به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ ماه مبارک رمضان فرصت طلایی است تا از برکت سفره الهی بهره ببریم، برکتی که بندگان هر روز میتوانند با خواندن دعا از آن استفاده ببرند.
همراه با شما دعای بیستمین روز از ماه مبارک رمضان را میخوانیم:
بسم الله الرحمن الرحیماللهُمَّ افْتَحْ لى فیهِ ابْوابَ الْجِنانِ، وَاغْلِقْ عَنّى فیهِ ابْوابَ النّیرانِ، وَوَفِّقْنى فیهِ لِتلاوَةِ الْقُرْآنِ، یا مُنْزِلَ السَّکینَةِ فى قُلُوبِ الْمُؤْمِنینَ؛ خدایا در این ماه درهاى بهشت را به رویم بگشا و درهاى دوزخ را به رویم ببند، و بر تلاوت قرآن موفّقم بدار، اى آرامش بخش دلهاى مؤمنان».
گونه شناسی دربهای بهشتیدر فراز آغازین دعای روز بیستم ماه مبارک رمضان میخوانیم: «خدایا در این ماه درهاى بهشت را به رویم بگشا»
طبق برخى از روایات یکى از درهاى بهشت «رَیّان» نام دارد. ریّان به معنى سیراب شدن است؛ و این در، مخصوص روزه دارانى است که تشنگى و عطش روزه را تحمّل مى کنند.
«باب المعروف» درِ دیگر بهشت است. کسانى که کارهاى نیک و پسندیده انجام مى دهند، از این در وارد بهشت مى گردند.
«باب الصّبر» از دیگر درهاى بهشت مى باشد؛ کسانى که در مشکلات صبر را پیشه خود کرده اند،
یکى دیگر از درهاى بهشت «باب الشّکر» است؛ هم چنین باب دیگرى از ابواب بهشت، «باب البلاء» مى باشد، باب دیگر، «باب الاعظم» است، که بندگان صالح و ویژه خدا از این در وارد مى شوند. کسانى که اهل زهد و ورع هستند، و با پروردگارشان مأنوسند.
هلال ماه رمضان پدید آید، درهای دوزخ بسته گردددر فراز دوم از این دعای نورانی میخوانیم: و درهاى دوزخ را به رویم ببند».
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله در خطبه شعبانیّه، در مورد درهای جهنّم مى فرماید «درهاى جهنّم در ماه رمضان بسته است.» لذا حتّى این روزه هاى نیم بند ما این قدر در کاهش جرم و جنایت مؤثّر مى باشد و حقیقتاً درهاى جهنّم را مى بندد، و شیاطین و هواى نفس را در غل و زنجیر مى کند.
تأمل در این فراز نورانی نشان میدهد گناهان، شهوات، هواى نفس، وسوسه هاى شیطان، از جمله درهاى جهنّم است که در سایه روزه و مبارزه با هواى نفس، اسیر و زندانى شده اند. باید با نیّت هاى صاف، و قلب هاى پاک، از خداوند قادر بخواهیم که اینها همچنان در قفس بمانند، زیرا گناهان مهمترین عوامل و اسباب ورود به جهنّم به شمار میآید.
تلاوت و قرائت، مقدمهای برای تدبّر و عمل به قرآن کریمدر فراز سوم از دعای بیستم ماه رمضان میخوانیم: و بر تلاوت قرآن موفّقم بدار» که نشان میدهد بهترین اعمال در شبها و روزهاى ماه مبارک رمضان تلاوت قرآن است؛ زیرا قرآن در ماه مبارک رمضان نازل شده است و در حدیث آمده است که «هر چیزى را بهارى است و بهار قرآن ماه رمضان است»؛ لذا فضیلت هاى فراوانى براى آن بیان شده است؛ تا آن جا که ثواب تلاوت یک آیه از این معجزه الهى در این ماه، برابر با تلاوت تمام قرآن در غیر ماه رمضان قرار داده شده است.
اینکه در ماه رمضان قرآن خواندن سفارش شده، علّتش این است که در ماه رمضان به سبب روزه، قلب انسان صاف شده و آماده پذیرش تلقینات و تبلیغات است و قرآن هم بهترین تبلیغ است. پس مراد این است که در ماه رمضان قرآن بخوانیم که هم قلبمان آن را بپذیرد و هم هدایت و تربیت شود.
سخن آخریاد خدا مایه آرامش دلها است؛ لذا به درگاه الهی عرضه میداریم «اى آرامش بخش دلهاى مؤمنان».
این آرامش ممکن است جنبه عقیدتى داشته باشد، و تزلزل اعتقاد را بر طرف سازد، یا جنبه عملى، به گونه اى که ثبات قدم و مقاومت و شکیبایى به انسان بخشد.