کمتر گوشت خوردن چه فوایدی دارد؟
اگر استفاده از گوشت را کم کردهاید، به شرط رعایت چهارچوب تغذیه مناسب و متعادل، قدم خوبی در جهت سلامتی خود برداشتهاید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، اگر شما نیز سبک تغذیهای را انتخاب کردهاید که در آن گوشت به حداقل میزان رسیده است، قدم خوبی در جهت سلامتی خود برداشتهاید؛ البته به شرط اینکه چهارچوب یک تغذیه مناسب و متعادل را رعایت کنید.
چند کیلو سبکتر میشوید
گوشت قرمز یک ماده غذایی پرکالری است. کمتر خوردن این ماده غذایی باعث میشود اعدادی که ترازو نشان میدهد، کمتر باشد. به عقیده متخصصان، میزان پروتئین موجود در یک سهم غذایی گوشت معمولاً بیشتر از نیاز بدن است. یک وعده معادل ۵۸ گرم گوشت گاو میتواند ۱۷۰ کالری به بدن برساند. این در حالی است که همین میزان لوبیا و پنیر توفو به ترتیب به میزان ۱۰۰ و ۷۰ کالری دارند.
درست است که تفاوت میزان کالری میان گوشت و لوبیا چندان فاحش نیست، اما واقعیت این است که انباشت کالری و چاقی به مرور زمان اتفاق میافتد. نتیجه بررسیهایی که سال ۲۰۱۵ انجام شده و در Journal of General Internal Medicine به چاپ رسیده است، نشان میدهد افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری دنبال میکنند، نسبت به رژیم معمولی، وزن بیشتری کم میکنند.
pH بدن شما کنترل میشود
زمانی که pH خون متعادل باشد، یعنی تعادل اسیدی و بازی بدن در حالت نرمال و متعادل باشد، وضعیت سلامتی بدن در حد بالاتری قرار خواهد داشت. در بیشتر رژیمهای غذایی که حاوی گوشت قرمز هستند، مواد غذایی اسیدی وجود دارند. به گفته متخصصان، گوشت قرمز باعث تولید میزان زیادی اسید در بدن میشود که باید جذب و خنثی شود.
یادتان باشد که حالت اسیدی بالا در بدن زمینه را برای بروز بیماریها فراهم میکند. علاوه بر این، وجود استرس و خستگیهای روزمره نیز میتواند در کنار این وضعیت، مقاومت بدن را در برابر بیماریهای جدی مانند سرطان یا دیابت کاهش دهد.
کمتر نفخ میکنید
گوشت قرمز کندتر از مواد غذایی دیگر هضم میشود، امکان بروز یبوست را بالا میبرد و بعد از مصرف زیاد باعث بروز دردهای شکمی یا نفخ میشود. بعد از قطع مصرف گوشت علائم هضم سریع غذا به سرعت بروز میکند، چون در این صورت مصرف مواد غذایی سالم و سرشار از فیبر افزایش مییابد.
با گذشت زمان، میزان باکتریهای سالم در رودهها افزایش مییابد و این موضوع به کاهش التهاب در بدن کمک میکند و احساس نفخ را کاهش میدهد. نتایج پژوهشی که سال ۲۰۱۵ در Nutrition Research به چاپ رسیده است، نشان میدهد میزان التهاب در بدن گیاهخواران در مقایسه با افرادی که گوشت میخورند، کمتر است.
پوست شما شفافتر میشود
داشتن رنگ و روی خوب و شاداب از درون اتفاق میافتد. زمانی که میوه و سبزیجات بیشتری که سرشار از ویتامینهای A, C و E هستند، مصرف میکنید، گام بزرگی در جهت بهبود وضعیت پوست خود برمیدارید، زیرا این ویتامینها با رادیکالهای آزاد که عامل اصلی پیری و مشکلات پوستی هستند، مقابله میکنند.
میزان چربی خون شما پایین میآید
حذف گوشت از برنامه غذایی باعث کاهش جذب چربیهای اشباعشده میشود که عامل افزایش کلسترول خون هستند. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که مردم، مصرف چربیهای اشباعشده را به ۵ یا ۶ درصد میزان کالری روزانه محدود کنند. این موضوع باعث کاهش کلسترول خون بالا میشود.
حتماً میدانید که افزایش کلسترول خون زمینه را برای تجمع پلاک در جداره رگهای خونی مهیا میکند. این تجمع که به آن تصلب شرایین نیز گفته میشود، میتواند باعث بروز بیماریهای عروق کرونری، سکته قلبی و سکته مغزی شود.
توجه داشته باشید مشکل کلسترول بالا ممکن است عامل ژنتیکی داشته باشد، اما بدانید با حذف مصرف گوشت قرمز میزان کلسترول خون شما کاهش پیدا خواهد کرد.
احتمال ابتلا به سرطان کاهش پیدا میکند
حذف گوشت گاو از برنامه غذایی باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون یا روده میشود، به خصوص اگر سابقه این بیماری را در خانواده داشته باشید. به عقیده متخصصان، داشتن یک برنامه غذایی سرشار از چربیهای اشباع شده با بروز التهاب بالا در بدن مرتبط است. یادتان باشد که التهاب مزمن نیز خطر بروز سرطان را افزایش میدهد.
