به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، دبیرکل حزب الله لبنان در ادامه سخنانش اظهار داشت: موضوع بعدی درباره تشکیل کابینه لبنان است، مشخص است که این کار از مسائل پیچیده در کشور است و وقتی مسئلهای پیچیده میشود اتهام زنیها هم بیشتر میشود، اتهامهایی هم علیه ما مطرح میشود و ما هم پاسخ میدهیم، اولین نکته در این زمینه اینکه در مدت زمانی که گذشت گفته میشد حزب الله دلیل اصلی بی نتیجه ماندن تشکیل کابینه است، زیرا نمیخواهد تا قبل از پایان دوره ترامپ دولتی تشکیل شود در نتیجه تلاش میکند روند تشکیل کابینه را به بن بست بکشاند، میگویند حزب الله این تلاشها را گاه از طریق مامور تشکیل کابینه (نخست وزیر) و گاه از طریق هم پیمانش، یعنی رئیس جمهور و جریان آزاد ملی اعمال میکند. در شرایطی که این اتهامها نادرست است و این به دوره ترامپ یا بایدن هم ارتباطی ندارد، خواسته ما این است که به جای امروز، دیروز دولت تشکیل میشد. به یقین این اتهامها بی اساس است.
برخی هم میگویند سعد حریری نمیخواهد دولت تشکیل دهد بلکه منتظر پایان دوره ترامپ است، چون تهدید شده است اگر افراد نزدیک به حزب الله را در کابینه اش بپذیرد تحریم خواهد شد، البته ما نمیدانیم چنین چیزی درست است یا نه؟ اما از نخست وزیر سئوال کردیم و او تکذیب کرد. در هر حال دوره ترامپ چند روز دیگر تمام میشود حتی ممکن است قبل از این دوره برکنار شود، در نتیجه اگر حزب الله در انتظار پایان دوره ترامپ بود یا سعد حریری از تهدید به تحریم دولت ترامپ نگرانی داشت، این مشکل برطرف خواهد شد. برخی میگویند تشکیل دولت در لبنان منتظر مذاکرات ایران و آمریکاست، و به همین دلیل ما (حزب الله) یا غیر ما موجب تاخیر تشکیل کابینه شده ایم، اینها باید بدانند اصلا چنین مسئلهای درست نیست، یعنی در موضوع لبنان، سوریه عراق، یمن، بحرین، فلسطین، منطقه یا برنامه موشکی ایران، مذاکرهای در کار نخواهد بود، حتی درباره برنامه هستهای ایران نیز مذاکرهای نخواهد بود، سخنان (روز جمعه) مقام معظم رهبری نیز در این زمینه شفاف بود. در این زمینه سالبه به انتفاع موضوع است (یعنی اصلا مذاکرهای در میان نخواهد بود که بخواهیم موضوعات دیگر را به این مذاکره پیوند بزنیم).
نکته دیگر اینکه اگر در داخل لبنان منتظر روی کار آمدن دولت بایدن باشند تا ببینند سیاست خارجی دولت بایدن و شورای امنیت ملی این کشور چه خواهد بود، تشکیل کابینه تا چندین ماه دیگر هم به درازا خواهد کشید، میخواهم بگویم این روش اشتباه است، اینکه بخواهیم منتظر بایدن و غیر بایدن در جامعه بحران زده آمریکا باشیم، کشوری که مرگ و میر کرونایی روزانه و آمار ابتلای روزانه اش، بالاترین آمار است نمیتواند لبنان و تشکیل دولت لبنان، اولویتش باشد. بر اساس آنچه گفته شد خواسته من این است که باید از نگاه به برخی اعتبارات خارجی گذشت و به داخل متمرکز شد و تنها در چنین شرایطی میشود کاری کرد. انصاف نیست در این زمینه مسئولیت را متوجه یک طرف کرد، بلکه طرفهای متعددی خواستهها و در کنار خواستهها نگرانیهایی دارند به همین دلیل در سخنان روز یکشنبه ام گفته بودم، که بلی، در این زمینه با بحران روبرو هستیم، چون برخی نگرانند. مثلا وقتی وزارت دادگستری برای طرف خاصی مطرح میشود بقیه نگرانند که مبادا واگذاری این وزارتخانه به گروهی خاص حربهای برای گشودن پرونده علیه دیگران باشد در نتیجه حل مشکل نیازمند اعطای تضمینات است به همین نظر نباید منتظر بیستم ژانویه و رفتن ترامپ ماند بلکه باید از زمان استفاده کرد، دیدگاهها را شنید، تضمینهایی را به برخی طرفها داد و نگرانیها را برطرف کرد. در هر حال تشکیل کابینه اقدامی ضروری و مهم است تا کشور بتواند در مسیر درست بیفتد.
