مصادیق ما خودمان توانستیم
تولید و صادرات دستگاه تست قند خون
برنامه ریزی تولید این محصول با توجه به قیمت مناسب و استانداردهای جهانی اخذ شده جهت صادرات آن به بازار ۲۰۰ میلیون یورویی ۷ کشور در منطقه انجام شده است که این امر میتواند در ارزآوری به کشور نیز ایفای نقش نماید.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: دیابت شایعترین بیماری مزمن در جهان میباشد، شیوع دیابت در بسیاری از جوامع به ویژه کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است بر اساس آمار فدراسیون جهانی دیابت، آی دی اف در سال ۲۰۱۹ تعداد مبتلایان به این بیماری ۴۶۳ میلیون نفر در جهان اعلام شده است و سهم ایران با درصد شیوع ۱۰ درصد حدود ۸ میلیون نفر میباشد.
متاسفانه یک بیمار دیابتی برای تمام عمر با عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بیماری درگیر است، در بسیاری از کشورها هزینه مدیریت دیابت و درمان عوارض آن نزدیک به ۳۰ درصد سرانه سلامت را به خود اختصاص میدهد، هزینههای کنترل و مدیریت شامل: ویزیت پزشک، تهیه انسولین و داروهای خوراکی و دستگاه تست قند خون و نوار تست آن میباشد. هزینههای عوارض کوتاه مدت شامل: مراجعه متعدد و بستری در بیمارستان بوده و هزینههای عوارض بلندمدت شامل: بیماریهای قلبی عروقی، چشمی، کلیوی، آسیبهای اعصاب محیطی و قطع عضو میباشد. علاوه بر این از هزینههای غیر مستقیم این بیماری در جامعه میتوان از کاهش امید به زندگی و افت کیفیت زندگی و بهره ورری نام برد.
دستگاه تست قند خون چیست؟یکی از ابزارهای مهم در کنترل قند خون که نقش ویژهای در تعیین میزان دارو و بررسی روند کنترل بیماری دارد دستگاه تست قند خون میباشد. تا پیش از این بازار مصرف دستگاه تست قند خون و نوارهای تست آن در ایران به طور کامل سهم برندهای خارجی وارداتی بوده است.
وضعیت دستگاه تست قند خون در شرایط تحریم امریکا در سال ۱۳۹۸ ارزش واردات این محصول (دستگاه تست قند خون) نزدیک به ۵۰ میلیون دلار در سال رسیده است. نکته قابل توجه در واردات این محصول تخصیص ارز دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومان است که با توجه به شبکه توزیع این محصول این نگرانی وجود دارد که یارانه دولتی تعلق گرفته برای واردات این محصول به دست مصرف کننده نهایی نرسیده باشد. با توجه به میزان ارز بری و نقش کلیدی این محصول، تولید آن در داخل کشور قدمی مهم به پیش رو خواهد بود.
وضعیت تولید دستگاه تست قند خون در کشور از ابتدا تاکنونکارخانجات ارگ جدید در سال ۱۳۹۲ به عنوان تنها تولید کننده مودمهایای دی اس ال شروع به فعالیت نمود و تا سال ۹۷ موفق به تولید مدلهای دیگر مودمهای مخابراتی نظیر وی دی اس ال، و ال تی وی گردید؛ در حال حاضر نیز به عنوان بزرگترین تولید کننده مودمهای مخابراتی در منطقه شناخته شده است. این مجموعه در سال ۱۳۹۵ کار تحقیق و توسعه برای ساخت محصول دانش بنیان دستگاه تست قند خون آبان را آغاز کرده و در سال ۱۳۹۸ موفق به اخذ پروانه تولید مستقل و مجوز صادرات از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت صنعت، معدن و تجارت گردید. طی یکسال گذشته اولین دستگاه تست قند خون تولید شده در ایران و غرب آسیا به بازار عرضه گردید و در سراسر ایران توسط ۲۵ نماینده فروش استانی و با همکاری بهترین شرکتهای پخش سراسری دارویی در سراسر کشور توزیع گردیده است.
فرآیند تولید دستگاه تست قند خون در سالن اس ام دی قطعات الکترونیکی توسط پیشرفتهترین خطوط اس ام دی بر روی برد طراحی شده توسط متخصصان داخلی نصب میگردد و سپس بردها جهت پروگرامینگ، مونتاژ قاب و انجام تستهای عملکردی وارد سالن مونتاژ میگردد. در مرحله بعد نوبت به کنترل کیفی نهایی تک تک دستگاهها رسیده و پس از اصول اطمینان از عملکرد صحیح آنها به میز بسته بندی و آماده سازی جهت ارسال منتقل میگردد. نوارهای تست متعلق به این دستگاه نیز در اتاق تمیز برش خورده و سپس مطابق استاندارد ایزو ۱۵۱۹۷ توسط دستگاههای رفرنس آزمایشگاهی در آزمایشگاه مجهز کنترل کیفی ارزیابی میشود. در ادامه فرایند پس از اخذ تاییدیه کنترل کیفی نوارهای تست وارد بخش لیبل گذاری و بسته بندی میگردد.
ارزش اقتصادی تولید دستگاه تست قند خون این پروژه در فاز اول باعث اشتغال زایی برای بیش از ۴۰۰ نفر در استان کرمان در بخش تولید و ۶۰ نفر در دفاتر مرکزی در بخش توزیع گردیده است. همچنین با توجه به ظرفیت تولید کارخانه و نیاز کشور تولید این محصول در داخل میتواند تا ۷۰ درصد ارز بری آن را در مقایسه با شرایط فعلی کاهش دهد.
*جمع بندیبرنامه ریزی تولید این محصول با توجه به قیمت مناسب و استانداردهای جهانی اخذ شده جهت صادرات آن به بازار ۲۰۰ میلیون یورویی ۷ کشور در منطقه انجام شده است که این امر میتواند در ارزآوری به کشور نیز ایفای نقش نماید. همچنین در آینده با استفاده از تکنولوژی به کار رفته در این محصول کلیه اطلاعات بیمار در پرونده الکترونیکی پزشکی در سرورهای ایرانی بارگذاری شده و کنترل بهتر دیابت با استفاده از این دادهها را ممکن میسازد.
پژوهشگر: مهدی ناجی