در یادداشتی بررسی شد،
تحلیل روز؛ بن بست در روند تشکیل کابینه لبنان
با توجه به تلاش ۴ ماه اخیر نخست وزیر لبنان و علیرغم برگزاری ۱۴ نشست بی نتیجه میان میشل عون و حریری، اما کابینه لبنان همچنان خالی از وزیر است این در حالی است که مردم لبنان، تشکیل سریعتر دولت جدید را برای مقابله با فساد و رونق اقتصادی در این کشور انتظار دارند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره بن بست در روند تشکیل کابینه لبنان نوشت:
به دنبال انفجار بندر بیروت در مرداد ماه سال گذشته و استعفای دولت حسان دیاب، پس از آن، مصطفی ادیب مامور به تشکیل کابینه جدید شد، اما وی پس از یک ماه از این ماموریت انصراف داد تا بار دیگر سعد الحریری مامور به تشکیل کابینه شود اما با وجود اینکه چهار ماه از آن زمان گذشته، اما هنوز الحریری موفق به تشکیل دولت نشده است.
جلسات بی نتیجه میشل عون و حریری
الحریری تاکنون ۱۴ جلسه رایزنی با رئیس جمهور لبنان داشته است، اما هنوز توافقی میان دو طرف بر سر تشکیل کابینه حاصل نشده است و در همین حال موج اعتراضات به وضعیت نامناسب معیشتی نیز همچنان ادامه دارد. بر اساس قانون اساسی لبنان نامزد نخست وزیری از طائفه سنی انتخاب میشود و رئیس پارلمان آن را به اعضای پارلمان معرفی کرده و موافقت اولیه آنها را کسب میکند و سپس این نامزد نخست وزیری مامور تشکیل کابینه میشود که البته برای تشکیل کابینه باید موافقت رئیس جمهور و جریانهای سیاسی و رای اعتماد دو سوم اعضای پارلمان را به دست آورد.
موانع تشکیل کابینه
علیرغم اینکه چهار ماه از مامور شدن سعد حریری برای تشکیل کابینه می گذرد اما هنوز الحریری موفق به تشکیل دولت نشده است؛ اصرار وی بر انتخاب ۱۸ وزیر بدون نظر رئیس جمهور و نمایندگان مجلس، تشکیل دولت جدید را با بن بست مواجه کرده است علاوه بر این مهمترین موانع پیش روی تشکیل کابینه را می توان در موارد ذیل بر شمرد.
تک روی سعد حریری
تک روی سعد حریری یکی از موانع تشکیل کابینه است؛ سعد حریری بار دیگر بر تکروی و تشکیل کابینهای به تعبیر خود فراحزبی و مغایر با قانون اساسی لبنان و منشور آشتی ملی (پیمان طائف) تاکید دارد. حسن جونی تحلیلگر سیاسی درباره بن بست سیاسی در لبنان میگوید: تشکیل دولت با مشکلاتی جدی روبروست که بیشترین انها مربوط به حریری است، لج بازی، نگاه به خارجیها و تلاش برای حذف نظر اکثریت مجلس در دولت آینده، که متاسفانه خواست غربیها و در صدر آنها امریکاست از مهمترین عوامل تشکیل کابینه لبنان است. بنابراین خود سعد حریری مانع اصلی تشکیل کابینه است.
تشکیل دولت تکنوکرات
عامل دیگر در ناکامی برای تشکیل کابینه جدید لبنان این است که الحریری بر تشکیل دولت تکنوکرات و فراجناحی تأکید دارد. مأمور تشکیل کابینه بر اهمیت تشکیل دولت تکنوکرات و فراجناحی و حزبی تأکید کرده است. وی همچنین به مناسبت سالروز ترور پدرش که نخستوزیر اسبق لبنان بود، در حساب توییتری خود نوشت که راه حل برونرفت از بحران موجود، این است که «دکمه دولت متخصصان فراحزبی» زده شود اما تشکیل دولت تکنوکرات زمانی امکانپذیر است که حزب یا ائتلاف پیروز در انتخابات که ضرورتاً نیز از میان اهل سنت نخواهد بود، بتواند نخست وزیر معرفی کند و کابینه تشکیل دهد.
دخالت های آمریکا، فرانسه و عربستان سعودیکارشناسان، دخالتهای آمریکا، فرانسه و عربستان سعودی در مسائل داخلی لبنان و سرسپردگی برخی جریانهای سیاسی غرب گرای لبنانی را علت ادامه بحران سیاسی لبنان میدانند.
بی اعتمادی میان عون و حریری
بنابراین مانع اصلی تشکیل کابینه دولت لبنان، بیاعتمادی میان میشل عون و سعد الحریری است. روزنامه لبنانی البناء در مطلبی نوشت: مشکل تشکیل نشدن دولت در اختلاف بر سر این یا آن کرسی نیست بلکه ناشی از نبود اعتماد کامل بین الحریری از یک سو و عون و جبران باسیل از سوی دیگر است.
نگاه غیر ملی حریری
مشکل دیگر حریری در تشکیل نشدن کابینه لبنان نگاه غیر ملی نخست وزیر میباشد؛ وی به جای تمرکز بر تواناییهای لبنانیها چشم خود را به دست کشورهای بیگانه دوخته است؛ تواناییهای که از سال ۲۰۰۰ لبنان را سرپا نگاه داشته و درس خوبی به دشمن اول لبنانیها یعنی رژیم صهیونیستی داده است، ولی از چشمان و فکر نخستوزیر مکلف به دور است. سفرهای اخیر سعد حریری مامور تشکیل کابینه هفتاد و هفتم لبنان از ترکیه و مصر تا امارات و فرانسه در راستای نگاه غیر ملی حریری است این در حالی است که تحلیلگران در لبنان معتقدند نیاز امروز لبنان برای شکل گیری دولت جدید تقویت گفتگوهای داخلی و رفع اختلافات است.
نتیجه گیری:
با توجه به تلاش ۴ ماه اخیر سعد حریری و علیرغم برگزاری ۱۴ نشست بی نتیجه میان مامور تشکیل کابینه با میشل عون رئیس جمهور لبنان به نظر میرسد گره تشکیل کابینه لبنان به دلیل تک رویهای سعد حریری، تلاش برای تشکیل دولت تکنوکرات، بی اعتمادی میان عون و حریری، نگاه غیر ملی حریری و چشم دوختن وی به دست بیگانگان و البته دخالتهای مستمر آمریکا، فرانسه و عربستان سعودی در امور داخلی لبنان به زودی باز نخواهد شد. این در حالی است که مردم لبنان، تشکیل سریعتر دولت جدید را برای مقابله با فساد و رونق اقتصادی در این کشور انتظار دارند.