به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، غذاهایی که انسانها میخورند، عموما تهدیدکننده زندگی نیستند، اما برخی از آنها اگر به شکل نادرست مورد استفاده قرار بگیرند یا درست تهیه نشوند، منجر به بیماریهای جدی یا حتی مرگ میشوند. اینجا به معرفی خطرناکترین غذاهای جهان پرداخته شده است.
شاید برای شما پیش آمده باشد که در میانه شب دچار تب و لرز، تعریق، حالت تهوع و گرفتگی معده شوید و مانند جنینی که در رحم مادر است، بدن خود را مچاله کنید و همه سعی خود را میکنید تا خود را به سرویس بهداشتی برسانید و میدانید که ساعتهای سختی را پیش رو دارید. در این حالت حدس میزنید که دچار مسمومیت غذایی شدهاید.
متأسفانه تقریباً هر غذایی از مرغ نیمپز گرفته تا کاهوی شسته نشده، میتواند ما را ساعتها به درد و عذاب و در بعضی موارد حتی به کام مرگ بکشاند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین میزند که هر سال تقریباً ۶۰۰ میلیون تن پس از خوردن غذای آلوده بیمار میشوند و در نتیجه ۴۲۰ هزار تن، جان خود را از دست میدهند.
از بین این ۶۰۰ میلیون تن، برخی بیمار میشوند، زیرا آنها غذایی را خوردهاند که بهصورت نادرست تهیه یا در حین فرآوری، آلوده شده است. بعضی از آنها واکنشهای آلرژیک شدیدی نسبت به مواد تشکیل دهنده برخی مواد غذایی دارند و تعداد کمی از آنها نیز بهمنظور سنجش میزان تحمل خود، با خوردن داوطلبانه چیزی که بیمارشان میکند، بیمار میشوند.
بهعنوان مثال، برخی اقدام به خوردن تندترین سسهای جهان میکنند و سرانجام سر از بیمارستان درمی آورند. این اتفاقات، بیش از آن چیزی که شما فکر میکنید، رخ میدهد.
این فقط غذاهای تند یا عجیب و غریب در سراسر جهان نیست که میتواند مردم را بیمار کند. برخی غذاهای اصلی و رایج نیز اگر به درستی آماده نشوند، میتوانند ما را بیمار کنند و حتی از بین ببرند که از شنیدن نام آنها تعجب خواهیم کرد.
۱. فوگو (بادکنک ماهی)
سرآمد فهرست خطرناکترین غذاهای جهان، یک غذای لذیذ ژاپنی به نام فوگو (Fugu) یا بادکنک ماهی است. این ماهی، سمیترین ماده غذایی در جهان است و باید بسیار با دقت آماده شود تا کسی را نکشد.
فوگو حاوی مقدار کشندهای از سم "تترودوتوکسین" در اندام خود به ویژه کبد است. این سم، یک مسدود کننده کانال سدیم است و در حالی که قربانی کاملاً هوشیار است، عضلات او را فلج میکند. سرانجام نیز قربانی، توانایی نفس کشیدن را از دست میدهد و از خفگی میمیرد.
سرآشپزهای ژاپنی برای این که مجوز طبخ و ارائه فوگو را داشته باشند، سالها آموزشهای خاص میبینند. در آمریکا نیز تنها در صورتی میتوان آن را فروخت که در ژاپن، تهیه و تحت مراقبت و با مجوز در کانتینرهای سفارشی ارسال شده باشد.
یک سرآشپز جهت تهیه ایمن فوگو باید راه و روش آن را مانند کف دست خود بشناسد و با دقت، چشمها، مغز، تخمدانها، کبد و رودههای آن را دربیاورد و دور بیاندازد، زیرا این قسمتهای بدن این ماهی، حاوی تترودوتوکسین و کشنده است.
تترودوتوکسین، یک نوروتوکسین بوده که تا ۱۲۰۰ برابر، کشندهتر از سیانور است و تنها یک فوگو سم کافی را جهت کشتن ۳۰ انسان بالغ دارد.
این غذا به رولت روسی میماند و اگر کسی فقط یک قطعه کوچک از قسمتهای سمی فوگو را بخورد، در یک روز بر اثر فلج تنفسی، جان خواهد داد. با این حال، اغلب افرادی که در اثر مسمومیت با فوگو میمیرند، خود اقدام به طبخ این ماهی کردهاند.
