کارکرد هیئتهای مجازی در دوران کرونا
اقتضائات دوران کرونا و منتقل شدن کارکرد هیئتها به آنلاین
در مناسبتهای مختلف مردم تلاش کردند تا با راهانداختن حسینیههای مجازی در شبکههای اجتماعی بتوانند هم دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی مبارزه با کرونا را رعایت کنند و هم با استفاده از فضای مجازی مانند سالهای گذشته مناسک دینی را انجام دهند.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: صحبت از دین آنلاین و حضور دین در فضای مجازی و اینکه آیا دین از فضای آنلاین تأثیر پذیرفته است، گرچه در قدیم وجود داشت، اکنون نیز آینده دین و مناسک دینی باید به تناسب این موقعیت تعریف شود.با شیوع کرونا این روند با شتابی گستردهتر مواجه شده است.
با شیوع ویروس کرونا، بسیاری مراسم و برنامههایی که مستلزم اجتماع افراد بود با محدودیت مواجه یا لغو شد؛ و هیئتها و برگزارکنندگان مراسمها با هوشمندی و انعطاف مثال زدنی، توانستند با تأمین ملزومات فنی و تغییر سبک برگزاری مراسم، امکان برخورداری از حلاوت مجالس مذهبی را در فضای مجازی برای مشتاقان فراهم کنند.
با حلول ماه مبارک رجب و در پیش بودن ماه مبارک شعبان و ماه مبارک رمضان امتداد مجالس و مناسک دینی در فضای مجازی هم رعایت پروتکلهای بهداشتی دوران کرونا را میسور میسازد و هم علاقمندان به دعا و مناجات را از عطر معنویت و مناجات با منبع لایزال رحمت خداوندی بهره مند میسازد.
* تجربههای اجتماعات مجازی
طرح «اجتماعات مجازی» ماه مبارک رمضان و طرح «خیمههای رسانه ای» ماه محرم، رو به گستردهتر شدن است. در دهه اول محرم ۱۳۹۹ بیش از ۵۶۰۰ برنامه پخش هیئت مذهبی، باعث شد تا دامنه عزاداران شرکت کننده در مراسم نیز از محدوده یک تکیه یا حسینیه فراتر برود و با بیش از ۲۲ میلیون پخش موفق را به نمایش بگذارند؛ لذا مراسم مذهبی دهه اول محرم الحرام ۱۴۴۲ هجری قمری، نه تنها محدود یا تعطیل نشد، بلکه به لطف مشارکت رسانههای صوت و تصویر فراگیر و تلاش نهادهای مرتبط برای اقدام همگرا، باشکوه و گستردگی مثال زدنی و به یادماندنی برگزار شد. این حرکت پرشور با همیاری و همدلی سازمانهای متولی و مشارکت مردم در سایر مراسم و مناسک دینی ما میتواند تداوم یابد.