وظایف و اختیارات رئیس جمهور:
نقش و جایگاه صنایع کوچک در رشد و توسعه اقتصادی کشور
در حال حاضر توسعه اقتصادی کشورها بدون توسعه شهرکهای صنعتی که محلی برای تسهیل در فرآیند تولید و تجمیع فعالیتهای صنعتی و شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ هستند ممکن نیست.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: در حال حاضر توسعه اقتصادی کشورها بدون توسعه شهرکهای صنعتی که محلی برای تسهیل در فرآیند تولید و تجمیع فعالیتهای صنعتی و شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ هستند ممکن نیست.
این توسعه میتواند مؤثرترین وسیله برای نیل به اهداف مطرح شده در چارچوب اقتصاد مقاومتی باشد؛ اهدافی از جمله تأمین نیازهای داخلی، ایجاد اشتغال، افزایش قدرت اقتصادی، بهبود بهره وری و کارآیی و بهرهبرداری بهینه از منابع اقتصادی و رشد مطلوب و همه جانبه اقتصاد ملی و نظایر آن.
توسعه شهرکها و نواحی صنعتی کشور از آن جهت مهم است که بخش عمده آن را بنگاههای کوچک و متوسط تشکیل میدهند؛ بنگاههایی که سهم قابل توجهی در اشتغال و ارزش افزوده و حضور در زنجیره تامین بنگاههای بزرگ دارند. هر چند آمارها نشان میدهد که این واحدها در سالهای اخیر با مشکلاتی چون؛ کمبود نقدینگی، فقدان بازار، تامین مواد اولیه، اختلاف شرکاء، و نقصان ماشین آلات برمی گردد.
مستندات
اهمیت صنایع کوچک و متوسط در کشور بهدلیل این است که این بنگاهها در مجموع بهلحاظ آماری، بیش از ۸۰ درصد از بنگاههای موجود کشور و در بخش اشتغال نیز ۱۹.۳ میلیون نفر از ۲۴ میلیون شاغل کشور (سهم ۷۹ درصدی از کل اشتغال کشور) را در خود جای داده است.
نتایج بررسیها نشان میدهد اصلیترین مانع در ادامه حیات بنگاههای کوچک و متوسط را میتوان مشکل تامین مالی دانست. وجود شکاف مالی، رشد و گسترش بنگاههای کوچک و متوسط را در کشور دچار مشکل میکند و این سازوکار باعث میشود فقط بنگاههای بزرگ در بازار باقی بمانند. طی سالهای اخیر و بهویژه در دوسال ۹۸ و ۹۷ که جزو سختترین سالهای اقتصادی کشور بوده، تنها کمتر از ۶ درصد از کل تسهیلات اعطایی نظام بانکی را دریافت کرده و درعینحال آسیبهای فراوانی دیده است.
این درحالی است که با توجه به رونق بازار سهام علاوهبر تامین مالی از سوی سیستم بانکی، تامین مالی از سوی بازار سهام نیز باید مورد توجه سیاستگذاران قرار بگیرد؛ بنابراین پیشنهاد میشود در شرایط کرونایی اقتصاد کشور و همچنین فشارهای تحریمی، نجات بنگاههای کوچک و متوسط با استفاده از نظام بانکی و بازار سهام در دستور کار قرار گیرد و هرچه زودتر از آب رفتن این بخش بزرگ اقتصاد کشور جلوگیری شود؛ لذا در این راستا سامانه کشوری کسب و کار به کسب و کار (سامانه سککوک)، بهعنوان مدل جدیدی در تامین تسهیلات و رصد روند بهرهگیری از این منابع میتواند راهگشا در این خصوص باشد.
همچنین در این شرایط دولت نیز باید بتواند فرصت ایجاد شده در بخش صنایع کوچک و متوسط را مدیریت کند و با تدوین و بازنگری در قوانین به توسعه زیرساختها اقدام کند تا شرایط رشد صنایع فراهم شود.
جمع بندی
همانگونه که رهبر معظم انقلاب نیز تاکیده کردهاند نقش و جایگاه صنایع کوچک در رشد و توسعه اقتصادی کشور بسیار ویژه است. از این رو هرگونه برنامه ریزی برای توسعه صنعتی و اقتصادی کشور، اشتغالزایی، توسعه صادرات غیرنفتی و نوآوری، بدون حمایت و پشتیبانی از صنایع کوچک و متوسط میسر نخواهد شد؛ لذا دولت جدید باید با مصوبات راهگشا بتواند مسائل و مشکلات پیش روی بخش صنعت به ویژه صنایع کوچک و متوسط را از میان بردارد تا این بخش از صنعت با توان بیشتری در خدمت اقتصاد و اشتغال کشور باشد.
پژوهشگر: زهره دانشمندی