کشاورزی حفاظتی بهترین راه مدیریت بقایای گیاهی در خوزستان
حفظ بقایای محصول قبلی، بر هم نزدن خاک و تناوب زراعی سه اصل مهم کشاورزی حفاظتی است .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، رییس مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد
با بیان اینکه خوزستان با تولید بیش از ۱۷ میلیون تن محصولات کشاورزی رتبه اول در کشور را دارد گفت: یکی از دغدغهها پس از برداشت محصولات آتش زدن بقایای گیاهان در مزارع است که علاوه بر آلودگی محیط زیست و از بین بردن مواد مفید طبق ماده ۲۰ قانون هوای پاک جرم تلقی میشود .
طبیب غفاری افزود : در چند سال اخیر سوزاندن بقایای گیاهی با فراز و نشیب در استان در حال انجام است در حالیکه در قانون اساسی، قانون مدیریت پسماند، قانون هوای پاک، قانون مجازات اسلامی و برنامه ششم توسعه به عواقب این موضوع و جرم تلقی کردن آن اشاره شده است.
وی گفت: از سال ۹۶ پروژه گندم بنیان در استان با هدف افزایش عملکرد ۳۰ درصد در مزارع آبی و ۲۵ درصد در مزارع دیم آغاز شد و این پروژه با رویکرد به نژاد و بذر و کشاورزی حفاظتی در استان انجام شد.
غفاری با بیان اینکه حفظ بقایای محصول قبلی، بر هم نزدن خاک و تناوب زراعی سه اصل مهم کشاورزی حفاظتی است افزود: یکی از مشکلات مهم کشاورزی حفاطتی نبود کارندههای مناسب میباشد.
وی یکی دیگر از اهداف را ایجاد انگیزه اقتصادی برای بهره بردار با فعال سازی فرآیند تولید ثروت از بقایا عنوان و تصریح کرد: بعنوان مثال با احتساب حدود ۴۰۰ هزار هکتار کشت سالانه گندم بین یک و دو دهم تا یک و شش دهم میلیون تن کاه در استان قابل جمع آوری است.
غفاری با بیان اینکه بقایای گیاهی شامل کاه و کلش، برگ، ساقه و ریشههای باقی مانده پس از برداشت محصولات است که در سطح مزرعه باقی میماند گفت: حفظ و مدیریت بقایا، استفاده از کودهای آلی، بر هم زدن حداقلی خاک و تناوب زراعی راهکارهای افزایش مواد آلی و حاصلخیزی خاک کشاورزی میباشد.
وی گفت : با فرهنگ سازی و آموزش می توان روش خاک ورزی حفاظتی را در استان خوزستان بیشتر ترویج داد .