کدام سنگ در انگلیس به زمین افتاد؟
سنگی که در انگلیس از آسمان به زمین افتاد، نشانه چیست؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سنگی که در انگلیس از آسمان به زمین افتاد، درک تازهای از پیدایش حیات است؟
این جسم در ورودی یک خانه در وینچکومب گلوسترشایر، فرود آمد و اکنون در موزه تاریخ طبیعی است / AFP
به گفته دانشمندان، شهابسنگی که مانند گلوله آتش از آسمان انگلیس عبور کرد و بر زمین فرود آمد، میتواند به ما درباره آغاز منظومه شمسی و بیشتر از آن، اطلاعاتی بدهد.
فرود سنگهای آسمانی در این کشور به ندرت اتفاق میافتد و این نخستینبار در ۳۰ سال گذشته است که دانشمندان توانستهاند به یکی از آنها دست پیدا کنند. در ضمن، این جسم منحصر به فرد است؛ سنگی که قبلا در هیچ جای انگلیس پیدا نشده است.
این شهابسنگ یک کندریت کربنی است؛ نوعی کمیاب از شهابسنگها که قبلا مشخص شده بود حاوی مواد آلی و اسیدهای آمینه بودهاند. این مواد، واحدهای سازنده حیات هستند و بنابر این، جستجوی آنها در این سنگ آسمانی جدید، میتواند به دانش ما از نحوه شکلگیری زندگی روی زمین و اینکه آیا در سایر نقاط منظومه شمسی نیز حیات وجود دارد، کمک کند.
اشلی کینگ از موزه تاریخ طبیعی، جزو نخستین کسانی بود که در محل فرود شهابسنگ حاضر شد و مشاور مطالعه روی آن است.
او گفت: «کمی شبیه ذغال و رنگ آن بسیار سیاه، اما نرمتر و بسیار شکننده است. ما بسیار هیجانزده هستیم، زیرا این نوع شهابسنگ بسیار نادر است و سرنخهای مهمی درباره ریشههای بشر ارائه میدهد.»
کندریتهای کربنی، از سیارکی بهوجود میآیند که در زمان بهوجود آمدن سیارهها، از گرد و غبار و یخ موجود در اطراف منظومه شمسی تشکیل شد. میتوان گفت که آنها به نوعی یادگاریهای منظومه شمسی باستان هستند و اطلاعات منحصربهفردی درباره محل شکلگیری آب، آغاز حیات و مواد سازنده سیارهها ارائه میدهند.
حدود ۶۵ هزار شهابسنگ شناخته شده در زمین وجود دارند، اما تنها فرود هزار و ۲۰۶ شهابسنگ بر روی زمین دیده شده است و تنها ۵۱ مورد از آنها، کندریتهای کربنی هستند.
این شهابسنگ علاوه بر نادر بودن، به طرز باورنکردنی خوب حفظ شده است. دانشمندان میگویند که کشف و ذخیره فوری این جسم آسمانی - و شانس شرایط مناسب از جمله نبود بارندگی - موجب شده است تا شرایط این جسم، مشابه اجسام بهدستآمده در مأموریتهای فضایی باشد.
دانشمندان امیدوارند این جسم بتواند دریچهای به روی آغاز آفرینش عالم بگشاید.
دکتر کینگ گفت: «تقریبا همه شهابسنگها از سیارکها میآیند و این سیارکها اجزای سازنده منظومه شمسی هستند و میتوانند درباره نحوه تشکیل سیارهها، از جمله زمین، به ما اطلاعات بدهند. فرصت یک شهابسنگ دیدن و مطالعه روی آن تقریبا بلافاصله پس از سقوط روی زمین، برای من مانند رؤیایی بوده که محقق شده است.»
به گفته دانشمندان، این موضوع جهت مطالعات آینده، تمرین مفیدی خواهد بود. سال گذشته، مأموریت هایابوسا ۱، قطعات سیارکی موسوم به ریوگو را با خود به زمین آورد و به گفته سارا راسل، محقق موزه تاریخ طبیعی، شباهتهای موجود، در مطالعات آینده مفید واقع خواهند شد.
منبع: ایندیپندنت