۲. سیب آکی
سیب آکی (Ackee) میوه ملی کشور جامائیکا بوده و عرضه آن به شکل نارس از سال ۱۹۷۳ در آمریکا ممنوع شده است.
این میوه در حالت نارس و کال بودن، حاوی یک سم کشنده به نام "هیپوگلیسین ای" (hypoglycin A) است که تولید گلوکز خون را مختل میکند و خطر هیپوگلیسمی (وجود قند کم در خون) را افزایش میدهد که در نهایت منجر به خطر به کما رفتن یا حتی مرگ میشود. دانههای این میوه نیز هرگز نباید خورده شوند، زیرا بسیار سمی هستند.
جهت این که با خیال راحت از خوردن سیب آکی لذت ببرید، باید صبر کنید تا کاملاً روی درخت برسد و برای این که ایمنی مضاعف داشته باشید، کندن پوست آن قبل از خوردن نیز به کاهش سطح سم این میوه کمک میکند.
وقتی میفهمیم سیب آکی کاملاً رسیده است که پوسته بیرونی قرمز رنگ آن به سه قسمت سفید رنگ، قاچ بخورد. البته حتی در این حالت نیز اگر گوشت این میوه هنوز زرد رنگ باشد، نباید آن را خورد، زیرا نشان میدهد که هنوز به طور کامل نرسیده است.
خوردن یک تکه آکی نارس، موجب بیماری "استفراغ جامائیکایی" میشود که میتواند فرد را به کما ببرد و حتی گاهی اوقات منجر به مرگ شود. با این حال، خوردن سیب آکی منجمد و کنسرو شده که به طور کامل رسیده باشد، بیخطر است.
۳. ساناکجی (Sannakji)
اگر از خوردن غذاهای نرم و لزج لذت میبرید، میتوانید ساناکجی یا سان ناکجی سفارش دهید. این غذای کرهای، متشکل از بازوهای بچه هشت پای زنده است که به صورت تازه تهیه و عرضه میشود. بنابر این، درون ظرف هنوز تکان میخورد.
ساناکجی بر خلاف فوگو یا سیب آکی، سمی نیست، اما در عوض اگر مشتریان این غذا را به درستی نخورند، دچار خفگی و مرگ میشوند، زیرا این بازوهای تکه تکه شده، بر اثر حرکت خود میتوانند به سقف دهان یا درون گلوی فرد بچسبند و راه هوایی او را ببندند و موجب خفگی و مرگ او شوند.
بر اساس گزارشها، سالانه حدود شش تن در اثر تلاش جهت خوردن ساناکجی میمیرند؛ بنابر این، اگر میخواهید در یک وضعیت چسبناک گیر نکنید، حتماً باید این غذا را قبل از قورت دادن، خوب بجوید.
۴. هاکارل (Hákarl)
"هاکارل" یک خوراک سنتی ایسلندی است که به وایکینگها برمیگردد. هاکارل، نوعی گوشت کوسه گرینلندی بوده که به شدت تخمیر شده است.
گوشت کوسه گرینلندی، زهرآگین و حاوی مقدار زیادی "تری متیل آمین اکسید" و "اسید اوریک" است که در صورت بلع، موجب مسمومیت شدید، ناراحتی شدید روده و اثرات عصبی و گاه منجر به مرگ میشود. با این حال، میتوان سموم را با رها کردن تا زمان فاسد شدن، خنثی کرد.
جهت تهیه ایمن این غذا، کوسه به شکل سنتی ماهها زیر ماسه دفن میشد تا سموم آن خنثی شود. سپس آن را آویزان میکردند تا خشک شود.
امروز بیشتر در ظروف قدیمی نگهداری و اغلب قبل از مصرف شسته میشود! بوی تند و ترش حاصل از فاسد و تخمیر شدن، جهت منصرف شدن افرادی که این غذا را مطالبه میکنند، کافی است.
لازم به ذکر است که یک تکه از هاکارل که به خوبی آماده نشده باشد، میتواند فرد را به عوارض جانبی ناخوشایند دچار کند.
۵. ریواس
به سراغ غذاهای رایجتر که میرویم، ممکن است از دیدن گیاه ریواس یا "رابارب" (Rhubarb) در فهرست خطرناکترین غذاهای جهان تعجب کنیم. ساقه ریواس که به طور معمول جهت تهیه مربا و پای استفاده میشود، برای خوردن کاملاً خوب و مناسب است، اما باید از برگهای آن دوری کرد.
