پخش زنده
امروز: -
وبینار «بازتاب رمضان در شعر فارسی و اردو» به همت نمایندگی فرهنگی ایران در پاکستان برگزار شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از اسلام آباد، وبینار بین المللی "بازتاب رمضان در شعر فارسی و اردو" با حضور محققین، پژوهشگران و اساتید دانشگاهی کشورهای مختلف از جمله پاکستان، بنگلادش، جمهوری اسلامی ایران، قزاقستان و هند در لاهور برگزار شد.
در این وبینار جعفر روناس وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ سرکنسولگری ایران در لاهور با اشاره به جایگاه کلیدی واژههای شب قدر، سحر و رمضان در آثار شعرای مشهور ایرانی گفت: حکایت شب قدر در نگاه شعرای سخن سنج مسلمان به عنوان میراث داران فرهنگ، شگفت انگیز است.
وی با قرائت اشعار زیبایی از منوچهری دامغانی، فردوسی و رودکی درباره ماه میهمانی خدا گفت: از همان زمان که رودکی پدر شعر فارسی سنگ بنای کاخ ادب را بنا گذاشت روزه، صیام و رمضان در آینه شعر فارسی نیز انعکاس یافت.
"دکتر علی کمیل قزلباش" مدیر مجله پیام آشنا در اسلام آباد پاکستان به نگاه شاعران و ادیبان به ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: شاعران اردو زبان و فارسی زبان بیشتر به صورت ظاهری روزه را به فقر و مفلسی تعبیر کرده اند مثلا مولانا رومی در دیوان شمس از روزه به عنوان یک مسئولیت مذهبی یاد کرده است که مسلمان باید آنرا را انجام دهد و یا در زبان عرفانی از روزه به عنوان ایام فراغ و عید وصال توصیف کرده است.
"دکتر ابوموسی محمد عارف بالله" دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه داکا نیز به بازتاب ماه مبارک رمضان در اشعار مولانا سعدی و حافظ پرداخت و گفت: هر اتفاقی در ابعاد گوناگون بر شخصیت بیرون و درون شاعر تاثیر میگذارد. سعدی در جاهایی با زبان لطیف و ملایم روزه داران را دلداری میدهد تا مبادا صبرشان لبریز شود و در جایی دیگر به گونهای با ماه رمضان وداع میکند که گویا غم سرتاپای خواننده را فرا میگیرد.
"دکتر قالیا کامباربکووا الفارابی" از دانشگاه ملی قزاقستان به بازتاب رمضان در شعر مولانای رومی پرداخت و گفت: مولانا در اشعارش انسانها را به تن و جان تقسیم میکند به عقیده وی همانطور که ما از خوردن غذا و نوشیدن در ماه مبارک دست میکشیم باید بر بستن دهان جان نیز اهتمام ورزیم.
وی با بیان اینکه ماه مبارک رمضان ماه صبر و بخشش است و تنها نباید محدود به صرفه نظر کردن از غذا و آب منتهی شود، از کشورهایی که در این ماه مبارک به جنگ با یکدیگر میپردازند انتقاد کرد
"پروفسور اشتیاق احمد" استاد مطالعات فارسی دانشگاه جواهر لعل نهرو در دهلی نو نیز در سخنانش به سبکهای مختلف شاعران در بیان ماه مبارک رمضان اشاره کرد.
"دکتر حمید طاهری" از دانشگاه امام خمینی قزوین نیز با بیان اینکه رمضان به عنوان یک هسته مرکزی و یک موضوع اساسی، موضاعات دیگری را به دور خود جمع کرده است گفت: کلماتی مانند افطار، سحر، شب قدر و پیوستن به معنویات این شب باعث شد تا رمضان به یک موضوع فرا ملی تبدیل شود به نحوی که همه مسلمانان را به دور هم جمع میکند.