سال ۲۰۱۵ سازمان بهداشت جهانی، گوشت قرمز را یک ماده غذایی با پتانسیل سرطانزایی برای انسان معرفی کرد. نتیجه بررسیهای متعدد نشان میدهد که ارتباط زیادی بین مصرف زیاد گوشت قرمز و خطر بروز سرطان و بهویژه سرطان کولون وجود دارد.
نتایج پژوهشی که سال ۲۰۱۹ در International Journal of Epidemiology به چاپ رسیده است نیز نشان میدهد که مصرف روزانه ۷۶ گرم گوشت قرمز یا گوشتهای فرآوری شده، در مقایسه با روزانه ۲۱ گرم گوشت میتواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا ۲۰ درصد افزایش دهد.
یادتان باشد که پخت گوشت با حرارت بالا مانند کباب کردن، باعث تولید ترکیباتی میشود که عامل بروز سرطان در روده افرادی میشود که بهطور ژنتیکی مستعد ابتلا به سرطان روده هستند. گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس نیز حاوی نیتراتها هستند و بیشتر در مظان اتهام قرار دارند.
خطر ابتلا به بیماریهای جدی کاهش مییابد
کمتر شدن گوشت قرمز در برنامه غذایی میتواند خطر ابتلا به برخی بیماریها را کاهش دهد. گوشت قرمز حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب اشباع شده است که خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی، چاقی مفرط و دیابت را افزایش میدهند.
نتایج پژوهشی که سال ۲۰۱۸ در European Heart Journal به چاپ رسیده است، نشان میدهد که مصرف زیاد گوشت قرمز با تولید ترکیبی به نام کارنیتین همراه است که خطر سکته قلبی را بالا میبرد.
به عقیده محققان، ترکیبات تولید شده باعث ایجاد تغییر در سوخت و ساز کلسترول در بدن میشود و همین مسأله نیز خطر افزایش پلاک در جداره رگهای خونی و در پی آن خطر بروز بیماریهای قلبی را بالا میبرد.
علاوه بر این، خطر بروز بیماری آلزایمر در افرادی که عاشق مصرف گوشت گاو هستند، بیشتر است. نتایج پژوهشی که سال ۲۰۱۷ در British Medical Journal به چاپ رسیده است، نشان میدهد ابتلا به این بیماری میتواند با افزایش میزان آهن در بدن که با مصرف زیاد گوشت قرمز بروز میکند، مرتبط باشد.
انرژی بیشتری کسب میکنید
هرچه قلب سالمتر و دستگاه گوارش در حالت خوبی قرار داشته باشد، جسم و روح انسان سالمتر و شادابتر خواهد بود. مصرف مواد غذایی سالمتر مانند لوبیاها، روغنهای گیاهی، غلات کامل، میوهها و سبزیجات به جای گوشت، باعث شادابی و انرژی هر چه بیشتر میشود.
مراقب مواد مغذی بدن خود باشید
با همه فوایدی که کمکردن مصرف گوشت برای بدن دارد، باید به موارد مهمی دقت داشته باشید. حواستان به میزان مواد مغذی بدنتان باشد و این کار ممکن نخواهد بود، مگر در سایه داشتن تغذیهای سالم و متعادل.
یادتان باشد که میتوان کمبود پروتئین را با مصرف مواد غذایی گیاهی حاوی این ماده به راحتی جبران کرد، اما مصرف نکردن گوشت و حذف کامل آن، باعث بروز کمبود برخی مواد مغذی میشود که باید با مصرف مکمل برطرف شود. این مواد غذایی شامل ویتامینهای گروه B و بهخصوص B۱۲ و همچنین مواد معدنی مانند آهن است.
از منابع غذایی حاوی این ویتامین میتوان به غذاهای دریایی و همچنین توفو، ماهی، پنیر و تخممرغ اشاره کرد. محققان، مصرف مکمل را نیز توصیه میکنند. به عقیده آنها مصرف مکمل ویتامین B۱۲ باکیفیت میتواند میزان نیاز بدنتان به این ویتامین را به بهترین شکل تأمین کند.
در بین افراد بسیاری، بهخصوص افرادی که گوشت قرمز مصرف میکنند نیز بروز کمبود منیزیم رایج است. امروزه خاکهای کشاورزی از نظر منیزیم ضعیف هستند و رژیمهای گیاهی نمیتوانند به میزان کافی از این ماده به بدن برسانند.
علاوه بر این، در تغذیه گاوها نیز به میزان کافی از این ماده مغذی وجود ندارد؛ بنابر این، بهتر است زیر نظر پزشک، مکمل منیزیم و ویتامین D۳ را نیز فراموش نکنید.
یادتان باشد پروبیوتیکها که باکتریهای مفید تولید میکنند، باعث جذب هر چه بیشتر مواد مغذی و هضم بهتر مواد غذایی میشوند.