پخش زنده
امروز: -
یک فنجان دمنوش گیاهی در فصل زمستان فایدههای بسیاری همچون تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سیستان و بلوچستان، زمستان، سرما، روزهای کوتاه، شبهای بلند؛ همه اینها باعث میشوند که بدن ما آسیب پذیرتر باشد.
در واقع در طول زمستان، سیستم ایمنی بدن ما ضعیفتر و حساستر میشود و بسیاری از دل و دماغ میافتند.
علاوه بر این، در این فصل آلودگی هوا به اوج خود میرسد، برای از بین بردن این آسیبها میخواهیم چند دمنوش ساده معرفی کنیم که هم سرحال تان میآورد، هم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را از شما دور میکند و هم اینکه به شما انرژی بیشتری میدهد.
فصل سرما است، و سرماخوردگی و آنفلوآنزا در حال حاضر در اوج خود است و به سختی و سریع ضربه می زند برای جلوگیری از چنین علائم و سرماخوردگی چه باید کرد؟!
بسیاری از ما در فصل پاییز اقداماتی را برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا انجام میدهیم می توانید با داروهای گیاهی این کار را انجام دهید و البته در صورت قابل دسترس نبودن برخی گیاهان، می توانید خشک شده یا فریز شده آنها را در سوپر مارکت ها بیابید.
دمکردنیهای فصل سرد
گل، ساقه، برگ و همه قسمتهای گیاه در دمنوشهای فصلی سرما مورد استفاده قرار میگیرند اما در موارد کمی از ریشه گیاه برای درمان استفاده میشود.
نوشیدنیها به دو طریق، دمکردنی یا جوشیدنی تهیه میشوند.
اگر بخواهیم دارویی با اثر قوی داشته باشیم، گیاه را میجوشانیم.
سیر :ضد ویروس ، ضد عفونی کننده
پیاز : عالی برای سرفه، و پیاز خام دستگاه تنفسی را باز می کند.
زنجبیل : ضد میکروبی و ضد التهابی. علاوه بر درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا، زنجبیل برای تهوع و استفراغ عالی است.
*هنگام بارداری یا شیردهی نباید این گیاه را استفاده کنید.
آویشن: دارای ضد میکروبی، ضد باکتری و ضد ویروسی است ؛ آویشن برای درمان عفونت تنفسی و سرفه عالی است و همچنین برای معده مفید است و گاز معده را از بین می برد.
پودر کایین: خاصیت محرک، ضد میکروبی، ضد درد و دارویی دارد. کایین می تواند به جلوگیری از سرماخوردگی یا آنفولانزا کمک کند و همچنین طول مدت سرماخوردگی یا آنفولانزا را کوتاهتر کند. این پودر، حرارت بدن را افزایش می دهد و می تواند به مقاومت در برابر سرما کمک کند.
عسل: خاصیت ضد باکتریایی، ضد میکروبی و ضد عفونی کننده دارد.
* به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید.
لیمو : با وجود ویتامین C بالا، ممکن است به کاهش قدرت ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا در بدن و کاهش خلط کمک کند.
بسیاری از افراد از لیمو برای ایجاد مقاومت در برابر سرماخوردگی و آنفلوآنزا استفاده می کنند و سرعت بهبود را افزایش می دهند.
چای گیاهی نیز، یک روش عالی برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا است.
با مصرف چای گیاهی، نه تنها مزایای دارویی دریافت می کنید، بلکه آنها نیز آرامش بخش و گرمادهنده نیز هستند.
طرز تهیه:
آب جوش را روی گیاههای دارویی مثل آویشن و.. بریزید و حداقل 20 دقیقه رویش در پوش بگذارید و صبر کنید و پس از دم کشیدن، می توانید آنرا خالی ، یا با مقداری عسل یا قند یا نبات میل کنید.
توجه داشته باشید که سیر می تواند معده را تحریک کند.
اگر شما این نوشیدنی را اغلب استفاده میکنید، ممکن است نیاز به کم کردن مقدار سیر یا حذف آن باشد.
مواد لازم:
طرز تهیه:
ابتدا تکه های زنجبیل و سیر را در یک قابلمه کوچک با آب، بجوشانید. سپس، بر روی چای مورد نظر بریزید و پودر کتیین را نیز بیفزایید، بعد از 20 دقیقه که از درپوش استفاده کردید، مقداری عسل و شیر که اختیاری است، اضافه کنید و بنوشید.
3،4 فنجان در طول روز از این نوشیدنی استفاده کنید. یک وعده هم قبل از خواب مصرف کنید، تا خوب عرق کنید و روند بهبودتان را تسریع ببخشید.
این یک دم نوش گیاهی دیگر است که باید در طول دوران سرماخوردگی بنوشید.
