به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ هوای آلوده بخودی خود حاوی ترکیباتی اکسید کننده و سمی است و از طرفی بدن همواره به ذراتی که در هوای آلوده وجود دارد واکنش التهابی نشان میدهد. اما ترکیبات آنتیاکسیدانی از این فعالیتها ممانعت به عمل میآورند.
مهمترین آنتی اکسیدانها ویتامینهای C , E- بتاکاروتن - سیلنیوم و روی میباشند. این مواد مغذی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی که دارند بهطور موثری از بروز التهابات جلوگیری کرده و موجب غیرفعال شدن رادیکالهای آزاد موجود در هوای آلوده میشوند.
۱. منابع غذایی حاوی ویتامین E را میتوان جزء یکی از بهترینهای تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا دانست:
مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین E در هنگام آلودگی هوا توصیه میشود
مانند گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتیاکسیدانی قوی در روزهای آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
۲. مصرف شیر و لبنیات در روزهای آلوده توصیه میشود:
مصرف شیر و لبنیات پرچرب موجب عود بیماریهای ریوی در هوای آلوده میشود
لبنیات برای از میان بردن آثار ذرات معلق موجود در هوا مفید است؛ اما تاثیری بر بهبود مسمومیت ناشی از آلایندهها همچون سردرد، تهوع، سرگیجه، تنگی نفس و... ندارد و تنها راه درمان، دریافت اکسیژن است.
لازم است بدانید مصرف شیر و لبنیات پرچرب موجب عود بیماریهای ریوی در هوای آلوده میشود؛ زیرا اسیدهای چرب اشباع موجود در این محصولات خود تضعیفکننده سیستم ایمنی بدن هستند.
اما مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر با چربی زیر ۵/۱ درصد و پنیر به دلیل داشتن فسفر، منیزیم، کلسیم و پروتئین باکیفیت، خنثیکننده سموم بهخصوص سربی است که از سوختن بنزین و گازوئیل در هوا منتشر میشود و از جذب ریزمغذیهایی ازجمله کلسیم، آهن و روی در بدن جلوگیری میکند.
همچنین شیر و فرآوردههای لبنی با لینت مزاج و کمک به دفع ادرار به خروج سموم و مواد آلاینده کمک میکند. ضمن این که محصولات لبنی غنی از پروبیوتیک با تقویت باکتریهای مفید بدن سبب کاهش جذب همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده میشوند.
۳. روغن زیتون:
یک تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا روغن زیتون است
روغن زیتون حاوی الفا توکو فرول که یک نوع از ویتامین E است؛ نقش موثری در بهبود وضع تنفس دارد. این روغن علاوه بر توکوفرول اسید چرب غیر اشباعی از نوع MONO دارد که خاصیت کاهش دهندگی التهاب را دارد.
اگر در روزهای معمولی از روغن مایع گیاهی معمول استفاده میکردید در روزهایی که هوا آلوده است حتما روغن زیتون را برای مصارف پخت غذا مصرف کنید و حتی سالاد را بیشتر از معمول با روغن زیتون و لیموی تازه خوش طعم کنید تا همه افراد خانواده از آن مصرف کنند.
۴. محصولات گیاهی تازه و میوهها:
مصرف سبزیجات تازه میتواند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهند
واقعا مهم نیست چه نوعی از سبزی و میوه، مهم مصرف روزانه و افزایش مصرف است اغلب سبزیها و محصولات گیاهی تازه، غنی از آنتی اکسیدان هستند و میتوانند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهند.
سبزیجات را تازه بخورید، ولی سیب زمینی، هویج، شلغم و چغندر و سایر محصولاتی که غدهای هستند را قبل از پخت به همان اندازهای که در غذا میریزید خرد کرده و بمدت ۲۰ دقیقه در آب سرد بگذارید تا میزان نیتراتهایی که از خاک ممکن است در آن تجمع داشته باشد وارد آب شود بعد آب را دور بریزید و سبزیها را برای پخت و یا مصرف خام بکار ببرید.
در میان میوهها سیب، سرب را جذب میکند و مانع رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، هویج، انبه، کدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع کلم، گوجهفرنگی، کیوی و غلات سبوسدار هم این خاصیت را دارند.
بر اساس تحقیقات میدانی، کلم بروکلی؛ به طور خاص تنفس را راحتتر میکند. حتما در هر وعده غذایی شامل صبحانه، نهار و شام یک نوع یا بیشتر سبزی و محصولات گیاهی تازه و میوه مصرف کنید.
۵. دانه فلاکسید، بذرک یا تخم کتان:
بذر کتان یا بزرک آلرژی را کاهش میدهد
تحقیقات نشان داده که خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدان فیتو استروژنها بطور موثری آسم و آلرژی را کاهش داده و گونهای از فیتو استروژن در بعضی از غذاها مانند بذر کتان یا بزرک وجود دارد.
