پخش زنده
امروز: -
یک عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی: ایران باید علاوه بر تشکیل زیرساختهای اجرایی، زیرساختهای علمی را به منظور تولید واکسنهای نسل جدید در کشور ایجاد کند.
دکتر سیدمهدی سیدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، افزود: به طور کلی دو نوع واکسن در جهان تولید میشود.
این متخصص زیست شناسی مولکولی با بیان اینکه واکسنهای نسل قدیم با استفاده از ویروس یا باکتری کشته شده و ضعیف شده تولید میشود، گفت: واکسنهای نسل جدید بر پایه RNA یا DNA تولید میشود.
دکتر سیدی افزود: این واکسنها از ۲۵ سال گذشته تولید میشده اند، اما هیچ گاه تأییدیه ایمنی دریافت نکرده و حتی مواردی برای درمان بیماریهای حیوانی نیز تأییدیه نداشته اند.
این متخصص زیست شناسی مولکولی اضافه کرد: هر چند تولید این واکسنها حدود چهار هفته زمان نیاز دارد و واکسن فایزر فقط در شش هفته با تلاش یک شرکت آلمانی تولید و تست بالینی آن به فایزر سپرده شد، اما از آنجا که اگر RNAها وارد هسته سلول نمیشوند، اما اگر در معرض آدنو ویروسها قرار گیرند به هسته سلول وارد و جزیی از ژنوم آن میشوند.
دکتر سیدی افزود: بیان RNAها موقت است، اما وقتی وارد هسته سلول و ژنوم آن شوند این بیان پایدار میشود و ممکن است در نسلهای بعد مخاطراتی ایجاد کند.
این متخصص زیست شناسی مولکولی گفت: ترکیب RNAها به سرعت از بین میرود و برای حفظ واکسنهای برپایه RNA موادی به واکسن اضافه میشود که خود این مواد (اجوانتا) موجب بیماری در انسان میشود.
دکتر سیدی افزود: در گذشته این مواد اضافه، موجب بیماریهای کبدی و بیماریهای سیستم ایمنی شده اند.
وی با تاکید بر این که ایران باید در زمینه تولید واکسنهای نسل جدید RNA و DNA زیر ساختهای علمی و اجرایی لازم را فراهم کند، گفت: در صورتی که این واکسنها در کشور تهیه شود میدانیم که با چه موادی مواجهیم و آزمایشهای بالینی آن همانند آزمایشهای واکسنهای نسل قدیمی انجام شده است و از عوارض آن کاملاً اطلاع داریم.
دکتر سیدی افزود: اگر این زیرساختها در کشور نباشد حتی امکان راستی آزمایی واکسنهای وارداتی را از نظر این که آیا همان RNA که اعلام شده در آن وجود دارد و یا RNA دیگری استفاده شده و این که مواد اضافه آن همان مواد اعلام شده است یا تفاوت دارد، نداریم.
وی گفت: بهتر است خودمان به تولید کننده واکسن تبدیل شویم و تولیدات اضافی خود را به دیگر کشورها صادر کنیم یا حتی هدیه دهیم.
دکتر سیدی همچنین از پیش بینی وقوع پاندمیهای مشابه کووید ۱۹ در سالهای آینده خبر داد و گفت: کووید ۱۹ نخستین پاندمی در قرن جدید بود، اما آخرین همه گیری نخواهد بود.
وی افزود: همان گونه که ویروسهای مشابه سارس (سال ۲۰۰۲- ۲۰۰۳) و مرس (۲۰۱۲- ۲۰۱۳) به وقوع پیوست و کووید ۱۹ در سال ۲۰۱۹ پاندمی شد کمتر از ۵۰ سال آینده پیش بینی وقوع پاندمی دیگری وجود دارد.