گفتگوی ویژه؛
کاهش مرگ و میر ناشی از کرونا با افزایش تستهای تشخیص
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: هر قدر تعداد تشخیص و تست را بالا ببریم میزان مرگ و میر ناشی از کرونا کاهش می یابد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مصطفی قانعی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره ویروس شناخته شده جدید در کشور افزود: بیماری کووید 19 هر قدر طول بکشد و هر قدر داروی ضد ویروس بیشتر استفاده شود شانس جهش هم بیشتر می شود.
وی ادامه داد: بعضی جهش ها در جایی رخ می دهد که محل اتصال ویروس به سلول انسان است که اگر در این مرحله موجب تشدید اتصال شود این جهش علیه ماست و سرایت و شدت بیشتر می شود اما اگر جهش موجب ضعیف شدن اتصال شود به نفع ماست.
دکتر قانعی گفت: همیشه جهش هایی رخ می دهد و در ایران هم گزارش شده است ولی زمانی جهش را اعلام جهانی می کنند که این ویروس یا شدت اتصال آن بیشتر شده باشد یا قدرت انتشار آن افزایش پیدا کرده باشد که این مورد هنوز در ایران اتفاق نیفتاده است.
وی تأکید کرد: خطری که برای جهش با آن مواجه هستیم موضوع واکسن هاست ولی برای مصونیت برای هر ویروسی رعایت دستورالعمل های بهداشتی است.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا واکسن های ایرانی بر روی جهش های ایجاد شده ویروس کرونا تأثیر دارند؟ گفت: بر اساس تست هایی که به سرعت هم انجام می شود این واکسن ها مؤثر است.
وی افزود: هر قدر تعداد تشخیص و تست را بالا ببریم میزان مرگ و میر کاهش می یابد و این یکی از دلایل اصلی کاهش میزان مرگ و میر ناشی از کروناست ولی میزان شناسایی بالا می رود.
دکتر قانعی ادامه داد: شرکت دانش بنیان برکت اولین کیت تشخیص سریع را به بازار عرضه کرد و در حال حاضر 3 شرکت دیگر کیت های تشخیص سریع را وارد بازار کردند و دیگر واردات کیت نداریم و به هر حجمی که کشور نیاز دارد امکان تولید هست.
وی درباره کرونای انگلیسی هم گفت: دوران ابتدایی ویروس بین 5 تا 7 روز است و بعد از آشکار شدن علائم مسیر بیماری تا 14 روز بعد طول می کشد و اگر مشکلی پیش بیاید بین شروع علائم تا 14 روز است.
او با اشاره به اینکه خود ویروس موجب مرگ نمی شود بلکه پاسخ سیستم ایمنی ما به ویروس کرونا کشنده است گفت: به همین دلیل داروی کورتیکو استروئید را تجویز می کنیم چون پاسخ ایمنی را مهار کند.
دکتر خسرو صادق نیت رئیس بیمارستان امام خمینی (ره) در ادامه این برنامه درباره میزان مراجعه کنندگان کرونایی گفت: در بیمارستان امام خمینی (ره) از حدود سه ماه گذشته روند کاهشی جدی داشتیم و این روند از تقریباً از دو ماه گذشته ثابت مانده است ولی از حدود سه هفته گذشته با افزایش مختصر رو به رو شدیم.
وی افزود: میزان مراجعه کنندگان ما از حدود 800 نفر به حدود 30 نفر رسیده بودیم که در سه هفته گذشته در حدود 40 تا 50 نفر ثابت مانده است و در دو روز گذشته مورد فوتی نداشتیم.
دکتر صادق نیت با اشاره به اینکه این شرایط می تواند آرامش قبل از طوفان باشد اضافه کرد: باید مراقب باشیم و این شرایط نشان دهنده این است که مردم تهران شیوه نامه های بهداشتی را رعایت می کنند.
وی ادامه داد: تاکنون سه موج کرونا را تجربه کردیم ولی در حال حاضر خیلی از راهکارهای مؤثر برای درمان بیماری کرونا شناسایی شده است.
رئیس بیمارستان امام خمینی (ره) گفت: هر زمانی که مردم دستورالعمل های بهداشتی را رعایت کردند اثر آن را شاهد بودیم و هر زمان که توجه مردم نسبت به شیوه نامه ها کمتر شد شاهد موج بعدی بودیم.