مواد لازم:
طرز تهیه:
در یک ظرف آب، زنجبیل و سیر ها را بریزید و اجازه دهید تا به مدت 20 دقیقه بجوشد.سپس آب لیمو و عسل را به آن بیفزایید و بعد می توانید کمی صبر کنید تا با دمای اتاق، کمی خنک شود و سپس بنوشید.
2_3 تکه زنجبیل در هر فنجان چای ریخته شود و سپس میل کنید ؛ به همین سادگی شما یک دمنوش ضد سرماخوردگی حاوی زنجبیل دارید.
این دمنوش بدن را به یک بخاری سیار تبدیل کرده و از ویروس های سرماخوردگی در امان میدارد. زنجبیل به نوعی یک پیشگیری کننده قوی برای سرماخوردگی است.
از این نوشیدنی در مناطق خیلی سرد یا برای افرادی که بدنشان ایمنی کمتری دارد، استفاده میشود.
معجون معجزهآسا
زنجبیل را میتوان در شیر به همراه دارچین جوشاند و با عسل خورد.
این ترکیب برای افرادی که دچار درد آرتروز و ورم مفاصل هستند، بسیار مفید است.
این نوشیدنی را میتوان به عنوان صبحانه و با چند تکه نان صرف کرد.
اگر این معجون معجزهآسا به مدت ۴۰ روز استفاده شود، دردهای زانو به طور کامل برطرف میشوند.
دمنوش سرماخوردگی مریم گلی:
(زنان باردار و شیرده از این چای استفاده نکنند)
یک و نیم قاشق چای خوری از پودر خشک شده این گیاه یا 3 قاشق چای خوری تازه را به یک فنجان چای بیفزایید.
چای آویشن از دمنوش های سرماخوردگی:
یک و نیم قاشق چای خوری پودر آویشن خشک شده یا سه قاشق چای خوری از آویشن تازه را به یک فنجان چای بیفزایید.
شربت ها، طعم گیاهان را به ارمغان می آورند و به خوبی برای سرفه و گلودرد عمل می کنند. عسل محلی بهترین است، اما نباید به بچه های زیر 1 سال داده شود.
توصیه می شود هنگام استفاده از پودر گیاهان برای جلوگیری از سرماخوردگی، از عسل استفاده شود.
عسل با پایه گیاهی:
مواد لازم:
طرز تهیه:
عسل و پودر گیاه را با هم مخلوط کنید و به مدت 15 تا 20 دقیقه حرارت دهید.
اجازه دهید تا کمی خنک شود و سپس مصرف کنید.
شربت سرفه پیاز، جایگزین عسل:
مواد لازم:
طرز تهیه:
ابتدا پیازها را پوست بکنید و آنها را در لایه های باریک برش دهید و سپس شکر را به آن اضافه کنید.
سپس درون ظرف بریزید و از درپوش استفاده کنید و اجازه دهید تا صبح بماند و بعد می توانید در یخچال نگهداری کنید و هر روز از آن استفاده نمایید.
شربت سیر و عسل:
مواد لازم:
طرز تهیه:
سیر خام را له کنید و سپس به عسل بیفزایید.می توانید آنرا بلافاصله مصرف کنید و یا در ظرف در جای خشک و خنک نگهداری کنید.فقط هر بار قبل از استفاده، خوب هم بزنید و بعد بنوشید.
شربت پیاز و عسل:
مواد لازم:
طرز تهیه:
ابتدا پیازها را پوست بکنید خرد کنید و درون ظرف بریزید و سپس مقداری عسل که کامل روی پیازها را بپوشاند ، به آنها اضافه کنید.درپوش آنرا بگذارید و اجازه دهید تا یک شبانه روز در یخچال بماند.
در حین انجام این درمان، مراقب سوزاندن صورتتان باشید و فاصله را حفظ کنید.
مواد لازم:
طرز تهیه:
برای تهیه این دمنوش به فلفل سیاه، عسل، لیموترش و آب گرم احتیاج دارید. بهتر است از دانههای پودر نشده فلفل سیاه استفاده کنید.
دو قاشق فلفل را به همراه یک برش لیموترش درون آب جوش قرار داده و اجازه دهید دم بکشد.
در نهایت برای شیرین کردن آن از عسل استفاده کنید.
فلفل سیاه یک ادویه فوقالعاده است که باعث بهبود گردش خون، سمزدایی از خون و کاهش التهاب در بدن میشود و در کنار لیموترش و خواص آن میتواند یک دمنوش مفید و کارساز در فصل زمستان باشد.
برای تهیه این دمنوش به دو عدد سیب بزرگ، یک لیمو و مقداری زنجبیل احتیاج دارید.
تمام این مواد را در آب جوش ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا دم بیاید.
