پخش زنده
امروز: -
زعفران دارای خواص دارویی بی شماری است که خواص آن برای سلامت بدن، درمان و زیبایی بسیار فوق العاده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد؛ زعفران، ادویه طلایی است که قدمت سه هزار ساله دارد و از زمانهای بسیار قدیم در مقاصد دارویی و آشپزی استفاده میشود و با تحقیقات علمی این مزایا به اثبات رسیده است.
خواص طلای سرخ ایران زمین برای درمان و زیبایی به قدری است که لقب طلای سرخ را برازنده آن کرده است، خواصی که در کتب مختلف طب سنتی بارها به آن اشاره شده است. طبع زعفران گرم و خشک است و بیشتر به صورت های مختلف از جمله پودر زعفران و انواع دیگر برای تهیه سوپ ها و نوشیدنی های گرم استفاده می شود. این گیاه معمولا در پاییز رشد می کند و در اندازه های 25 تا 30 میلیمتر یافت می شو د که در پاییز جلوه خاصی به زمینها و دشتهای کشاورزی می بخشد.
زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست می آید در واقع از هر 100 تا 200 هزارگیاه زعفران، حدود 5 كيلوگرم گل زعفران بدست می آيد كه وزن 5 کیلوگرم زعفران تازه پس از خشک شدن به يک كيلوگرم می رسد.
زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد و موجب كاهش چربی و كلسترول خون می شود و آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پيشگيری كننده از بيماريهای قلبی و سرطان، تقويت کننده حافظه وكاهش دهنده فشارخون است.
براساس مطالعات انجام شده از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بيماريهاي پوستی، بیماریهای چشم، عفونت ادراری، يرقان، پيش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شكم، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.
همچنین زعفران به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده بوده و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.
متخصصان مواد غذایی می گویند: مصرف زعفران در پیشگیری از بروز افسردگی مؤثر است و بر اساس تحقیقات امروزی نتیجه گرفته شده است که دارای خواص ضد افسردگی بوده و این در حالی است که بر اساس تب سنتی به زعفران خواص فرح بخشی و خنده آوری نیز نسبت داده اند.
طبق نتایج تحقیقات صورت گرفته استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یك فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب توصیه می شود و افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون مؤثر و در درمان دردهای عصبی و کم خوابی مؤثر است.
همچنین بر اساس مطالعات انجام شده، چای زعفران از تجمع کلسترول در رگها جلوگیری و از بیماریهای قلبی نیز جلوگیری می کند.
زعفران همچنین عامل پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی است و بر اساس تحقیقات انجام شده زعفران در تنظیم کارکرد سلولهای بینایی مؤثر است و سلولهای بینایی را در مقابل آسیبها محافظت و از پیشرفت بیماریهای چشم جلوگیری می کند و موجب احیای سلولهای آسیب دیده چشم می شود.
زعفران خواص ضد سرطاني نیز دارد و به عنوان يك داروي ضد تومور و جمع كننده راديكال های آزاد عمل می كند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اكسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارد و استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می كند و در ترمیم مولكول های دی ان ای آسیب دیده تأثیر بسزایی دارد.
دم کرده زعفران موجب تحریک استفراغ و سرفه به منظور تسکین درد سینه، گلو و معده می شود.
چای زعفران برای درمان بسیاری از بیماریها مانند آسم، سرفه، خشکی پوست، حمله عصبی، گاز معده، سوزش سردل و بی خوابی مفید است.
زعفران به مواد غذایی عطر و رنگ مخصوص می دهد و به همین جهت از زعفران در صنايع غذایی مانند سوسیس سازی، در شيرينی سازی مانند تهیه پودرهای کیک، در داروسازی مانند داروهای ضد افسردگی، در نساجی مانند رنگ کردن پارچه های ابریشمی و در صنايع لبنی و غیره استفاده می شود.
همچنین مصرف بی رویه زعفران باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خونریزی از بینی، خونریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود.
خوردن زیاد زعفران برای کلیه ها مضر است. اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود.
به علت دارا بودن طبیعت گرم ممکن است منجر به اسهال، از دست دادن آب بدن و ترشح خون از طریق ادرار شود.
پیاز زعفران سمی است که مصرف بیش از حد آن برای حیوانات کشنده است.