برگهای ریواس حاوی "اسید اگزالیک" (oxalic acid) بوده که برای کلیهها سمی است و در صورت مصرف بیش از حد، حتی میتواند منجر به مرگ شود.
البته یک فرد بزرگسال ۶۵ کیلوگرمی برای این اتفاق نیاز به خوردن حدود ۴ تا ۸ کیلوگرم برگ ریواس دارد، اما حتی اگر فقط چند برگ ریواس را ببلعید، به احتمال زیاد دچار تعدادی عوارض جانبی مانند سوزش گلو و دهان، حالت تهوع، مشکل تنفسی، اسهال و غیره، خواهید شد.
۶. کاساوا (Cassava)
کاساوا که با نام "مانیوک" (manioc) نیز شناخته میشود، یک ریشه گرمسیری بومی آمریکای جنوبی است که به طور معمول جهت تهیه دسر استفاده میشود و یک ماده اصلی در غذاهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب است. با این حال، کاساوای خام، حاوی سم سیانور است که تهیه و طبخ درست آن را لازم میکند.
کاساوا بر دو نوع است: شیرین و تلخ. کاساوای تلخ سفتتر است، اما سیانور بسیار بیشتری نسبت به نوع شیرین آن دارد. بسته به شیرین یا تلخ بودن کاساوا، آماده سازی آن جهت مصرف متفاوت است. کاساوای شیرین، فقط باید پخته شود تا خوردن آن بیخطر باشد، در حالی که کاساوای تلخ باید ابتدا رنده، سپس خیسانده و بعد پخته شود تا سطح سیانور آن کاهش یابد.
۷. لوبیای قرمز کلیهای (red kidney beans)
شاید تعجبآورترین ماده غذایی در این فهرست، لوبیای قرمز کلیهای باشد. این نوع لوبیا در بسیاری از غذاها استفاده میشود و مورد علاقه بسیاری از مردم است، زیرا پروتئین، فیبر، ویتامین و مواد معدنی بسیاری دارد؛ اما لوبیای قرمز کلیهای در شکل خام یا نپخته بسیار سمی است، زیرا مقدار زیادی "فیتوهاماگلوتینین" (phytohaemagglutinin) دارد.
فیتوهماگلوتینین، یک پروتئین گیاهی است که موجب تجمع گلبولهای قرمز خون و علائم مسمومیت غذایی متوسط تا شدید میشود و حتی میتواند به روده ما آسیب برساند. به منظور کاهش سطح فیتوهماگلوتینین در این نوع لوبیا، باید خیسانده و سپس به مدت کافی جوشانده شود که بسته به روش پخت، زمان دقیق جوشاندن آن متفاوت است.
ایمنی غذا
همانطور که دیده شد، تهیه، نگهداری و جابجایی مناسب غذا میتواند مسأله مرگ و زندگی باشد و حتی در موارد خفیف، مسمومیت غذایی میتواند منجر به گذراندن ساعات بسیار ناخوشایندی در زندگی شود.
کشورها جهت به حداقل رساندن موارد مسمومیت غذایی، تدابیر بهینهسازی ایمنی مواد غذایی را در نظر گرفتهاند.
بهعنوان مثال، در آمریکا، سازمان غذا و دارو، مسئول حفاظت از بهداشت عمومی با اطمینان از تأمین مواد غذایی کشور به استثنای گوشت دام، طیور و محصولات تخم مرغ فرآوریشده است. این سازمان، آزمایشهایی را روی مواد غذایی انجام میدهد و مقرراتی نیز جهت اطمینان از سلامت، بستهبندی و نگهداری مناسب مواد غذایی دارد.
سازمانهای دیگر، مانند سرویس بازرسی و ایمنی غذا، اطمینان حاصل میکنند که عرضه تجاری گوشت، مرغ و فرآوردههای تخم مرغ از نظر تجاری، سالم و دارای برچسب سلامت باشند.
همچنین، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) در نگهداری سوابق بهروز و انجام تحقیقات روی بیماریهای ناشی از غذا در آمریکا جهت جلوگیری از مسائل غیر ایمنی مربوط به مواد غذایی در آینده، نقش دارد.
افرادی که میخواهند از مسمومیت غذایی در امان باشند، باید مطمئن شوند که همیشه روش شستن، پخت و پز و نگهداری غذاهای خود را با دقت بررسی میکنند. شاید جهت ایمن بودن کامل، تنها باید از این ۷ غذای خطرناک خودداری کنند، مگر اینکه بهدرستی تهیه شده باشند.