موضوع دیگر ویروس کرونا در کشور است، آمارهایی که از ابتلا در رادیو -تلویزیون لبنان اعلام میشود باید مردم را نگران کند، البته مردم هم نگرانند. آمار مبتلایان ۲۴ ساعت گذشته ۵۴۰۰ نفر بود تا آمار کلی مبتلایان در کشور کوچک لبنان به حدود دویست و ده هزار نفر برسد. البته آمارهای واقعی مبتلایان خیلی بیشتر از این رقم است. میزان مرگ و میر هم تا به الان هزار و پانصد و شصت و شش نفر شد و آخرین آمار مرگ و میر ۲۴ ساعته هفده نفر بود. در کشور شاهد مجادلاتی در سطح وزارتخانه ها، وزیران، نمایندگان مجلس، فراکسیونهای مجلس، کارشناسان، متخصصان و حتی مردم هستیم، این مجادلات نتیجه غفلت از دو بخش اقتصاد و بهداشت و درمان است. البته این مشکل امروز در تمام دنیا دیده میشود تا جایی که آمریکا به سختی درگیر چنین مجادلاتی است، در انگلیس، فرانسه و... نیز چنین است. قویترین کشورهای جهان با چنین مشکلی مواجهند، لبنان نیز با چنین مشکلی دست به گریبان است، محدودیت ها، مشاغل را با مشکل مواجه ساخت، مشکل مشاغل، مردم را با مشکلات دیگری روبرو کرد و میتوان گفت، هم مردم و هم مسئولان حق دارند، اگر اهمیت کار و زندگی مردم نبود میشد محدودیت کامل را بهترین راه خواند، اما وقتی پای زندگی و خورد و و خوراک مردم مطرح است محدودیت کامل ممکن نیست، در هر حال سخن من این است که انتظار ما از دولت این این که فعالیت بیشتری داشته باشد، با این حال بخش بیشتری از مسئولیتها متوجه مردم است، مردم باید به خودشان و دیگران رحم کنند، افراد باید با خانواده خود مهربان باشند یعنی وقتی فردی به کرونا مبتلا میشود به خانه میرود و با فرزندان و اعضای خانواده برخورد میکند باید مسئولیتش را بشناسد. زمانی میتوان محدودیتها را کاهش داد که مردم به قواعد و قوانین محدودیت پایبند باشند، استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاریها حتی در داخل منازل، مساجد، حسینیه ها، مدارس، دانشگاهها، مراسم، جشن ها، باید مراعات شود تا محدودیتها کمتر شود، مراعات نکردن شجاعت نیست، این اندیشههای غلط را باید کنار گذاشت، ۵۴۰۰ مبتلا در طول ۲۴ ساعت در لبنان رقم بسیار خطرناکی است، شاید برخی بگویند ارتش برخورد کند، اما چنین روشی بسیار دشوار است. باید کمپین بزرگی از سوی علماء، اندیشمندان، دولت و ... در شبکههای اجتماعی به راه بیفتد و تلاش فهماندن مسئولیت شناسی به مردم باشد، در انتظار واکسنید؟ بسیار خوب، واکسینه شدن در آمریکا آغاز شد، اما آمار مرگ و میر و ابتلا افزایش یافت، در انگلیس نیز چنین است. در نتیجه راه حل مشکل شناخت مسئولیت هاست. این موضوع، مرتبط به همه لبنانیها و غیر لبنانیها مقیم لبنان و موضوعی متعلق به تمام بشر است، همه ما مسئولیم، خداوند از همه آنانی که در این زمینه کوتاهی کنند، به ویژه آنانی که بی مسئولیتیشان را تا سطح جنایت قتل عمد یا شبه عمد توسعه دهند حسابرسی خواهد کرد. در این زمینه تسامح به هیچ وجه پذیرفته نیست. اگر مسئولیت شناس باشیم میتوانیم کشتی کشور را با کمترین خسارت ممکن از این مرحله عبور دهیم.