کانال ۴ تلویزیون انگلیس:
نظام پناهجویی در انگلیس ورشکسته است
در ماه اکتبر وزارت کشور انگلیس برای بازگرداندن تنها یک پناهجوی سودانی، عملیاتی پرهزینه طراحی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، کانال ۴ تلویزیون انگلیس در بررسی نظام پناهندگی و مهاجرت در این کشور اعلام کرد: «در ماه اکتبر وزارت کشور انگلیس، پناهجویی را با هواپیما به فرانسه بازگردانده است و این عملیات که دهها هزار پوند هزینه در برداشت؛ تنها برای بازگرداندن یک نفر به نام اسماعیل اهل سودان، طراحی و اجرا شده بود. دستیابی به چنین شواهدی برای نظام ورشکستهی پناهجویی در انگلیس شرم آور است.»
پریتی پاتل، وزیر کشور انگلیس با انتقاد از نظام پناهجویی و مهاجرت گفت: «این دستگاه در حال از پای در آمدن است. بیش از ۱۰۹ هزار درخواست پناهندگی در نوبت رسیدگی قرار دارند. پنجاه و دو هزار درخواست در ابتدای تصمیم گیری برای اعطای پناهندگی هستند و نزدیک به سه چهارم از این افراد، یک سال یا بیشتر، در انتظار هستند. چهل و دو هزار نفر پس از رد شدن درخواست پناهندگی شان، هنوز کشور را ترک نکرده اند.»
وی ادامه داد: چگونه باید برای اصلاح نظام پناهجوپذیری و مهاجرت اقدام کرد؟ یکی از بزرگترین تغییراتی که امروز اعلام شد چگونگی ورود پناهجویان به انگلیس است و این موضوع در بررسی و ارزیابی درخواست شان برای پناهندگی و اینکه چه وضعیتی پیدا میکنند اثرگذار خواهد بود. به عبارت دیگر اگر پناهجو یک نفر بیشتر از ۶۰ نفری باشد که امروز با قایقی کوچک از کشوری ایمن همچون فرانسه وارد آبهای انگلیس شده اند آنگاه مجازات خواهند شد. پریتی پاتل گفت: «برای نخستین بار بررسی میشود که آیا پناهجو قانونی وارد انگلیس شده یا غیرقانونی؛ و این موضوع در آینده بر درخواست پناهندگی او اثرگذار خواهد بود و اگر درخواست با موفقیت همراه باشد بر وضعیت پناهجو در انگلیس نیز اثر خواهد گذاشت.»
وزیر کشور انگلیس افزود: این بازنگری در دستگاه مهاجرتی انگلیس با قانون بین الملل همچون کنوانسیون پناهجویان در تناقض قرار ندارد. اما پس از آنکه وزیر کشور طرح پیشنهادی خود را در مجلس عوام ارائه کرد وکلای ارشد مهاجرت واکنش نشان داده و هشدار دادند چنین بازنگری در قانون سبب خواهد شد درگیری و چانه زنی قانونی بیشتر به درازا بکشد.
کریستوفر کول، مشاور حقوقی انجمن قانون در انگلیس گفت: «علت اینکه این بازنگری (در قانون) مرا عصبانی کرده، این است که همهی ما خواهان ایجاد نظام پناهندگی منصف، کارآمد و شفاف هستیم، اما ایجاد تغییرات جزئی در برخی حوزههای خاکستری، متاسفانه بیشتر مشکل ساز میشود و به ناچار به تشکیل پروندههای حقوقی دامن میزند و این چیزی است که همهی ما میخواهیم از آن دوری کنیم.»
در بازنگری اعلام شده از سوی وزیر کشور، چندین پیشنهاد دیگر نیز وجود دارد که از آن جمله میتوان به پایان دادن اسکان پناهجویان در هتل ها، تاکید بر طرحهای جابجایی و تلاش بیشتر برای محدود ساختن چالشهای قانونی که در لحظات پایانی ارائه میشوند اشاره کرد. به همین علت بود که پرواز اخراج پناهجویان در ماه اکتبر، تنها یک مسافر داشت. صوفی لوکاس، مشاور حقوقی شرکت دونکن لوئیس در پاسخ به این پرسش که چرا در پرواز ماه اکتبر، چالشهای قانونی لحظهی آخری سبب شد پرواز تنها یک مسافر داشته باشد گفت: «متاسفانه بسیاری از موکلان ما تا روز آخر نمیتوانند به مشاوره حقوقی دست پیدا کنند. وزارت کشور از این که گفته میشود نظام پناهندگی (در انگلیس) به طور کلی ورشکسته است به عنوان پوششی برای ناکامی و کم کاری خود بهره میگیرد. نظام پناهندگی و مهاجرت از پا در نیامده بلکه کارایی خود را از دست داده است.»
وزارت کشور برای اخراج کردن افراد از کشور مشکل دارد و این مشکل تنها به چالشهای لحظه آخری ختم نمیشود و در واقع در مقایسه با گذشته، کمتر موفق میشوند کسانی را اخراج کنند که هیچ حقی برای ماندن برایشان باقی نمانده است. پس از اجرایی شدن توافق برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی)، لندن باید با تک تک کشورها توافقنامهی دوجانبه داشته باشد تا بتواند افرادی را که نباید در انگلیس باشند بازگرداند. از جمله افرادی که نزدیک به سه سال و نیم در این نظام ورشکسته منتظر مانده و هنوز به درخواست شان رسیدگی نشده است.