تبدیل کابل های برق مسی به کابل های خود نگه دارنده
با هدف بهبود خدمات دهی، همه کابل های مسی شبکه برق رسانی در استان به کابل های خود نگه دار و ضد سرقت تبدیل میشوند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان،
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان گفت: در سطح استان همدان بیش از ۴ هزار کیلومتر شبکه برق رسانی سیمی وجود دارد که بیشتر
از انواع کابلهای مسی است.
جمشیدی افزود: به منظور ارایه خدمات بهتر و برای جلوگیری از قطعی برق ناشی از قطع یا سرقت شدن سیم ها و کابل برق در استان همدان برنامهریزی شده که صد درصد کابلهای سیمی مسی برق رسانی در استان به سیم ضد سرقت که به خودنگه دار معروف است تبدیل شوند.
وی افزود، یکی دیگر از برنامه های این شرکت، ارایه ۴۰ خدمت غیرحضوری به مشترکان است که برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا، با نصب اپلیکیشن
برق من، دسترسی به همه این خدمات امکان پذیر است.
کابل خودنگهدار در چند سال گذشته به شدت مورد استقبال و استفاده گسترده در شبکههای برق ایران قرار گرفته است. کابلی که از مزایای خوبی برخوردار است، اما رعایت نکردن مسائل فنی در استفاده و بهره برداری میتواند خود عامل بروز مشکلاتی دیگر شود. ضریب هدایتی آلومینیوم پایینتر از مس و از تلفات بالاتری برخوردار است.
بیشتر بدانیم: زمان مطالعه ۵ دقیقهکابلهای خودنگهدار هوایی برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ در کشور فرانسه برای جایگزینی در شبکههای فشار ضعیف با هادی سیمی مورد استفاده قرار گرفتند و به دلیل مزایای متعدد جایگاه کاربری مناسبی یافتند. شرکتهای فرانسه نقش موثری در گسترش استفاده از این نوع کابل داشته است؛ و امروزه این نوع کابل در بسیاری از کشورهای جهان کاربرد وسیع دارد سابقه بکارگیری این نوع کابل در ایران چندان طولانی نیست.
کابل خودنگهدار : مزایا و معایب؛ راهکاری برای کاهش بیشتر تلفاتقیمت بالای مس در بازار سیاه و خرید این فلز به قیمت ۳۵ هزار تومان، سرقت سیمهای مسی را تشدید کرده است. سارقان با به خطر انداختن جان خود اقدام به قیچی کردن سیمها و کابلهای مسی کرده که مشکلات فراوانی را برای شبکههای توزیع نیروی برق در پی دارد. به اذعان مسئولین مربوطه تلفات مربوط به انشعابات غیرمجاز و برق دزدی در کشور بیش از ۴ درصد است.
با وجود ویژگیهای زیادی که در استفاده از کابلهای خودنگهدار نام برده میشود مشکلاتی را نیز به وجود آورده است. کابلهای خودنگهدار به دلیل تلفات بالاتر نه تنها باعث کاهش تلفات فنی شبکه نمیشود بلکه اتفاقا باعث افزایش تلفات فنی شده و در مجموع به هدررفت بیشتر انرژی الکتریکی منجر خواهد شد. اما این تلفات در مقایسه با مزایای دیگر کابلهای خود نگهدار چندان مهم تلقی نمیشود. البته با محاسبه دقیق سطح مقطع کابل و رعایت مسائل فنی میتوان تا حدودی نیز از این تلفات فنی کابلهای خودنگهدار کاست و این عیب را برطرف نمود.
به اذعان کارشناسان فنی شرکتهای توزیع نیروی برق، تلفات ناشی از کابلهای خودنگهدار به حدی است که اگر قبلا در ۸ فاصله تیرهای هوایی را با سیم مسی بدون خارج از شدن محدوده مجاز ولتاژ میتوانسته اند برقدار نمایند، اما در صورت استفاده از کابلهای خودنگهدار معمولا بیش از ۴ یا ۵ فاصله را نمیتوان از این کابلها استفاده نمود چراکه در غیر اینصورت با تلفات زیاد روبه رو شده و افت ولتاژ انتهای خط بیش از حد مجاز استاندارد خواهد شد.
روکش عایق کابلهای خودنگهدار به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در آفتاب و تحمل گرما و سرمای فصول مختلف سال ترک برداشته و در باران به شدت آسیب پذیر میباشند. با آمدن باران میزان خاموشیهای ناشی از این اتفاق به حدی است که شرکتهای توزیع به سختی میتوانند جوابگوی مشکلات ناشی از اتصالات رخ داده شده و قطعیهای آن باشند.
از دیگر مسائلی که استفاده از این کابلهای جدید را با مصائبی همراه کرده است اتصال شبکه و سیم مسی به کابل خودنگهدار و آلومینویم است که وجود این دو فلز در کنار هم باعث خوردگی بالایی شده و در مدت زمان کوتاهی این خوردگی باعث آرک زدن و قطعی برق میشود.
با توجه به مشکلات ناشی از بکارگیری هادیهای لخت وخطرات وحوادث ناشی از آن از جمله شرایط آب وهوایی، اتصال کوتاههای موقت و دایمی، برخوردشاخههای درختان، صدمات ناشی از حیوانات وپرندگان وخوردگیهای شیمیایی که میتواند منجر به قطعی برق وافزایش انرژیهای توزیع نشده گردد، رویکرد به هادی روکشدار و کابل خودنگهدار میتواند بسیار موثر باشد.
از دیگر مشکلات عمده اکثر شرکتهای توزیع برق، احداث شبکه در محلات قدیمی شهرها، در مناطق پر درخت و بطور کلی مسیرها و معابر کم عرض میباشد. این مشکل از جمله مشکلاتی است که تامین برق مطمئن، سرویس دهی منظم و کم خطر را با اشکال مواجه میسازد.