پخش زنده
امروز: -
بر اساس نتایج یک پژوهش علمی، بقایای سموم دفع آفات نباتی موجود در سفرههای آب زیرزمینی، یک سوم اراضی کشاورزی در کل جهان را با خطر آلودگی مواجه کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، بر اساس نتایج یک پژوهش علمی که روز دوشنبه منتشر شد، بقایای سموم دفع آفات نباتی موجود در سفرههای آب زیرزمینی، یک سوم اراضی کشاورزی در کل جهان را با خطر آلودگی مواجه کرده است و تهدیدی جدی برای تنوع زیستی محسوب میشود.
پژوهشگران استرالیایی برای اجرای این تحقیق، با استناد به دادههای اطلاعاتی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و موسسه ژئوفیزیک آمریکا، بر روی ۵۹ گونه سم علف کش، ۲۱ گونه سم آفت کش و ۱۹ گونه سم قارچ کش و میزان استفاده از آنها در ۱۶۸ کشور آزمایشاتی انجام دادند. این پژوهشگران همچنین با روشهای محاسباتی، میزان بقایای سموم دفع آفات نباتی در محیط زیست را اندازه گیری کردند.
در این پژوهش علمی که نتایج آن در نشریه "نیچر جیوساینس Nature Geoscience" منتشر شده آمده است "۶۴ درصد از زمینهای کشاورزی جهان با مساحتی حدود ۲۴/۵ میلیون کیلومتر مربع با تهدید مستقیم آلودگی و ۳۱ درصد هم با خطر بالای آلودگی با بقایای سموم دفع آفات نباتی مواجه هستند."
فیونا تانگ طراح اصلی این پژوهش از دانشگاه سیدنی استرالیا تصریح کرد: "این نتایج بسیار قابل توجه هستند، زیرا آلودگی بالقوه، در سطحی بسیار گسترده افزایش یافته و عمومیت پیدا کرده است و برخی از مناطق در معرض تهدید، از تنوع زیستی بسیار گستردهای برخوردار و با کمبود شدید آب مواجه هستند."
بر اساس این تحقیق، قاره آسیا بیشترین سهم را از این میزان آلودگی دارد. ۴/۹ میلیون کیلومتر مربع از اراضی کشاورزی این قاره که البته ۲/۹ میلیون کیلومتر مربع از آن در کشور چین است، با خطر و تهدید آلودگی با بقایای سموم دفع آفات نباتی مواجه هستند. در قاره اروپا، کشورهای اوکراین و اسپانیا ۶۲ درصد از اراضی با خطر بالای آلودگی را در خود جای داده اند.
به گفته دانشمندان، عوامل گوناگونی همچون استفاده بی حد و اندازه از سموم دفع آفات نباتی و بالا بودن میزان سمی بودن آنها از یک سو و نیز عوامل محیطی همچون سرمای هوا و خاکهای فقیر از نظر میزان کربن موجود در آن میتوانند این گونه آلودگیها را سبب شوند.
در این پژوهش علمی مستقیما به تاثیرات سموم دفع آفات نباتی بر سلامت بشر پرداخته نشده است، ولی محققان میگویند وجود این سموم در آبهای آشامیدنی خطرناک است. این پژوهشگران بر لزوم انجام آزمایشات دقیق برای بررسی میزان آلودگی آبهای رودخانهها و دیگر منابع تامین آبهای آشامیدنی تاکید کردند.
این پژوهش علمی، گذر از وضع کنونی در کشاورزی جهان و رسیدن به "کشاورزی پایدار" با کاهش استفاده از سموم دفع آفات نباتی و خودداری از هدردادن مواد غذایی را خواستار شد.