وی افزود: اگر مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند از این شرایط عبور خواهیم کرد ولی اگر مثل اردیبهشت و خرداد امسال موضوع را ساده انگاری کنیم خطر به شکل جدی تر بازمی گردد و ویروس های جهش یافته می توانند خطرآفرین باشند.
دکتر صادق نیت درباره تغییر علائم بیماری کرونا گفت: تاکنون علائم، تفاوت جدی نداشته است ولی شدت انتقال ویروس کرونای انگلیسی مشکل اصلی است که امکان دارد موج چهارم را با قدرت بیشتری ايجاد کند.
تا خرداد واکسیناسیون با واکسن های وارداتی انجام می شود
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: تا خرداد ۱۴۰۰ جمعیت پرخطر را با واکسنهای وارداتی پوشش میدهیم و تا انتهای خرداد ۱۴۰۰ واکسنهای داخلی وارد چرخه میشود.
دکتر قانعی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره واکسن کوویران برکت افزود: قبل از اینکه بنیاد برکت شروع به کار کند در برنامه ریزیهای تزریق واکسن ادغام فاز دو و سه آمده بود، ولی نتایج مرحله یک تعیین کننده این ادغام است که خوشبختانه شرایط نشان داد امکان ادغام وجود دارد و این موجب میشود واکسن زودتر در دسترس قرار گیرد.
وی ادامه داد: کشورهای همسایه ما قبول کردند تا فاز یک و دو واکسن کشورهای دیگر را برای مردم تزریق کنند که ایمن بشوند حتی به این قیمت که تست روی مردم کشورشان انجام شود، اما کشور ما این شرایط را قبول نکرد.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره واکسنهای وارداتی گفت: واکسنهایی که غیرفعال هستند احتمال اثربخشی بیشتری دارند، چون خود ویروس به شکل غیرفعال است و واکسن کوویران برکت، سینوفارم و واکسن هندی واکسن غیر فعال شده است، ولی اسپوتنیک واکسنی است که حامل یک ویروس دیگر است و آدنوویروس است.
وی با اشاره به اینکه تا خرداد ۱۴۰۰ جمعیت پرخطر را با واکسنهای وارداتی پوشش میدهیم افزود: در پایان خرداد ۱۴۰۰ واکسنهای داخلی وارد چرخه میشود.
دکتر قانعی ادامه داد: ممکن است فردی واکسن اول را از یک شرکت تزریق و واکسن دوم را از شرکت دیگر تزریق کند و این بهتر باشد و افرادی که قبلاً به کرونا مبتلا شدند تزریق واکسن مشترک ایران و کوبا توصیه میشود، چون میتواند پاسخ ایمنی ما را در بدن یادآوری کند.
وی گفت: افرادی که تاکنون به کرونا مبتلا نشده اند میتوانند اولین واکسن را اسپوتنیک تزریق کنند.
او درباره نحوه توزیع واکسن گفت: در شورای عالی اخلاق وزارت بهداشت، عدالت در توزیع واکسن انجام میشود و بر اساس تأکید اتحادیه جهانی واکسن، ۱۰ درصد از واکسن باید به همه کشورها برای جمعیت در معرض خطر واگذار شود یعنی یک رویکرد جهانی و یک رویکرد اخلاقی داخلی برای توزیع واکسن وجود دارد.
وی تأکید کرد: سامانهای برای توزیع واکسن درست شده است که این سامانه برای همه نهادهای نظارتی قابل مشاهده است و از طریق سامانه تی تک امکان رصد همه این موارد وجود دارد.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: در حال حاضر گروههایی واکسن را دریافت میکنند که مقرر شده بود و یکبار تجربه خوب این کار را در توزیع واکسن آنفلوآنزا داشتیم.
وی افزود: اگر از طریق سامانه تی تک اقدام به توزیع واکسن کنیم مشکلی نخواهیم داشت، چون همه افراد شناسایی شده اند.
دکتر قانعی درباره تفاوت تعداد واکسیناسیون در ایران و کشورهای دیگر گفت: کشورهای دیگر در فاز ۳ به تولیدکنندگان واکسن کمک کردند و تولیدکنندگان واکسن اولین محموله را به این کشورها دادند، ولی کشور ما وارد تحقیقات فاز ۱ و ۲ کشورهای دیگر نشد بنابراین واکسن را در این مرحله به کشور ما ندادند.
