پخش زنده
امروز: -
برخی از افراد با مصرف مواد غذایی دارای طبع سرد دچار دل درد، دل پیچه و تهوع میشوند و اصطلاحا سردی میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، این علائم بیشتر در فصل بهار و تابستان با خوردن میوههایی با طبع سرد برای افراد به وجود میآید. در این بخش شما را با مواد غذایی که طبع سردی دارند و ممکن است با خوردن آنها سردی کنید، آشنا می کنیم و به شما میگوییم که این مواد غذایی را با چه چیزی مصرف کنید که دچار علائم سردی نشوید.
انواع لبنیات
لبنیات مانند پنیر تازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی به جز پنیر کهنه، شیر محلی تازه، کره و ماست چکیده طبع سرد وتر دارند. طبع کشک و قره قروت سرد و خشک است.
اگر با خوردن لبنیات دچار سردی میشوید، آنها را با مصلحشان مصرف کنید.
پنیر تازه را با گردو، آویشن یا نعناع خشک مصرف کنید.
خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسل بخورید.
کشک را با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی مصرف نمایید.
دوغ یا ماست خود را با نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، سیاه دانه یا پونه مخلوط کرده و آن را همراه با زیتون میل نمایید.
مصلح قره قروت نیز انواع فلفل، سیاه دانه یا زیره است.
میوهها و دانههای سرد و تر:
اسفناج ، آلو ، انار ، باقلا، بالنگ، بامیه خرفه، زردآلو، کدو حلوایی ، هلو، شفتالو، شلیل، کیوی ،
میوه و دانههای سرد و خشک:
ارزن ، ازگیل ، انار ترش، تمبر هندی ، جو ، ذرت ، ریواس ، زرشک، سرکه ، سنجد، شاه بلوط ، گشنیز، لیمو امانی ، لیمو ترش
لیمو شیرین ، ماش، نارنج، آلبالو، زالزالک ، زغال اخته
طبع توتها با یکدیگر فرق دارد. در میان توتها توتهای سفید طبع گرم وتر دارند، تمشک و شاه توت، دارای طبع سرد و خشک هستند.
طالبی، خربزه، گرمک و حتی بادمجان طبع گرمی دارند، اما در میان این صیفی ها طبع هندوانه و کدو سرد وتر است.
بهتر است برای متعادل کردن طبع هندوانه آن را همراه با عسل میل کنید.
بهترین مصلح برای کدو نیز، زیره، نعناع، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغوره و نمک است.بسیاری از افراد با خوردن خیار و گوجه دچار دل درد میشوند، علت این امر آن است که طبع خیار بوتهای سرد وتر، طبع گوجه فرنگی هم سرد وتر است.
هم طبع خیار و هم طبع گوجه سرد وتر است. برای در امان ماندن از سردی مصرف گوجه و خیار و دچار دل درد نشدن میتوانیدخیار بوتهای را با نمک، رازیانه، مویز، عسل یا زیره بخورید و یا از خیار چنبر به جای آن استفاده کنید، زیرا طبع خیار چنبر، گرم وتر است. برای تعدیل سردی طبع خیار میتوانید پوست آن را بکنید.
برای متعادل کردن طبع گوجه فرنگی نیز میتوانید آن را با روغن زیتون میل کنید.
برای تعدیل سردی طبع سالاد شیرازی حتما به آن مقداری پیاز، نمک، روغن زیتون و زیره اضافه کنید.
بین میوههای پرمصرف، گیلاس و گلابی دارای مزاج گرم وتر هستند.
با مصرف عسل می توانند از سردی کردن پس از مصرف میوههای سرد در امان بمانید
وضعیت مزاجی ریشههای مختلف
همه ریشهها مانند پیاز، سیر، موسیر و هویج دارای طبع گرم میباشند، اما سیب زمینی تنها ریشه پرمصرف است که طبع آن سرد و تر، است.
اگر با خوردن سیب زمینی دچار دل درد شدید و سردی تان شد، سیب زمینی را با مصلح هایش مانند دارچین، زنجبیل و آویشن مصرف کنید.
طبع گوشتها
طبع گوشت بز، ماهی، سیرابی و قلوه سرد است. مزاج ماهی سرد وتر است و برخی از افراد با خوردن این مواد غذایی سردی میکنند و دل درد میگیرند.
برخلاف باور عموم طبع گوشت گوساله گرم وتر است، اما اگر با خوردن این نوع گوشت دل درد میگیرید، همراه این غذا گشنیز، سماق و مرزه نیز مصرف نمایید.
طبع گوشتهای سرد را چگونه تعدیل کنیم؟
ماهی را با روغن کنجد یا روغن بادام شیرین بپزید و همراه آن زنجبیل، آویشن و ادویههای گرم مثل فلفل مصرف نمایید.
همراه با سیرابی میتوانید گلپر، سرکه، مرزه، دارچین و زنجبیل مصرف نمایید.
برای تعدیل طبع سرد قلوه روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین و زیره به آن بیافزایید و آن را کباب کنید.
از بهترین مصلحهای گوشت بز نیز نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره و خرما میباشد.
مصرف غذاهای طبع گرم برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که پس از خوردن یا نوشیدن خوراکیهایی با طبع سرد، دچار نفخ، کمبود انرژی، درد در مفاصل، ورم، احتباس مایعات، اسهال، درد معده میشوند بهتر است از غذاهای دارای طبع گرم استفاده کنند. مصرف غذاهای طبع گرم سبب افزایش انرژی، گردش خون، دفع اندام ها، گرم کردن و بهبود سردی بدن میشود.