در مقاله ای در روزنامه پرشمارگان لارپوبلیکا
سفیر ایران: ایران و ایتالیا کشورهای مهم در غرب آسیا و مدیترانه
حمید بیات: ایران و ایتالیا به عنوان دو کشور مهم در دو منطقه غرب آسیا و مدیترانه، میتوانند نقشی مهم در تأمین صلح و امنیت ایفا کنند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از رم،
روزنامه پرشمارگان لارپوبلیکا چاپ ایتالیا، مقاله حمید بیات سفیر جمهوری اسلامی ایران در رم را به مناسبت یکصد و شصتمین سالگرد روابط دیپلماتیک میان دو کشور در تارنمای خود منتشر کرد.
سفیر کشورمان مقاله خود را با این جمله " یک ضرب المثل پارسی میگوید: «همه چیز نو آن خوب است به جز دوستی» " آغاز کرده و مینویسد:
دوستی ایران و ایتالیا، ریشه در تاریخ کهن دو تمدن بزرگ دارد، ریشه در قرنهایی که دو تمدن پارس و رم باستان در تعامل با یکدیگر، فرش تاریخ را میبافتند. تاریخ روابط این دو تمدن، آیینه تمام نمایی از چگونگی تعاملات انسانی است.
بیات در ادامه با اشاره به وحدت ایتالیا در سال ۱۸۹۱ میلادی و برقراری روابط رسمی دیپلماتیک میان ایران و ایتالیای متحد افزود: روابط دیپلماتیک دو کشور در طول یکصد و شصت سال گذشته، همواره دوستانه بوده است. ایتالیا شهرتی خوب و جایگاهی مناسب در میان ایرانیان دارد. مردم ایران و ایتالیا، به عنوان وارثان دو تمدن کهن، روابط تنگاتنگ فرهنگی خود را همواره حفظ کرده اند.
سفیر کشورمان در ادامه افزود: در چهار دهه گذشته، بیش از ۲۵ موافقتنامه و یادداشت تفاهم همکاریهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، بازرگانی بین دو کشور منعقد شده است. ایتالیا همچنان حضوری پررنگ در مناسبات خارجی ایران داشته و دارد. روابط اقتصادی و بازرگانی دو کشور هر چند با فراز و نشیب همراه بوده، اما ایتالیا در اغلب سال ها، در رتبه نخست یا دوم از نظر حجم مبادلات بازرگانی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اروپایی ایستاده است. در سال ۲۰۱۰ حجم روابط بازرگانی دو کشور از هفت میلیارد یورو گذشت. اما با وضع تحریمهای ظالمانه علیه ایران، حجم روابط به کمتر از دو میلیارد یورو تا سال ۲۰۱۵ رسید. با امضای برجام و متعاقب آن، سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر وقت ایتالیا به رم و تهران و امضای حدود ۳۰ میلیارد یورو یادداشت تفاهم و چارچوب توافق برای همکاری اقتصادی و بازرگانی بین دو کشور و نیز امضای موافقتنامه خط اعتباری ابتکاری بین ایران و ایتالیا (MCA)، فرصتی مناسب برای افزایش یک جهش بزرگ در روابط اقتصادی و بازرگانی دو کشور فراهم شد.
بیات گفت: حجم تعاملات اقتصادی و بازرگانی دو کشور نیز تا سال ۲۰۱۸ به بیش از پنج میلیارد یورو رسید و ایتالیا دیگربار شریک نخست بازرگانی ایران در اروپا شد. اما با خروج آمریکا از برجام و نقض فاحش قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، روابط بازرگانی ایران و ایتالیا نیز تحت تأثیر قرار گرفت و در ماههای اخیر به کمتر از یک پنجم سال ۲۰۱۸ یعنی به کمتر از یک میلیارد یورو رسید که به هیچ وجه شایسته ظرفیتها و قابلیتهای دو کشور نیست.
وی افزود: ایران و ایتالیا به عنوان دو کشور مهم در دو منطقه غرب آسیا و مدیترانه، میتوانند نقشی مهم در تأمین صلح و امنیت ایفا کنند. در یکصد و شصتمین سالگرد روابط دیپلماتیک بین دو کشور، جمهوری اسلامی ایران با اغتنام از این فرصت، پیوندهای دیرینه میان ملت و دولتهای دو کشور را ارج مینهد. به باور ما، تقویت چندجانبه گرایی به ویژه در برهه کنونی که افرادی، چون ترامپ با قلدری و تخریب امکانهای گفتگو و پیشبرد دستور کار یکجانبه گرایی، تعاملات جهانی را برای چند سال دچار وقفه کردند، میتواند بهترین فرصت برای افزایش همکاریها در سه سطح دوجانبه، منطقهای و بین المللی باشد.
سفیر کشورمان همچنین در این مقاله با اشاره به چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران گفت: دستاوردهای بزرگ و چشمگیر ایران را در ۴ دهه گذشته مرهون تلاش مستمر متخصصان ایران و به ویژه جوانان دانست.