وی افزود: سهمیه کوواکس در حال ورود است، ولی نکته اینجاست که صلاح این است که ابتدا روی جمعیت کم در کشور تست شود، چون یک واکسن شاید در نژادهای مختلف میزان اثرگذاری مختلفی داشته باشد بنابراین ورود واکسن به کشور به تدریج زیاد میشود که خود این شرایط هم یک مدل برای خرید واکسن و واکسیناسیون است.
وی ادامه داد: زمانی میتوانیم واکسیناسیون عمومی را شروع کنیم که ذخایر تولیدکنندگان داخلی توسط وزارت بهداشت رصد شود.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره زمان واکسیناسیون عمومی در کشور گفت: زمستان ۱۴۰۰ واکسیناسیون مردم عادی شروع میشود، چون دو دز واکسن باید موجود باشد.
وی افزود: واکسیناسیون گروههای پرخطر موجب میشود بستری و فوت نداشته باشیم و نوروز سال بعد دیگر این شرایط را نخواهیم داشت.
دکتر قانعی درباره ویروس کرونای انگلیسی گفت: زمانی که نوع ویروس انگلیسی در شهرهای مختلف اعلام میشود یعنی ویروس انگلیسی در گردش است که این شرایط ممکن است موجب بروز ناگهانی یک موج باشد و این پیش بینی بر اساس گمانه زنی علمی است و برای ترساندن مردم نیست.
وی درباره احتمال ابتلای مجدد به کرونا گفت: افرادی که یک بار به کرونا مبتلا شدند شانس ابتلای مجدد آنها در شش ماه، چهار در هزار است بنابراین تا سه ماه اول قویاً مقابله میکنند، ولی در سه ماه بعد کمی ضعیفتر مقابله خواهند کرد.
دکتر قانعی افزود: نشست علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد درمان تشکیل شد و چند مصوبه خوب داشت؛ اول اینکه به هیچ وجه در کشور از کورتون با دز بالا استفاده نشود و درباره داروی ایورمکتین و کلشی سین هم به اجماع نرسیدیم و این پروتکل هفته بعد اعلام خواهد شد.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا از پزشکان درخواست کرد که از تجویز این داروها به بیماران خودداری کنند.
آقای، ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ارتباط تصویری با این برنامه درباره پیش فروش بلیط برای ایام نوروز گفت: در حال حاضر نگرانی وجود دارد، چون افرادی هستند که به رعایت دستورالعملهای بهداشتی پایبند نیستند و این افراد برای شبکه درمان و برای ما دردسرساز هستند.
وی ادامه داد: برای اینکه سفرها در چارچوب یک فرآیند کنترل شده قرار گیرد طرحی را در ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح و دو مسیر سبز و ایمن تعریف کردیم.
آقای تیموری گفت: اولین مسیر سبز این است که اگر سفرها در قالب شرکتهای خدمات مسافرتی انجام شود؛ چون فرآیند سفر تحت رصد است قابل کنترل میباشد ضمن اینکه این شرایط کمک میکندتا این سفرها در مراکز ایمن هدایت شود.
وی درباره نوع دوم سفرهای ایمن هم افزود: این سفرها شاید در قالب تور نباشند، اما نگرانی وجود داشت که شاید این افراد در مکانهای ناایمن اقامت داشته باشند که این مورد را در سامانهای پیش بینی کردیم.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: امکان انجام این دو نوع سفر برابر با مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا وجود دارد.
وی افزود: مردم برای شهرهایی که در وضع نارنجی و قرمز نیستند میتوانند ثبت نام تور داشته باشند، ولی چون امسال شرایط ناپایداری وجود دارد همکاران ما آمادگی دارند که اگر سفری رزرو شده باشد و در آن ایام امکان انجام آن وجود نداشته باشد با همان تعرفه و شرایط، تا سه ماه این سفر و خدمات را برای مردم تضمین کنند.
آقای تیموری ادامه داد: سفرها را در ایام نوروز به چهار دسته تقسیم کردیم که گروه یک و دو با مسئولیت وزارت گردشگری خواهد بود و گروه سوم برای افرادی که به دیدار اقوام میروند توسط وزارت کشور و نیروی انتظامی در حال برنامه ریزی است، اما گروه چهارم افرادی هستند که هیچ برنامهای برای آنها مترتب نیست و وزارت گردشگری، وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مخالف این نوع سفرها هستند بنابراین برای این بخش هم برنامه ریزی شده است که عملاً اقامت در چادر، مدارس، باشگاهها و زائرسراهای غیر مجاز ممنوع است که وزارت گردشگری و قرارگاه عملیاتی کرونا وظیفه جلوگیری از اسکان و تجمع مردم در مراکز غیر مجاز را بر عهده گرفته است.
