد احمدی زاده با توجه به شیوع ویروس کرونا و با هدف حفظ سلامت شهروندان، در این انتخابات شاهد افزایش ۲۲ درصدی تعداد شعب رای گیری در حوزه انتخابیه شهرستان شیراز هستیم؛ شعبی که آماده جمع آوری آراء افزون بر سه میلیون و ۵۸۴ هزار نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات فارس است .
احمدیزاده، تعداد شعب رای گیری در نظر گرفته شده برای انتخابات ۲۸ خردادماه را سه هزار و ۸۴۴ شعبه برشمرده و می افزاید: این تعداد شامل هزار و ۹۹۶ شعبه ثابت شهری و ۷۲ شعبه سیار شهری و همچنین ۸۰۶ شعبه ثابت روستایی و ۹۷۰ شعبه سیار روستایی است .
وی در خصوص تعداد نامزدهای انتخابات شورای شهر و روستا در استان نیز می گوید : در مجموع در حوزه شورای شهر در استان ۹۷۳ کرسی وجود دارد که ۶۰۳ کرسی اصلی و ۳۷۰ کرسی نیز علی البدل است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس اضافه می کند : در حوزه روستایی هم از مجموع ۱۳ هزار و ۳۵۴ کرسی اصلی و علی البدل، هشت هزار و ۶۲ کرسی اصلی و پنج هزار و ۲۹۲ کرسی نیز علی البدل است.
احمدیزاده همچنین از آمادگی نیروهای اجرایی انتخابات خبر داده و می گوید: حدود ۹۰ هزار نیروی اجرایی، حفاظتی، نظارت و بازرسی، دست اندرکار برگزاری انتخابات در استان فارس هستند .
انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا ساعت هفت صبح فردا جمعه ۲۸ خردادماه آغاز می شود .
فردایی که فصلی تازه برای ایرانی آبادتر و زیباتر خواهد بود .
نگاهم همچنان به فرداست.فردایی است که از پس ِ امروز پدید میآید.
فردایی که از پس ِ انتخابهایمان جان میگیرد و انتخابهایی که پنجره میتنَد است به فردایی روشن.
مریم شمس - خبرگزاری صدا وسیما مرکز فارس