اسیدهای چرب امگا ۳ در بذر کتان علاوه بر اینکه ریسک مبتلا شدن به آسم را کاهش میدهد برای کسانی که بیماری عروقی قلب دارند خاصیت پیشگیری کننده دارد. روزانه مقداری از بذر را در غذاها مانند سوپ و سالاد اضافه کنید.
آسیاب شده این بذر راحتتر استفاده میشود، ولی آنرا برای حفظ اثر درست موقع مصرف آسیاب کرده و یا مقداری را برای چند روز آسیاب و در یخچال در ظرف بسته نگه دارید. تخم کتان را از عطاریهایی که قابل اعتمادتان هستند خریداری کنید. تخم کتان قهوهای روشن و شفاف و کمی از زیره بزرگتر است.
۶. سیر و پیاز
یکی از بهترین مواد غذایی توصیه شده در هنگام آلودگی هوا سیر و پیاز است
سیر و پیاز دارای انتی اکسیدانهای قوی هستند که نقش مهمی در کاهش خطر رادیکالهای آزادی که از هوای محیط وارد بدن میشوند دارند. اشعه ماورای بنفش، دود ناشی از سیگار و کلا آلایندههای هوا از طریق ریه وارد بدن شده و رادیکالهای آزادی که در اثر ورود آنها به سیستم حیاتی ما ایجاد میشود.
کلا سیستم ایمنی و سلامت ما را در معرض خطر قرار میدهد. آنتی اکسیدانها میتوانند این خطر را کاهش دهند سیر با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از بروز التهاب در سینوسها و آلرژیهای مرتبط جلوگیری میکند.
بخش پزشکی دانشگاه مریلند تاکید میکند که سیر میتواند در پیشگیری از عوارضی که موجب تهدید سینوس ها، سرماخوردگیها و التهابها میشوند موثر باشد.
بیو تکنولوژیستها گفته اند موادی در سیر Allium cepa L و پیاز Allium sativum L وجود دارد که میتواند فلزات سنگین مانند ارسنیک، کادمیوم، آهن، جیوه، سرب را از هوا جذب کند.
۷. ماهیهای بخارپز:
آبپز یا تنوری غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ و سلنیوم همچون کیلکا، کولی، ساردین، خال مخالی، قباد، سالمون، شاه ماهی، قزلآلا (حتی انواع پرورشی) و ماهیهای آزاد در کنار میگو میتوانند از اثرات زیان بار ترکیبات التهابآور آلایندهها بکاهند و مصرف آن به مبتلایان آسم، تنگی نفس و مشکلات قلبی و التهابی توصیه میشود.
به یاد داشته باشید آلرژی تنفسی بر اثر آلودگی هوا با مصرف مواد غذایی خاصی بهبود نمییابد.
۷. سس یا رب گوجه فرنگی را نیز میتوان جزء یکی از تغذیههای مناسب آلودگی هوا دانست:
لیکوپن نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و کاهش آسم دارند
لیکوپن موجود در بعضی از غذاها مانند گوجه فرنگی نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و کاهش آسم دارند. به جای اینکه مصرف پاستا و ماکارونی را زیاد کنید، سس گوجه فرنگی آن را زیاد کنید.
مطمئن شوید که رب یا سس گوجه فرنگی تقلبی نباشد در صورت عدم اطمینان بهتر است خودتان با گوجه فرنگی سس درست کنید و یا از گوجه فرنگی در صبحانه و نهار و شام استفاده کنید.
۸. آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه:
در روزهای آلوده آب انار، چای سبز را باید در برنامه غذایتان قرار دهید
به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوئیدی به دفاع بدن در برابر عوامل اکسیدکننده که از طریق آلودگی هوا وارد بدن میشوند کمک میکند و خوراکیهای پرچرب، پرپروتئین و غذاهای فرآوری شده آماده میتوانند سرعت اکسیداسیون و افزایش رادیکالهای مضر آزاد را در بدن بالا ببرند.
۱۰. بروکلی و جوانههای آن:
مصرف بروکلی باعث کاهش عوارض هوای آلوده میشود
در کاهش عوارض هوای آلوده نقش مهمی در سبزیجات پیدا کرده اند یک تحقیق جدید که در مجله تحقیقاتی پیشگیری از سرطان چاپ شده نشان داده که نوشیدن نصف فنجان نوشابه جوانه بروکلی خطر زیانهای ناشی از اکرولیین و بنزین را کاهش میدهد.
دانشگاه جان هاپکینز و تعدا دیگری ار انستیتوهای مراقبت از سلامت نقش مصرف بروکلی را در کاهش خطرات آلودگی هوا تایید کرده اند استفاده از نوشیدنی با جوانه بروکلی روزانه نیم فنجان به مدت ۱۲ هفته توانسته است خطر آلودگی بنزن و اکرولیین موجود در هوای آلوده را بشدت کاهش دهد.
