گیاه آناناسی چگونه نگهداری میشود؟
شرایط و شیوه نگهداری گیاه آناناسی یا گازمانیا چیست؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، اگر به دنبال اضافه کردن کمی رنگ هیجانانگیز به محیط هستید، آناناسی گیاه مورد نظر شما است! این گیاه زیبا متعلق به جنگلهای پر باران برزیلی است و بیشتر در مناطق گرمسیری یافت میشود. تفاوتی نمیکند کجا؛ اگر نور کافی برای آن را مهیا کنید، حتی در یک آپارتمان کوچک در یزد نیز رشد میکند!
آناناسی، یک بروملیاد بوده و متعلق به خانواده بزرگ Bromeliaceae است. این خانواده شامل ۱۲۰ گونه مختلف است، اما در بازار گلهای رایج و محلی تنها تعداد محدودی از آنها عرضه میشوند. این گیاهان زیبا و مقاوم، آسان و بدون دردسر رشد میکنند و جلوهای رنگارنگ به محیط میبخشند. تنها کافی است با هوشمندی از آنها نگهداری کنید.
شرایط و شیوه نگهداری گیاه آناناسی
نور
اگر آناناسی را به عنوان گیاه آپارتمانی در محیط بسته نگهداری میکنید، آن را در مکانی پرنور قرار دهید. البته طوری که نور مستقیم خورشید به آناناسی برخورد نکند.
مثلا یک پنجره نورگیر جنوبی برای آناناسی بیش از حد نورانی است، چون تابش مستقیم و شدید نورخورشید باعث سوختن برگها و تغییر رنگ آنها میشود.
اگر رنگ برگها با مرور زمان روشنتر شد یا به رنگ زرد تغییر کرد، یعنی آناناسی بیش از حد نیاز در حال دریافت نور خورشید است.
از طرف دیگر، اگر برگها به سمت تیره شدن رفتند، نرم شده و دچار ریزش شدند، یعنی نور دریافتی کافی نیست. البته آناناسی در نور کم هم دوام میآورد، اما همین کم بودن نور خورشید باعث کاهش رشد و ثابت ماندن اندازه آن خواهد شد، اما اگر نور کافی در منزل ندارید، میتوانید برای خانه خود به سراغ خرید گیاهان سایه دوست بروید.
اگر با گرمتر شدن هوا قصد داشتید که آناناسی را به محیط خارج از منزل منتقل کنید، آن را در سایه نسبی قرار دهید، به طوری که میزانی کافی از نور خورشید را دریافت کند، اما تحت اشعههای مستقیم قرار نگیرد. آن را هرگز در مکانی پرنور قرار ندهید.
آبیاری
آناناسی به خوبی میتواند کمآبی را تحمل کند. بهتر است آناناسی بیشتر دچار کمآبی شود، تا غرقابی! چون خیس بودن زیاد خاک به سرعت باعث بروز مشکلاتی جدی برای ریشه این گیاه شود.
آبهای لوله کشی دارای مقدار متغیری از املاح و نمکها هستند. این نمکها در صورت تجمع میتوانند مانع از جذب صحیح آب از سوی گیاه و در دراز مدت باعث کاهش کیفیت رشد گیاه شوند.
به همین دلیل بهتر است از آب باران، آب تصفیه شده یا جوشانده شده برای آبیاری آناناسی استفاده کنید. فراموش نکنید که آب باید در دمای محیط باشد.
آناناسی، آب را از راه برگها و بخش مرکزی برگچههای خود جذب میکند. این بخش مرکزی به “جام” یا “گلدان گیاه” معروف است. برای آبیاری آناناسی، آب را در مرکز آن بریزید و این جام میانی را با آب پر کنید.
در طول بهار و تابستان که گیاه دارای رشد فعال و سریع است، شاید نیاز باشد هفتهای چند بار این جام را آبیاری کنید! اما در فصل خفتگی، فقط هر دو هفته یک بار گیاه را آبیاری کنید. مثل همیشه، بهترین راه برای تشخیص زمان صحیح آبیاری گیاه، چک کردن میزان خشکی سطح خاک است.
هر ماه، آناناسی را به سینک آشپزخانه ببرید و داخل جام میانی را به خوبی با آب تمیز کنید. لازم نیست آن را بشویید، فقط با پر و خالی کردن آن کمک کنید تا باکتریها، و یا موادمعدنی جمع شده در آن قسمت خارج شوند.
در هنگام آبیاری دقت داشته باشید که آب را روی بخشهای دیگر گیاه نریزید؛ وگرنه عمر آن را کوتاه کرده اید.
آناناسی به آبیاری در حد متوسط نیاز دارد و تابستانها بهتر است به طور منظم مه پاشی شود و در معرض رطوبت قرار بگیرد. بهتر است برای حفظ رطوبت، در زیر گلدانی این گیاه، سنگریزه و در آن به ارتفاع کمتر از سنگریزهها آب ریخت.
دما و رطوبت
آناناسی در خاستگاه اصلی خود، در آب و هوایی گرمسیری رشد میکند و نمیتواند سرمای هوا را تحمل کند. اگر قصد دارید یک آناناسی زیبا تهیه کنید، بهترین حالت این است که آن را در محیط داخلی منزل قرار دهید. چون دمای رفاه (دمای معمول خانه و ادارات) برای آن بسیار ایدهآل است.
سعی کنید دما را بین ۱۵ الی ۲۶ درجه سانتیگراد حفظ کنید. اگر در بهار و تابستان، آناناسی را در حیاط / پاسیو قرار دادید، فراموش نکنید که با اولین نشانههای سرمای هوا او را به داخل منتقل کنید.
آناناسی در محیطهای مرطوب رشد میکند. پس بهتر است سعی کنید تا رطوبت کافی را برای آن فراهم کنید. این کار آسان است و با چند روش امکان پذیر است:
یک بطری را با آب ملایم پر کنید و هفتهای چندبار برگها را با آن مرطوب کنید.
گلدان آناناسی را روی یک سینی حاوی سنگریزه قرار دهید. این سنگریزهها آب اضافی که از زیر گلدان خارج میشوند، جذب میکنند و از این راه، دوباره رطوبت را به هوا بر میگردانند.
اگر شرایط نوری مساعد است، آناناسی را در حمام قرار دهید تا رطوبت ناشی از حمام کردن، نیاز آن را برطرف کند.
کوددهی
اگر آناناسی را در محیطی بسته نگهداری میکنید، به کود زیادی نیاز نخواهد داشت. در طول بهار و تابستان، هر دو ماه یک بار به آن کود بدهید. در زمستان گیاه به حالت خفتگی میرود و در نتیجه نیاز به کوددهی نیز کاهش پیدا میکند.
کود مایع با پایه آب را نیز میتوانید برای آن استفاده کنید. نصف یا یک سوم میزان توصیه شده روی بسته برای آناناسی کافی است. فراموش نکنید که کود مایع را روی خاک آناناسی بریزید و روی بخش مرکزی آن نریزید.
سخن پایانی
بهتر است بدانید گیاه آناناسی تنها یک بار گل میدهد که عمر آن نیز بین ۸-۶ ماه است، اما قبل از آغاز به گلدهی، جوانههایی روی گیاه ظاهر میشود که اگر آنها را جداگانه در گلدان بکارید، گیاهی به زیبایی و طراوت آناناسی اولیه خواهید داشت.
همچنین بدانید، آناناسی برای کودکان و حیوانات خانگی کاملا بیخطر است و سمی نیست.