(براساس بیانات رهبر معظم انقلاب از 1390 تا کنون)
مردم سالاری دینی؛ به مناسبت دوازدهم فروردین روز جمهوری اسلامی
رهبر انقلاب مردم سالاری دینی را از مصادیق نظامسازی براساس فقه، ذکر، و بر ایجاد نظام مردم سالاری دینی، نخستین بار، توسط امام و با بهره گیری از ملتقطات فقهی، تاکید میکنند.
![](/files/fa/news/1400/1/11/6242197_962.jpg)
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: دوازدهم فروردین، نماد تحقق اراده مردم و گره خوردن آن با اسلام و درواقع انتخاب نوع حکومت مردم سالاری دینی بود. به بیان دیگر مردم در این روز با رای قاطع خود نظام جمهوری اسلامی را به عنوان نظام سیاسی آینده کشورشان انتخاب کردند. در چهار دهه گذشته نیز اصل مهم مردم سالاری دینی همواره مورد نظر بوده است.
به همین مناسبت در این پژوهش، به بررسی و تحلیل محتوای بیانات رهبر معظم انقلاب درباره "مردم سالاری دینی" از سال ۱۳۹۰ تا کنون پرداخته ایم.
رهبر انقلاب "تعیین نظام و قانون اساسی را با رای مردم و با بهره گیری از عنصر اراده ملّی" و "سالار زندگی جامعه بودنِ مردم" را از معانی مردم سالاری ذکر میکنند و دین را مظهر کامل مردمسالاری همهجانبه میدانند. ایشان در این باره با اشاره به آیه "وَ اَمرُهُم شورى بَینَهُم" و "نکته اصلی در مسئله حج که همانا مردم سالاری اسلامی است"، از ریشه داشتن مردمسالاری دینی در معرفت دینی و جهانبینی الهی و وقوع مردم سالاری با الهام از تعالیم اسلامی سخن میگویند.
رهبر انقلاب مردم سالاری دینی را از مصادیق نظامسازی براساس فقه، ذکر، و بر ایجاد نظام مردم سالاری دینی، نخستین بار، توسط امام و با بهره گیری از ملتقطات فقهی، تاکید میکنند.
اهمیت مردم سالاری دینی نکته دیگری است که رهبر انقلاب به آن اشاره میکنند. از جمله محورهای مرتبط با این موضوع در بیانات رهبر انقلاب عبارت اند از: "مردمسالاری دینی، مایه رشد و توسعه معنوی و مادی"، "مردمسالاری اسلامی، مایه افتخار و عزت جمهوری اسلامی ایران"، "مردمسالاری دینی، پدیده بدیع و جذّاب" و "مردمسالاری دینی، مردمسالاریِ سالم و بدون شگردها و خدعههای معمول در دنیا".
رهبر معظم انقلاب به نکته بسیار مهم دیگری درخصوص مردم سالاری یعنی " نو و جذاب بودن اندیشه مردم سالاری دینی " اشاره میکنند.
مجذوب شدن مردم و صاحبنظران دنیا درمقابل فکر مردم سالاری دینی، جذاب بودن پدیده مردمسالارى دینى براى محیط هاى فکرى دنیاى اسلام، کنجکاوى نسل جوان امروز درباره پدیده مردمسالارى دینى، قابل اجرا و پیشرونده بودن اندیشه سیاسی نوی مردم سالاری دینی و عَلَم شدن مردمسالاری دینی، مقابلِ لیبرالیسم و کمونیسم و فاشیسم از محورهای مرتبط با این موضوع هستند.
"مردم سالاری و امام و انقلاب" شاخص دیگری است که از بیانات رهبر انقلاب استخراج شده است. رهبر انقلاب مردم سالاری را از مبانی مطرحشده بهوسیله امام و ازعناصر اساسی نظم مدنی و سیاسی بنا شده توسط امام میدانند و از ترویج مردمسالاری اسلامی به برکت انقلاب و معناشدن نظام الهی به نظام مردمسالاری دینی، با انقلاب اسلامی سخن میگویند و تکیه به مردمسالاری را از سیاست های کلان و راهبردهای اصلی نظام برای رسیدن به آرمانها و مردمسالاری دینی را از زایش های فکری جمهوری اسلامی درزمینه مسائل سیاسی میدانند.
براساس بیانات رهبر انقلاب، "انتخابات در ایران"، از مهم ترین نمودهای مردم سالاری دینی و به بیان دیگر یکی از دو رکن مردمسالاری دینی و درواقع پای فشردن بر مردمسالاری دینی صادقانه است.
"لزوم استفاده از فرصت حج برای تبیین الگوی مردمسالاری دینی"، "لزوم همراه بودن نظام مردمسالاری دینی با هدف های انقلاب و جهت گیری های انقلابی"، "لزوم توجّه به پدیده جذّاب مردمسالاری دینی درمیان انبوه شیوههای گوناگون حکومت"، "لزوم استفاده از معتقدان به مردم سالاری دینی در مراکز فرهنگی"، "لزوم پاسداشت مردم سالاری دینی در سیاست های کلی ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش کشور" و " لزوم جامعه سازی به شیوهای مردمسالارانه برای تمدنسازیِ اسلامی مجدد در عصر جدید" از جمله بایدهای مرتبط با مردم سالاری اسلامی در بیانات رهبر انقلاب است.
پژوهشگر: امید جلوداریان