در این دمنوش ویتامینها و آنتی اکسیدانهایی وجود دارد که باعث سلامت کلی بدنتان میشود.
سیب سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کرده و باعث سمزدایی از کبد میشود.
علاوه بر این کاهش کلسترول، سلامت دندانها، سلامت قلب، کاهش وزن و بسیاری از قابلیتهای دیگر از مزایا استفاده از سیب است.
برای درست کردن این دمنوش به چوب دارچین، هل سبز خرد شده، زعفران، عسل و آب جوش نیاز دارید.
برای تهیه آن میتوانید هل، دارچین و زعفران را به همراه آب جوش در قوری بگذارید تا روی حرارت دم بیاید.
در نهایت به میزان موردنیاز به آن عسل بیفزاید.
این دمنوش را میتوان در شبهای سرد میل کرد تا با غلبه بر سردی و رطوبت، از پف کردن صورت و دردهای استخوانی جلوگیری کند.
ویتامین c موجود در فلفل قرمز بیشتر از پرتقال است، فلفل قرمز احتقان و سرفه را بهبود میبخشد، کپسایسین مادهای فعال در فلفل قرمز است که باعث میشود دمای بدن بالاتر رفته و احساس گرما داشته باشید، همچنین به افزایش متابولیسم بدن کمک میکند.
این دمنوش را میتوانید با استفاده از فلفل، لیمو و مقداری عسل درست کنید.
چای اولونگ همان چای معروف خودمان است با این تفاوت که برگهای چای به صورت نارس تخمیر میشوند.
در واقع این چای همانند چای سبز و سیاه از یک گیاه است اما فرایند تولید متفاوتی دارد.
این چای باعث میشود تا سوختوساز بدن شما زیادتر شده و در نهایت بدنتان گرمتر شود.
علاوه بر این مواد مغذی درون آن باعث میشود انرژی بیشتری داشته باشید.
چای سفید بهعنوان یک ضد باکتری عمل کرده و برای روزهای سرد زمستانی بسیار مفید است.
چای سفید از پرزهای سفید نقرهای جوانههای نشکفته گیاه چای به دست میآید. این چای با خواص آنتیاکسیدانی خود میتواند برای بدن شما مفید باشد.
این چای به سیستم قلبی و عروقی، سلامت دهان، کاهش سردرد و کاهش وزن نیز کمک میکند.
برای بزرگسالان و در داشتن شرایطی حاد دوزهای بیشتر با مقدار کمتری مصرف می شوند، اما به طور مداوم پایدار استفاده می شوند.
شربت و عسل : ½ تا 1 قاشق چای خوری هر 2 ساعت در مجموع تا 10 قاشق چای خوری هر روز
چای : ¼ فنجان چای هر نیم ساعت برای مجموع 4 فنجان در روز
شربت و عسل : 1 تا 2 قاشق غذا خوری دو بار در روز و یا به عنوان مورد نیاز
چای - 3 تا 4 فنجان روزانه
کودکان - دستورالعمل:قبل از تجویز گیاهان به کودکان، همیشه با پزشک مشورت کنید. برای کودکان زیر 1 سال عسل استفاده نکنید.
چهار گل معروف
گل گاوزبان، گل بنفشه، گل ختمی و گل سرخ از معروفترین گلهای دم کردنی هستند که با تاثیرگذاری زیادی در رتبه اول قرار میگیرند.
دمنوش چهار گل در مواردی مانند یبوست، سوزش چشم، خشکی بینی، آنژینهای چرکی، گلودرد و بدندرد مورد استفاده قرار میگیرد و از چهارگلهای معروف میتوان هم به عنوان جوشیدنی و هم به عنوان دم کردنی استفاده کرد.
گل بنفشه؛ تسکین سرفههای خشک
گل بنفشه را به صورت دمنوش درست میکنند. این گل مزه بسیار خوبی دارد و به صورت شربت دارویی در داروخانهها به فروش میرسد.
به این دمنوش میتوان گل سرخ هم اضافه کرد.
گل بنفشه در درمان سرفههای خشک بسیار مناسب است.
گل نیلوفر؛ برای رهایی از خشکی پوست
به افرادی که پوستشان در فصلهای سرد سال دچار حساسیت و خشکی میشود، مصرف دمنوش گل نیلوفر را توصیه میکنیم.
دمکرده این گل در رفع خشکی پوست بسیار موثر است.
گل گاوزبان؛ یک گیاه جوشیدنی
گل گاوزبان گلی است که اگر بخواهید به قدر کافی تاثیرگذار باشد باید نیمساعت جوشانده شود و بعد از آن به مدت یک ساعت هم دم بکشد.
دمنوش این گل با ترکیب لیموعمانی استفاده میشود.
