پخش زنده
امروز: -
آمریکا پس از دههها دخالت در منطقه خاورميانه برای تامین منافع خود اکنون مایل است مشغولیتهای خود را در غرب آسیا کاهش دهد تا به مقابله با چین و روسیه بپردازد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، آمریکا در دهههای گذشته انواع دخالتها را در منطقه تجربه کرده است و هدف همه این دخالتها نیز برای تامین مناطق خود در چارچوب سلطه بر جهان بوده است.
محمد بو عبدالله گزارشگر شبکه با اشاره به این که نقشه منطقه (خاورمیانه) نیز مثل نقشه ژئوپلتیک جهان پیوسته در حال تغییر است افزود: بر همین اساس این منطقه همیشه به وضوح بر سیاست آمریکا تاثیر میگذارد و فرقی نمیکند قدرت در دست دموکراتها باشد یا جمهوریخواهان در راس قدرت باشند. آمریکا در هر دورهای ابزارها و شیوههای متناسب آن دوره را برای تامین منافع و نفوذ خود به کار میگیرد. آمریکا قبل از دخالت مستقیم نظامی تلاش میکرد از نظامهای موجود در منطقه برای این کار استفاده کند که حمایت از رژیم صهیونیستی و تبدیل ایران زمان شاه به ژاندارم منطقه از نمونههای آن به شمار میرود.
آمریکا پس از آن با بهره برداری از بی ثباتی که خودش عامل آن بود و نیز کاهش نقش اتحاد جماهیر شوروی پس از فرسایش ناشی از جنگ افغانستان، حضور نظامی خود را در منطقه راهبردی (خلیج فارس) افزایش داد و خود را به عنوا ن حافظ این منطقه معرفی کرد. بدین ترتیب آمریکا در دوره پس از جنگ سرد به عنوان تنها قطب موجود در جهان ظهور کرد و اتحاد جماهیر شوروی که در آن زمان در حال فروپاشی بود دیگر رقیبی برای آمریکا به شمار نمیرفت. به این ترتیب به توسعه پایگاههای نظامی خود و اشغال کشورها یا دخالت نظامی در آنها پرداخت. آمریکا با استقرار نیروهای خود از شاخ آفریقا گرفته تا افغانستان و عراق تلاش کرد نفوذ خود را گسترش دهد، اما پس از آن به این فکر افتاد که از طریق جنگهای نیابتی از فشار وارده بر خودش بکاهد، زیرا جنگهای نیابتی چه از نظر مادی یا نیروی انسانی کم هزینهتر بود یا تقریبا هیچ هزینهای برای آن نداشت و در نتیجه با مخالفت مردمی هم روبرو نمیشد. آمریکا که از جنگ یمن حمایت میکند، تصمیم گرفت سیاست تثبیت بقا و نفوذ خود در سوریه را به شکلی کاملا متفاوت متناسب با ماهیت نزاع در آنجا که عناصر مسلحی از مناطق مختلف جهان در آنجا جمع شده بودند مانند کاری که دههها پیش در افغانستان انجام شد، ادامه دهد. آمریکا دهها تن از نیروهای خود را در سوریه مستقر کرد و آنها را تا بیش از دو هزار نفر افزایش داد. آمریکا در ظاهر به بهانه مبارزه با داعش در سوریه مستقر شد، اما هدف راهبردی آن مقابله با حضور روسیه بود که دو پایگاه در سوریه ایجاد کرده است، اما آمریکا پس از کنار رفتن دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق این کشور با تهدیدی جهانی روبرو شد، زیرا رقابت روسیه و چین با آمریکا چه نظامی یا اقتصادی و فنی شدت گرفته است و به همین سبب واشنگتن بیشتر به از بین بردن منازعات در منطقه تمایل پیدا کرده است. برخلاف آنچه از تصمیم جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای خروج از افغانستان و بازگشت به توافق هستهای ایران به نظر میرسد، این رویکرد به معنای خروج کامل از منطقه و رها کردن منافع و نفوذ خود نیست بلکه هدف آن کاهش مشغولیتها در منطقه و تمرکز بیشتر بر رویارویی با چین و روسیه است.