دکتر صادق نیت درباره واکسیناسیون پرسنل فعال در بخشهای کووید ۱۹ در بیمارستان امام خمینی (ره) گفت: بر اساس پروتکل وزارت بهداشت، واکسیناسیون ابتدا از بخشهای مراقبت ویژه شروع شد و از دیروز سری دوم واکسن توزیع شده که تزریقات جدید هم شروع شده است البته از روز سه شنبه دز یادآور برای افرادی که قبلاً تزریق کردند شروع میکنیم.
وی درباره شرایط کادر درمان در بیمارستان گفت: بیماری کرونا دو آسیب دارد ابتدا برای کادر درمان و دوم خانواده آنها.
دکتر صادق نیت افزود: در بیمارستان امام خمینی (ره) با اینکه حدود ۶۰ هزار مراجعه را پاسخگو بودیم خوشبختانه هیچ مورد فوتی و شهید از پرسنل نداشتیم، ولی به واسطه ابتلای کادر درمان و احتمال انتقال ویروس به خانوادههای آنها، شاید موجب ابتلا یا فوت برخی از نزدیکان خود شدند که این شرایط برای آنها بسیار سنگین بود.
آقای حسین قاسمی دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا در ارتباط تلفنی با این برنامه درباره تکلیف سفرهای نوروزی گفت: در جلسه ۵۵ ستاد ملی مقابله با کرونا یکسری مصوبات در خصوص نحوه سفرهای مدیریت شده در ایام نوروز پیش بینی شده است.
وی افزود: در حال حاضر با دو برنامه پیش میرویم که ابتدا باید روند نزولی و ثابت را ادامه بدهیم که اگر اینگونه باشد در قالب چارچوب طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیت ها، یکسری سفرهای مدیریت شده را پیش بینی کنیم و دوم اینکه اگر با روند صعودی بیماری مواجه شویم احتمالاً شرایط نوروز همانند سال گذشته باشد و با توجه به روند صعودی بیماری یکسری محدودیتها را اعمال کنیم، ولی هنوز نهایی نشده است.
وی ادامه داد: تصمیم نهایی در این خصوص دوشنبه اتخاذ میشود و اطلاع رسانی خواهد شد.
آقای قاسمی درباره اخذ مجوز تردد از فرمانداری برای شهرهای زرد و آبی گفت: سه گروه جامع هدف برای سفرهای نوروزی داریم؛ گروه اول افرادی هستند که با تور سفر میکنند، گروه دوم با خودروهای شخصی و وسایل عمومی سفرمی کنند، ولی از اماکن مورد تأیید وزارت گردشگری استفاده میکنند و گروه سوم جامعهای هستند که در قالب این دو گروه قرار نمیگیرند.
وی افزود: ما در قالب طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیت ها، ممنوعیت تردد برای شهرهای زرد و آبی نداریم ضمن اینکه در تلاش هستیم تا سامانهای طراحی شود که اطلاعات افرادی که قصد سفر دارند در آنجا ثبت و مجوزها از طریق سامانه انجام شود.
دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: از زمان شیوع کرونا در کشور فعالیتهای مسافری ما در مرزها به شدت کاهش داشته است و وزارت امور خارجه به جز موارد محدود ویزایی صادر نمیکند، ولی فعالیت ترانزیت و صادرات و واردات از ابتدا شامل محدودیت نمیشد.
وی افزود: همکاران بهداشت محیط وزارت بهداشت در پایانههای مرزی زمینی، هوایی و دریایی مستقر هستند و دستورالعملهای بهداشتی ترددی برای مسافران توسط آنها کنترل میشود.
آقای قاسمی ادامه داد: در حال حاضر در پنج استان هم مرز با عراق، مرزها برای ورود و خروج مسافری کاملاً بسته است و صرفاً افرادی که در ایران هستند و میخواهند به کشور خودشان عراق بازگردند و همچنین ایرانیانی که قصد ورود به کشور را دارند اجازه ورود بر اساس دستورالعملهای تنظیم شده دارند.