پخش زنده
امروز: -
اگر دولت سیزدهم ارادهای برای اجرای سیاستهای جمعیتی و حمایت از خانوادهها و زوجهای جوان در موضوع فرزندآوری داشته باشد شرایط امروز یک مقطع طلایی برای اجرای این سیاست هاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر صالح قاسمی استاد دانشگاه و جمعیت پژوه با برنامه «نوای جوانی» درمورد الزامات سیاستهای جمعیتی در دولت آینده گفت: شروع کار دولت سیزدهم با نیمه دوم پنجره جمعیت کشور مصادف شده است، پنجره جمعیت یعنی فرصت جوانی جمعیت و فرصتی که بیش از دو سوم جمعیت کشور در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال قرار گرفته اند و امکان کار و خلاقیت و تولید را دارند.
وی افزود: دولت سیزدهم علاوه بر سیاستهای جمعیتی به عنوان یک سند بالادستی، «طرح تعالی جمعیت و خانواده» و برنامه هفتم توسعه را نیز در اختیار دارد که تا به حال آن را نداشتیم و این یک ظرفیت قانونی بسیار مناسبی است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر دولت سیزدهم ارادهای برای اجرای سیاستهای جمعیتی و حمایت از خانوادهها و زوجهای جوان در موضوع فرزندآوری داشته باشد شرایط امروز یک مقطع طلایی برای اجرای این سیاست هاست.
قاسمی با بیان اینکه موضوع فرزندآوری دو راهبرد جدی دارد گفت: راهبرد نخست اعطای مشوقهای اقتصادی و مالی است که باید پرداخته شود و راهبرد دوم هم اصلاح نگرش عمومی جامعه نسبت به مقوله فرزندآوری و فرهنگ سازی برای ترویج فرزندآوری به عنوان یک ارزش است که هر دو راهبرد باید به طور همزمان اجرایی شوند.
جمعیت پژوه کشورمان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دولتها در اجرای سیاستهای جمعیتی کشور چه کم کاریهایی کردند؟ گفت: الان هفت سال است که از ابلاغ سیاستهای جمعیتی کشور میگذرد، اما همراهی نکردن سازمان برنامه و بودجه و نظارت نکردن بر اجرای سیاستهای جمعیتی مانع از اجرای این سیاستها شده و ما حتی شاهد مصوبات ضدجمعیتی نیز بودهایم.
قاسمی «طرح تعالی جمعیت و خانواده» را طرحی جامع و دقیق ارزیابی کرد و گفت: این یک طرح کارشناسی شده و قابل اعتماد است و حتی ضمانت اجرایی و محل تأمین اعتبار نیز برای آن دیده شده و فقط کافی است که دولت اراده اجرایی کردن این طرح را داشته باشد.
استاد دانشگاه به تجربه کشورهای مشابه ایران در این موضوع اشاره و اظهارکرد: برخی کشورها مثل ژاپن مانند ایران ما روند سالخوردگی جمعیت را طی کرده است. این کشور به دلیل اینکه در فرصت جمعیتی خود به حداکثر رشدیافتگی دست یافت بعد از یک قرن ساختار جمعیتی آن به یک ساختار کامل سالخورده تبدیل شد.
وی متذکرشد: البته ژاپن حدأقل در همین فرصت جمعیتی به یک رشدیافتگی رسید، اما ما بدون استفاده از فرصت جمعیتی و بدون هیچ توسعه یافتگی، دچار جمعیت سالمند میشویم و بنابراین پیامدهای سالخوردگی جمعیت برای ما خیلی بیشتر خواهد بود.
قاسمی با تأکید بر اینکه مشکل جمعیت کشور ایران راهکار علمی تجربه شده دارد، گفت: تنها شرط حل مشکل این است که مسئولان کشورمان اراده کنند.