توسعه همه جانبه روستاها با نقش آفرینی شوراها
شوراهای اسلامی روستا با اقدامات عملی و کاربردی میتوانند نقش کلیدی در جهت رشد و توسعه همه جانبه روستاها بازی کنند .
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ شوراهای اسلامی و دهیاران میتوانند نقش کلیدی در جهت رشد و توسعه روستا بازی کنند و اقدامات عملی و کاربردی را برای توسعه همه جانبه روستا به کار گیرند.
اقدامات موثر شوراها در توسعه ی همه جانبه روستاها :
داشتن برنامه و طرحهای کارآفرینی با توجه به ظرفیتهای اقتصادی هر منطقه
حفظ جمعیت روستایی و رونق بخشیدن به رشد آن به منظور دستیابی به سطوح بالای توسعه نیازمند کارآفرینی در ابعاد کوچک و متوسط مقیاس است.
کارآفرینی ، فرصتهای جدیدی را ایجاد میکند، درآمد را بهبود بخشیده ، دارایی و سرمایه را افزایش میدهد.
ایجاد فرصتهای شغلی در جوامع روستایی باعث رشد شاخصهای اقتصادی و در نتیجه رفاه میشود.
بستر سازی مشارکت اجتماعی اهالی روستا با شوراها و دهیاری ها
توسعه روستایی بیش از هرچیزی در گرو توسعه منابع انسانی از طریق مشارکت و اعتماد اجتماعی است.
در واقع عامل کلیدی و پیش شرط ضروری برای توسعه روستا مشارکت مردم است.
مشارکت اهالی روستا برای داشتن نقش موثر در سرنوشت خود، آنان را قادر میسازد تا در فرآیندهای توسعه مشارکت کنند.
همکاری و تعاون در سطح مدیریت محلی باعث افزایش ظرفیت تصمیم گیری محلی ، حفظ هویت محلی و صرفه جویی در تولید و بهره وری بیشتر در منابع اقتصادی خواهد شد و همینطور از طریق قدرت دهی به افراد اثرات سیاسی هم گستردهتر میشود.
جذب اعتبارات عمرانی
یکی از راههای توسعه روستا، ساخت مدارس، بیمارستانها مجموعههای ورزشی است و یکی از وظایف شوراها و دهیاریها که میتواند منجر به توسعه روستایی و بهبود زندگی مردم گردد جذب اعتبارات عمرانی است.
هماهنگی و تعامل در جهت توجه به وضعیت بهداشتی و درمانی مردم روستا
با توجه به اهمیت بهداشت در زندگی امروزه ارائه آموزشهای لازم و تاسیس مراکز درمانی از جمله خواستههای مردم روستاست که توسط شوراها و دهیاریها قابل پیگیری میباشد.علاوه برآن دفن زباله و احداث غسالخانه بهداشتی از ضروریات توسعه روستایی میباشد.
استفاده از ظرفیتها وپتانسیلهای موجود در روستا
دراین زمینه میتوان به امام زادهها و مناطق طبیعی و جاذبههای خاصی که وجود دارد اشاره کرد و در نظر داشت برخی روستاها به دلیل شرایط خاصی که دارند، بیشتر از روستاهای دیگر مستعد رشد و توسعه میباشند.
تهیه و اجرای طرح هادی روستایی
تعریض معابر، جدول کشی حاشیه خیابان، دفع سیلاب و جمع آوری آبهای سطحی و احداث پل جهت عبور و مرور، روشنایی معابر، تجهیز روستا به وسایل آتش نشانی و ... ازجمله وظایفی اصلی شوراها و دهیاریها در روستا محسوب میشود که از عوامل زمینه ساز توسعه روستاهاست.
توسعه گردشگری روستایی
صنعت گردشگری به عنوان گستردهترین و متنوعترین صنعت در دنیا است که میتواند منبع اصلی اشتغال درآمد و توسعه روستایی باشد.
ایجاد مهمان خانه، استراحت گاه و اماکن تفریحی در مناطق روستایی به توسعه گردشگری کمک شایانی مینماید.
ورود گردشگران به مناطق روستایی علاوه بر ایجاد درآمد ، برای مردم ساکن در منطقه موجب ایجاد فرصتهای شغلی و بهبود سطح زندگی مردم میگردد.
توسعه صنایع کوچک
صنعتی شدن روستاها با تاکید برصنایع کوچک در چارچوب طرح ملی با ۳ هدف عمده اصلاح درآمد سرانه ، کاهش بیکاری و کاهش عدم تعادلهای بین منطقهای امری ضروری است .
در این راستا شوراها و دهیاریها با جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی بخش خصوصی میتوانند زمینه رشد و شکوفایی اقتصادی را فراهم نمایند.
توجه به مسکن روستایی
با توجه به این که مسکن نامناسب مستعد آسیبهای مالی و جانی و حتی اخلاقی میباشد، لذا توجه ویژه به مساله ساخت و ساز در مناطق روستایی به امر توسعه کمک میکند و دراین راستا پیگیری وام مسکن روستایی میتواند موجب تسریع در ساخت و ساز روستایی گردد.
توانمند سازی زنان و توجه ویژه به نیازها و استعداد آنها
توانمند سازی زنان روستایی مهمترین عامل توسعه به شمار میآیند.
زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی هر منطقه با برنامه ریزی اصولی امکان پرورش و رشد خلاقیت هایشان فراهم میشود و هرچه زنان توانمندتر باشند نقش مهمتری در فرایند توسعه روستا بازی میکنند .
بنابراین موضوع آموزش و توانمند سازی زنان در سه حوزه اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی از موضوعات مهم حوزه زنان است و آنان را به افرادی تولید کننده در اقتصاد، مشار کت کننده در مسایل سیاسی و فعال اجتماعی تبدیل میکند.
ترویج فرهنگ اسلامی
در حال حاضر فرهنگ ، نقش تعیین کنندهای در زندگی همگان دارد وبرای حفظ دستاوردهای فرهنگی و به ویژه میراث تاریخی باید تلاش شود .
اگرچه مسئولیت امور فرهنگی عموما برعهده دولت هاست، اما تنوع و پیچیدگی فرهنگ و تفاوتهای ظریف اقلیمی، زبانی، مذهبی و قومی موجب ایجاد خرده فرهنگهای متعدد در کنار فرهنگ عمومی هر جامعه میشود به همین دلیل ضروری است علاوه بر دولتها تمامی نهادها و سازمانهایی که در عرصه امور عمومی فعالیت میکنند، فرهنگ و مدیریت فرهنگی را در اولویت قرار دهند.