نعناع؛ سرباز بدن
نعناع گیاهی است که در هر خانه یافت میشود و میتوان معجونی مخصوص سرماخوردگیهای زمستان از آن تهیه کرد.
دمنوش نعناع سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و در رفع گلودرد و گرفتگی بینی موثر است.
این دمنوش ضد نفخ است و در رفع دردهای شکمی که با خوردن مواد غذایی سرد در فصل زمستان ایجاد میشود، تاثیر بسیار دارد
دمنوش نعناع بهبود دهنده حالت تهوع و تببر است.
یک قاشق غذاخوری نعنای خشک را با یک لیوان آب جوش دم کرده و بعد آن را صاف کنید.
سپس دوباره این دمنوش را به همراه برشهای لیموترش، چوب دارچین و چند برش از زنجبیل و نبات دم کرده و فرصت دهید به خوبی دم بکشد.
بهتر است این دمنوش را قبل از شام بنوشید.
دمنوش نعناع انرژی فوقالعادهای در بدن ایجاد کرده و به گردش درمیآورد.
گلپر بنوشید
اغلب ما گلپر را به عنوان ادویه همراه با باقلای پخته به کار میبریم اما این دانه پهن و معطر میتواند دمنوش پرخاصیتی باشد.
نوشیدنی گلپر طبیعت گرم و خشک دارد و به طرز شگفتانگیزی حافظه، قوای جنسی و قلب و عروق را تقویت میکند.
دم کرده گلپر اشتهاآور است.
به هضم غذا کمک میکند، ضد صرع است، کبد را پاکسازی میکند و در درمان تنبلی معده، جوش و دمل هم بسیار موثر است.
گفتنی است تداوم مصرف این دمنوش بهبود عملکرد صفرا و چربیسوزی را به همراه دارد.
برای تهیه این دمنوش، یک قاشق مرباخوری گلپر را در یک لیوان آب جوش ریخته و سر لیوان را بپوشانید. ۱۵ دقیقه صبر کنید تا آب جوش به رنگ زرد درآید.
جوشانده بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه در کاهش استرس، التیام زخم ها، درمان دندان درد، آسیب دیدگی گردن و درمان گوش درد مؤثر است. همچنین از این گیاه به عنوان دارویی برای درمان تب، سردرد، فشار خون بالا، کابوسهای شبانه، آنفلوآنزا و حالت تهوع یاد میشود. البته یکی از مهمترین خواص بادرنجبویه این است که روی خلق و خوی شما تأثیر میگذارد و بی حوصلگی تان را درمان میکند.
زمان نوشیدن دمنوش
با شروع فصل سرما نوشیدنیهای گرم آرامش خاصی به بدن میدهند.
زمان نقش مهمی در تاثیر گذاری این دمنوشها روی بدن دارد.
برای خوردن دمنوشهای چهارگل بهترین زمان عصر است؛ چرا که بیشتر بیماریهای فصل سرما در شب به اوج خود میرسند.
سرفه، تب و آبریزش بینی در شب بیشتر نمایان شده و به اوج خود می رسند.
مثلاً دمنوشهایی که کافئین و یا ویتامین Cدارند، در شب، باعث بیخوابی میشوند.
بنابراین بهترین زمانی که به صورت مشترک برای بیشتر دمنوشها تجویز میشود، زمان عصر است.
بیشتر دمنوشها باید تا ۵ بعد از ظهر خورده شده باشد.
علاوه بر این، علائم بیشتر بیماریهای مانند سرماخوردگی در عصر و شب ظاهر میشود، ازاینرو این دمنوشها میتوانند به بدن شما کمک کنند.
دمنوشهای رنگارنگ و فوقالعاده، فصل سرد را به گرمترین فصل سال تبدیل میکنند.
شما میتواند از میوهها، گیاهان و ادویههای مختلفی در این دمنوشها استفاده کنید، از این نترسید که مواد که ترکیب میکنید با هم مطابقت نداشته باشد، مثلاً در دمنوشهای خود از برگ نعنا، چوب دارچین و یا تکههای زنجبیل استفاده کنید تا یک معجون گرم و گیاهی لذتبخش در زمستان را میل نمایید. در روزهای سرد زمستانی یک فنجان دمنوش داغ میتواند معجزهآسا باشد.
البته در مصرف این دمنوشها زیادهروی نکنید، زیرا مواد موجود در آن ممکن است در دوزهای بالا مشکلاتی برای بدن شما به وجود بیاورند.
مثلاً وقتی از دمنوش گل محمدی استفاده میکنید و به مقدار زیاد مثلاً ۱ لیوان در روز از آن مینوشید؛ ممکن است به مشکلاتی مانند اسهال دچار شوید و یا استفاده از دمنوش نعنا به مقدار زیاد باعث میشود جذب آهن در بدنتان کمتر شده و دچار کمخونی شوید.