خبرنگار شبکه تلویزیونی سی بی اس در آغاز گزارش خود گفت: اینجا «داندورا» (Dandora) - واقع در حومه شرقی نایروبی پایتخت کنیا است- حدود ۱۲ هکتار از اراضی این منطقه پر از زباله شده است. میتوان گفت وسعت این منطقه که از زباله پر شده است، به اندازه ۲۲ زمین فوتبال است. علیرغم پیشگام شدن کنیا در ممنوع کردن استفاده از پلاستیکهای یکبار مصرف، اما این کشور همچنان در دریایی از زبالههای پلاستیکی غرق میشود!
در حالی که اکثر افراد به این زبالهها نگاه میکنند و میگویند فائق شدن بر مشکلی به نام «انباشت زبالههای پلاستیکی» امکان پذیر نیست، اما یک زن جوان در کنیا در این باره چاره جویی کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: در کنیا روزهایی میرسد که به علت انباشت زبالههای پلاستیکی در رودخانهها، به معنا واقعی کلام میتوان روی آب راه رفت!
این شبکه با پخش تصویر یک رودخانه نوشت: این رودخانه به علت انباشت زبالههای پلاستیکی جایی برای نفس کشیدن ندارد و مخاطرات زیادی برای ساکنان این منطقه ایجاد کرده است.
خانمی که پیشگام تبدیل زبالههای پلاستیکی کنیا به آجرهای بادوام ساختمانی است میگوید: «وقتی این زبالهها را میبینم هیجانی میشوم، چون میدانم وجود این زبالهها به معنی از بین رفتن زندگی است».
خبرنگار گفت: این حقیقت که پلاستیک زیر آب نمیرود دقیقا باعث شد که «اینزامبی ماتیا» - دانشمند علم مواد در کنیا - شیفته کارش شود.
اینزامبی ماتیا گفت: ایده استفاده از پلاستیک برای تولید بلوکهای ساختمانی به ذهن من رسید.
خبرنگار: کنیا در سال ۲۰۱۷ استفاده از کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف را ممنوع کرد، اما در این کشور چنین زبالههایی در همه جا دیده میشود که باعث مسدود شدن مسیر آبها، آلوده شدن رودخانهها و آلوده شدن خوراک دامها میشود. بخشی از پسماندهای پلاستیکی از محل دفن زباله در «داندورا» سر در میآورند که مدت هاست ظرفیتش پر شده است. قرار بود این محل ۲۰ سال پیش تعطیل شود، اما هم اکنون هر روز «زباله گردها» لابلای زبالههای متعفن دنبال پلاستیک میگردند.
«اینزامبی ماتیا» گفت: حدود ۹ ماه طول کشید تا ما بتوانیم فقط یک آجر تولید کنیم.
خبرنگار سی بی اس در ادامه درباره تولید آجرهای پلاستیکی از میان پسماندهای پلاستیکی گفت: اول پسماندها دسته بندی میشوند تا خرده سنگها و شنها از آنها جدا شود. وقتی پلاستیکها حرارت میبینند و به شکل خمیر در میآیند آنها را داخل قالبهایی به شکل آجر در میآورند. روزانه دو هزار آجر پلاستیکی تولید میشود که قیمت آن در مقایسه با آجر معمولی سی و پنج درصد ارزانتر است، اما مقاومت آن هفت برابر آجرهای معمولی است. هم اکنون از این آجرهای پلاستیکی به عنوان سنگفرشهای خیابانی و در ساخت خانههای کوچک استفاده میشود. تولید کننده این آجرها در نظر دارد در مرحله بعدی سراغ شرکتهای بزرگ ساختمان سازی برود.
دو سال پیش آمریکا بیش از ۴۵۳ هزار تن پسماند پلاستیکی را به ۹۶ کشور از جمله کنیا صادر کرد. آمریکا هم اکنون در نظر دارد انتقال پسماند پلاستیک به کنیا را به عنوان یکی از شروط توافقنامه تجاری با آن کشور مطرح کند.
ایماز سومانیا فعال محیط زیست میگوید کنیا به سختی میتواند پسماندهای خود را مدیریت کند چه رسد به اینکه بخواهد پسماندهای آمریکا را نیز بازیافت کند!
این فعال محیط زیست گفت: اگر اجازه دهیم که توافقنامه تجاری آمریکا و کنیا باعث ورود زبالههای پلاستیکی بیشتر به قاره آفریقا شوند مشکلات ما بیشتر خواهد شد.
«اینزامبی ماتیا» تولید کننده آجرهای پلاستیکی میگوید: کشورها باید پسماندهای خود را در سرزمین خود نگه دارند.
وی گفت: ما هر چه بیشتر زباله بازیافت کنیم، مسکن ارزان تری را میتوانیم تولید کنیم و میتوانیم اشتغالزایی بیشتری هم داشته باشیم.