مصادیق ما خودمان توانستیم:
راه اندازی کارخانه تولید سلول انسانی (با هدف ساخت اعضای یدکی بدن انسان)
در کارخانه سلولهای انسانی، داروهای پایه سلولی که در درمان بیماریهای مختلف نظیر قلب و عروق، پوست، سیستم اسکلتی و سیستم دفاعی بدن کاربرد دارد، چون منیوسل، ریکالرسل، رنیودرم سل، لیپووس سل، مزستروسل و دستروسل تولید میشود.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: در پزشکی امروز با لیست طولانی از بیماریهایی مواجه هستیم که ویژگی آنها از دست رفتن بخشی از خود اندام و یا عملکرد آن مانند انواع سکتهها، بیماریهای عصبی، عضلانی و حتی سرطان است. پزشکی بازساختی راهکار جدیدی در پزشکی مدرن امروز برای جایگزینی اندام از دست رفته و کلیدی برای گشودن درهای بسته در عرصه پیشگیری و درمان بیماریها و در نتیجه بهبود کیفیت زندگی بشر به شمار میرود.
سلولهای بنیادی در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن میتوانند به درون بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند تا به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
خوشبختانه کشورمان از پیشگامان دستیابی به این دانش و فناوری نوین در جهان است که نتیجه آن را میتوان در درمان بیماریهایی همچون لک و پیس، سوختگی چشم، آرتروز و بیماریهای قلبی مشاهده کرد. با توجه به اهمیت این موضوع شرکت سلتکفارمد با پشتوانه تحقیقات گسترده در زمینه سلولهای بنیادی، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و داروسازی راهاندازی شد تا به هدف نهایی تولید سلولهای بنیادی در حجم انبوه، دست یابد.
بر این اساس بزرگترین کارخانه تولید سلولهای انسانی در ایران و غرب آسیا با همکاری پژوهشگاه رویان و شرکت دارویی برکت اردیبهشت ۹۷ آغاز به کار کردکه این دستاورد بسیار مهمی با تکیه بر دانش بومی است.
*کارخانهای برای تولید سلولهای بنیادی
شرکت سلتک فارمد بزرگترین شرکت توسعه فرآوردههای سلولی غرب آسیا است و تاکنون موفق شده دهها محصول مبتنی بر سلولهای بنیادین را تولید کند. ۴ محصول دارویی این شرکت مجوز GNP سازمان غذا و دارو را برای مصرف دریافت کردهاند.
به عنوان نمونه محصولی، چون رنیودرم سل، سلولهای فیبروبلاست کشت داده شده در شرایط استریل هستند که میتوانند روند پیری را متوقف کنند و اثرات ماندگارتری نسبت به روشهای متداول داشته باشد. درمان بیماران فلجمغزی از طریق سلول درمانی نیز یکی دیگر از دستاوردهای این شرکت است.
علاوه بر این وارتوسل مهمترین محصول بانک سلولهای بنیادی است که از بند جنینی بعد از احراز صلاحیت اهداکننده تولید شده و درحال حاضر این محصول نیز آماده بهرهبرداری است.
اهمیت این داروها در استفاده از سلولهای بنیادین بیمار و کشت آن در محیطی حساس و قرنطینه (ایزوله) است که بعد از کشت به بدن بیمار تزریق میشود. این کارخانه موجب اشتغال مستقیم ۵۴ نیروی متخصص تراز اول کشور و همچنین اشتغال غیر مستقیم ۲۶۰ نیروی متخصص شده است. محصولات این کارخانه در تولید هفت داروی دیگر برای درمان بیماریهای شبکههای عصبی، ام اس و گوارشی هم وارد بازار خواهد شد.
شاید بتوان گفت در تاریخ کشور ما نخستین بار است که برای یک دانش کاملا ایرانی سرمایهگذاری ۱۰ تا ۱۵ میلیون دلاری انجام میشود تا به سطح صنعتی برسد. صفر تا صد این طرح ایرانی است و سرمایهگذاری برای اجرای آن در کشور انجام شده است.
برای ساخت فضای فیزیکی کارخانه شرکت ایتالیایی با مسولان پروژه قرداد بست که به دلیل طولانی شدن مراحل کار و تحریمهای موجود چالشهایی را ایجاد کرد و در نهایت به همکاری نکردن آنها منجر شد. دانشمندان کشورمان به سرعت دادهها را بومیسازی کرده و مراحل کنترل سیستم را آغاز کردند و در نهایت به کمک مهندسان و متخصصان ایرانی این مجموعه به بهرهبرداری رسید.