پخش زنده
امروز: -
مدیرکل ثبت احوال استان تهران: مسئله جمعیت موضوعی بنیادین در سیاست گذاری و آینده نگری است و همواره مورد توجه و دغدغه دولتها بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حسین زین الصالحین امروز در جلسه شورای جمعیت استان تهران که در استانداری برگزار شد افزود: کشور ایران از دهه ۱۳۲۰ تاکنون دو بار در سالهای ۱۳۴۶ (به دلیل مهار تدریجی مرگ و میر و دارا بودن باروری طبیعی کنترل نشده) و ۱۳۶۸ (به دلیل نیاز به فرصت برای ترمیم بعد از جنگ)، سیاست کنترل را در راستای تعدیل آهنگ رشد جمعیت تجربه کرده است.
وی گفت: امروزه نگرشهای مختلف به جمعیت ایران و افزایش یا کاهش میزان رشد سالانه آن، بعد تازهای یافته و به دلیل اهمیتی که به ویژه برای آینده دارد، مورد توجه محافل علمی و اجرایی قرار گرفته است. براساس مطالعات انجام شده و نیز اطلاعات حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، میزان باروری کل در کشور ۲ و استان تهران به کمتر از ۲ فرزند به ازای هر زن (حد جایگزینی) یعنی ۱، ۶ کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: طبق نظریههای مطرح گذار جمعیتی که تحولات حجمی، رشد و ساختار سنی جمعیت جوامع را تبیین میکند، در ایران سهم جمعیت مولد یا بالقوه فعال از نظر اقتصادی (افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله) طبق سرشماری ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران به حداکثر خود در سالهای اخیر (۶۹/۹ درصد کل جمعیت کشور) رسیده و باعث به وجود آمدن پدیدهای شده است که آن را «پنجره فرصت جمعیتی» نامیده اند؛ پدیدهای که حدودا از سال ۱۳۸۵ آغاز شده و تا حدود سال ۱۴۳۰ اداماه خواهد یافت.
مهمترین فرصتهای ساختار جوان جمعیتی پیش روی ما قرارداده است
مدیرکل ثبت احوال استان تهران با بیان اینکه جمعیت شناسان پنجره جمعیتی را هدیه جمعیتی مینامند گفت: بی شک گذار ساختار سنی و پنجره جمعیتی، بستری برای رشد و توسعه اقتصادی کشور محسوب میشود، در طول دورهای که پنجره فرصت گشوده میشود، هزینههای عمومی که در برنامههای اجتماعی نظیر آموزش و بهداشت صورت گرفته بود به سمت سرمایه گذاری در بخشهای تولیدی و زیرساختها هدایت میشود.
زین الصالحین با اشاره به مهمترین فرصتهای فرهنگی اجتماعی این پنجره جمعیتی نیز گفت: میتوان برای ایجاد زیرساختهایی در جهت ارتقای فرهنگ و علم و تربیت و تولید نیروی انسانی صالح و سالم، برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.
تاثیر شرایط کنونی جمعیت با توجه به پنجره یا فرصت جمعیتی ایجاد شده در آینده اقتصاد
وی اضافه کرد: تحولات ساختار سنی جمعیت و افزایش جمعیت در سنین فعالیت بین ۱۵ تا ۶۴ سال منجر به فرصت طلایی پنجره جمعیتی شده است. در پنجره جمعیتی با تورم جوانی جمعیت روبه رو هستیم که پتانسیلی برای رشد شاخصهای انسانی است و میتواند به بهترین صورت برای آرمانهای توسعه پایدار استفاده شود.
زین الصالحین افزود: بهره گیری از در سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی از سوی رهبری اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز است بنابراین با درنظر داشتن نقش ایجابی، عامل جمعیت و مولفههای پنجره جمعیتی و مدیریت سرمایه انسانی برای پیشرفت کشور، لازم است برنامه ریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور انجام گیرد.
ساختار جمعیتی حال حاضر
مدیرکل ثبت احوال استان تهران اضافه کرد: طبق نظریههای مطرح گذار جمعیتی که تحولات حجم، رشد و ساختار سنی جمعیت جوامع را تبیین میکند، در ایران سهم جمعیت مولد یا بالقوه فعال از نظر اقتصادی (افراد ۱۵ تا ۶۴ سال) طبق سرشماری ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، به حداکثر خود در سالهای اخیر (۶۹/۹ درصد کل جمعیت کشور) رسیده است و باعث به وجود آمدن پدیدهای شده که آن را «پنجره فرصت جمعیتی» نامیده اند؛ پدیدهای که حدودا از سال ۱۳۸۵ آغاز شده و تا حدود سال ۱۴۳۰ ادامه خواهد یافت.
مهمترین فرصتهای ساختار جوان جمعیتی پیش روی ما قرار داده است
وی بار دیگر با تاکید بر اینکه پنجره جمعیتی، هدیه جمعیتی نامیده میشود در تشریح آن گفت:، زیرا گذار ساختار سنی و پنجره جمعیتی بستری برای رشد و توسعه اقتصادی کشور محسوب میشود، در طول دورهای که پنجره فرصت گشوده میشود، هزینههای عمومی که در برنامههای اجتماعی نظیر آموزش و بهداشت صورت گرفته بود به سمت سرمایه گذاری در بخشهای تولیدی و زیرساختها هدایت میشود.
زین الصالحین گفت: از مهمترین فرصتهای فرهنگی اجتماعی این پنجره جمعیتی هم میتوان برای ایجاد زیرساختهایی در جهت ارتقای فرهنگ و علم و تربیت و تولید نیروی انسانی صالح و سالم، برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.