مواد غذایی مضر در زمان آلودگی هوا
در روزهای آلوده از مصرف چیپس، پفک و انواع کنسرو و فستفوت پرهیز کنید
در هنگام بروز پدیده آلودگی هوا، هر خوراکیای که مانند آلودگی هوا خاصیت اسیدانی داشته باشد، میتواند آسیبهای وارده را تشدید نماید. این مواد غذایی عبارتند از:
غذاهای پر چرب بخصوص چربیهای اشباع غذاهای پر پروتئین فست فودها (غذاهای آماده)
مواد غذایی حاوی مواد نگه دارنده مثل چیپس، پفک و انواع کنسرو:
چند توصیه دیگر
خوردن آنتی اکسیدانها راهی برای مقابله با عوارض آلودگی هوا است
به گفته دکتر ربابه شیخ الاسلام مدیر پایگاه اطلاع رسانی علمی تغذیه و سلامت ایران، افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتردر معرض خطر آلودگی با سرب قرار میگیرند.
وی ادامه داد: به دلیل آن که گیرندههای فلزات دو ظرفیتی در بدن انسان به صورت رقابتی عمل میکند در صورتی که این گیرندهها، قبلا با فلزات مورد نیاز بدن مانند آهن و کلسیم اشباع شده باشند، بدن کمتر در معرض آلودگی با سرب قرار میگیرد. یکی از راههای پیشگیری از آلودگی هوا مصرف بیشتر لبنیات و اشباع کردن این گیرندههاست.
دکتر شیخ الاسلام، علاوه بر سایر اقداماتی که در شرایط وارونگی هوا برای مقابله با آثار مضر آلودگی بر سلامت میبایست انجام شود بر توجه به تغذیه مناسب تاکید کرد و افزود: تغذیه متعادل و مناسب با در دسترس قرار دادن مواد مغذی که هر یک به طریقی بافتهای بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاینده یاری میکنند، نقش موثری در حفظ سلامت بدن دارد.
وقتی میتوانیم با کمی دقت و توجه در انتخاب غذای مصرفی و موادی که در طی روز تغذیه میکنیم، تهاجم آلایندهها را تحت کنترل در آوریم و جان سالم به در بریم، چرا این کار را نکنیم؟
دکتر نیستانی، خوردن آنتی اکسیدانها را راهی برای مقابله با عوارض آلودگی هوا میداند و میگوید: اگر غذای ماازنظر آنتی اکسیدانها غنی باشد، احتمال وقوع استرسهای اکسیداتیو هم کاهش مییابد. ویتامینهای C,E، کاروتنوئیدها، پلی فنولها از آنتی اکسیدانهای مهم هستند.
سبزیها و میوهای تازه، منابع غنی ویتامین C هستند. حساسیت این مواد به حرارت، نور و PH محیط بالاست؛ مثلاً با افزودن جوش شیرین به غذا، ویتامین موجود در این مواد غیر فعال میشود. از این رو بهتر است میوهها و سبزیجات را تازه مصرف کنید.
روغن سویا، آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغنهای گیاهی، غنیترین منابع ویتامین E هستند. ویتامینهای E نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارند.
سایر مواد غذایی موثر برای کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن به شرح زیر است:
مصرف غلات عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهند
روی یکی از این مواد موثر است. انواع گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار منابع سرشار از روی هستند.
مردم ایران از دیر باز با مشکل کمبود روی در بدن خود مواجه بودند که یکی از مهمترین این عوامل اسید فیتیک (فیتات) موجود در غلات است. نکته مهمی که در هنگام مصرف غلات باید در نظر داشته باشیم، این است که وقتی از غلات برای تهیه نان استفاده میکنیم، حتماً میبایست عمل تخمیر خمیر نان بدون دخالت جوش شیرین انجام شده باشد.
زیرا بطور طبیعی آنزیمی به نام فیتاز در غلات موجود است که بر اثر عمل تخمیر خمیر نان فعال میشود و اسید فتیک را تجزیه میکند. اگر تخمیر صورت نگیرد، فیتاز فعال نمیشود، در نتیجه اسید فیتیک با روی ترکیب شده و فیتات روی را تشکیل میدهد. در این صورت روی جذب نمیشود و سیستم ایمنی بدن دچار مشکل خواهد شد.
شیر و لبنیات نیز عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهند.
وجود مادهای به نام پکتین در سیب، سرب را به طور کامل از بدن دفع میکند و هر قدر مصرف سیب در طول روز بیشتر باشد، برای کاهش عوارض آلودگی هوا بهتر است.
سایر منابع غنی از پکتین عبارتند از: مرکبات مثل پرتقال و لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار.