به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از آسوشیتدپرس، دبورا لیونز فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان گفت: هرگونه توافق صلحی باید منعکس کننده این موضوع باشد که نیمی از جمعیت امروز افغانستان پس از شکست طالبان در سال ۲۰۰۱ متولد شده و شاهد تبدیل شدن زنان به قدرتهای اقتصادی و سیاسی بوده اند.
لیونز در شورای امنیت سازمان ملل گفت که این افغانها اکنون اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل میدهند و مستحق آن هستند که در مذاکرات صلح بین دولت و طالبان صدایشان شنیده شود و پس از نهایی شدن توافق صلح بتوانند نقشی فعال و اساسی در جامعه افغانستان ایفا کنند.
طالبان در سال ۲۰۰۱ به دست نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای پناه دادن به اسامه بن لادن، معمار حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر به آمریکا، از قدرت برکنار شد. توافق صلحی که واشنگتن با طالبان منعقد کرد و در فوریه ۲۰۲۰ به امضا رساند، منجر به برگزاری مذاکرات در قطر با دولت شد. این مذاکرات سپتامبر گذشته آغاز شد.
در دوره حکومت طالبان زنان اجازه نداشتند به مدرسه بروند، خارج از خانه کار کنند یا بدون همراهی مردان از منزل خارج شوند. با وجود آنکه زنان افغان هنوز هم با چالشهای بسیاری در جامعه مردسالار افغانستان مواجهند، اما به طور روزافزونی در زمینههای مختلف به جایگاههای قدرت رسیده اند و اکنون بسیاری نگرانند که این دور از مذاکرات به چانه زنی درباره دستاوردهای آنان منجر شود.
طالبان قول داده است زنان بتوانند تحصیل و کار کنند و در سیاست مشارکت داشته باشند، اما بدون توضیح دقیق درباره جزئیات، تاکید کرده است که همه این کارها باید با رعایت اصول اسلامی انجام شود.
در توافق با طالبان، دولت دونالد ترامپ متعهد شده بود که تا اول ماه مه آخرین نیروهای خود را از افغانستان خارج کند. اما دولت آمریکا از طالبان به دلیل دامن زدن به خشونتها انتقاد کرد و اکنون معلوم نیست آیا ضرب الاجل اول ماه مه رعایت خواهد شد یا نه.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز یکشنبه در نخستین سفر خود به افغانستان به عنوان رئیس پنتاگون، گفت که دولت بایدن میخواهد شاهد پایانی مسئولانه برای طولانیترین جنگ آمریکا باشد، اما میزان خشونتها باید کاهش یابد تا دیپلماسی بتواند به نتیجه برسد.
لیونز، نماینده ویژه سازمان ملل که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به عنوان سفیر کانادا در افغانستان خدمت کرده است، با اشاره به روند کند پیشرفت مذاکرات صلح در دوحه پایتخت قطر که اوایل مارس به آن سفر کرد، بر وجود خشونتهای فوق العاده در سراسر افغانستان تاکید کرد.
به گفته وی چندین دهه درگیری، گلایههای زیاد و عدم بی اعتمادی در هر دو طرف ایجاد کرده است. لیونز تصریح کرد که همه میدانند که این روند صلح بسیار پیچیده خواهد بود.
البته وی افزود، خوشحال است اعلام کند که پس از گفتگو با هر دو طرف در دوحه و با افغانها از همه اقشار جامعه، به این نتیجه رسیده است که احتمال دستیابی به صلح وجود دارد.
افغانها فقط برای صلح آماده نیستند، آنها خواستار صلح اند. همه طرفها باید به خشونتها پایان دهند و خشونتها باید متوقف شود.
لیونز ابراز تاسف کرد که باید اعلام کند افزایش تلفات غیرنظامیان که همزمان با آغاز مذاکرات صلح در سپتامبر گذشته شروع شد، همچنان در ژانویه و فوریه نیز ادامه داشته است.
وی گفت براساس گزارش هیات سیاسی سازمان ملل در افغانستان، یوناما، که وی ریاست آن را برعهده دارد، حملات هدفمند وحشیانهای انجام شده که به کشته شدن ۸۰ افغان ازجمله اصحاب رسانه، فعالان جامعه مدنی، کارکنان قوه قضائیه، کارشناسان دینی و مقامات دولتی انجامیده است.
لیونز تاکید کرد برای آنکه روند صلح موفق باشد، طرفین نباید به گذشته افغانستان بنگرند بلکه باید آینده آن را مدنظر قرار دهند.
به گفته وی زمانی که برای آینده کشور تصمیم گیری میشود، زنان افغان باید حضور فعال داشته باشند و هرگونه طرح صلحی باید دیدگاههای همه افغانها را و نه فقط دیدگاه تعداد محدودی از نخبگان کشور را در بر گیرد.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا، نیز با تکرار درخواست لیونز مبنی بر متوقف شدن خشونتها در کشتار هدفمند غیرنظامیان که دولت بایدن هم آن را محکوم کرده است، گفت، برای حمایت از زنان و دختران افغان کارهای زیادی باید انجام شود.
وی تاکید کرد، اگر افغانستان میخواهد همواره از حمایتهای سیاسی و مالی جامعه بین المللی برخوردار باشد، در هر توافقی باید از دستاوردهای آنها محافظت شود.
عادله راز، سفیر افغانستان در سازمان ملل، به انتقاد از طالبان برای افزایش خشونتها ضد نیروهای امنیتی و غیرنظامیان پرداخت و گفت آنها دموکراسی نوپای ما را هدف میگیرند.
وی هدف از این حملات را منصرف کردن زنان و جوانان از مشارکت در روند صلح، ایجاد رعب و وحشت گسترده و تضعیف آرزوی دست یابی به صلح عنوان کرد.
با وجود این، عادله راز گفت دولت درباره نتایج مذاکرات دوحه خوش بین است.
عادله راز، توماس گرینفیلد و لیونز درباره تشدید بحران انسانی در افغانستان هشدار دادند.
سفیر آمریکا گفت، براساس گزارشها ۹ میلیون و ۱۶۰ هزار نفر در افغانستان نیاز مبرم به مواد غذایی دارند که وضع پنج و نیم میلیون نفر از آنها اضطراری است.