رهایی از قفس وابستگی با مرغ لاین؛
مرغ لاین به همدان میآید
پرورش مرغهای لاین، راهکاری که از واردات نهادهها و داروها کاهش و امنیت غذایی را افزایش میدهد
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، قیمت گوشت سفید که در روزگاری نه چندان دور کیلویی بین ۶ تا ۷ هزار تومان بود به یک باره سر به فلک کشید و به بالای کیلویی ۳۰ هزار تومان رسید؛ حالا مردم مجبور هستند مانند گوشت قرمز که از سفره هایشان حذف کرده بودند این یکی را هم دورش خط بکشند.
علت این گرانی را که از فروشندگان مرغ جویا شدیم میگفتند مرغداران قیمت را افزایش داده اند و ما نیز مجبور شده ایم قیمتها را تغییر دهیم.
به سراغ مرغداران رفتیم که دل پری داشتند.
"آقای سبزواری "مرغدار همدانی میگوید:" از ابتدای امسال قیمت نهادهها و داروهای طیور افزایش چندین برابری داشته است. "
این مرغدار ۴۵ ساله ادامه میدهد:" برای مثال قیمت کنجاله سویا از ۲۷۰۰ تومان به ۱۵ هزار تومان و ذ رت هم از ۱۵۰۰ تومان به ۳۵۰۰ تومان رسید و برای ما به صرفه نیست که مرغ را با قیمت ارزان به فروش برسانیم. "
برای اطلاعات بیشتر به سراغ یکی از استادان دانشگاه بوعلی در حوزه اقتصاد رفتیم تا بدانیم این وابستگی کشور به نهادهها تا چه میزان بر روی اقتصاد ما تاثیرگذاشته است.
وابستگی پاشنه آشیل کشور
علی حسینی این استاد دانشگاه که مدت ۱۵ سال است به کار تدریس مشغول است میگوید: کشور در زمینه نهادهها و داروی دام و طیور از وابستگی رنج میبرد که در چند سال اخیر به علت افزایش قیمت ارز، قیمت این کالاها هم رشد چشمگیری داشته تا جایی که کمر مرغداران و دامداران را خم کرده است.
این در حالیست که سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور حدود ۲۸ کیلوگرم است که نزدیک به ۷۰ درصد از پروتئین حیوانی مورد نیاز مردم از این طریق تامین میشود.
چاره کار مرغ لاین است.
اما همین تهدید وابستگی کافی بود تا کشور در صدد تبدیل آن به فرصت باشد. یعنی همان پرورش "مرغ لاین" که روزگاری در ایران انجام میشد و حالا گرد فراموشی آن را فرا گرفته است.
برنامه ملی "ارتقای مرغ لاین آرین" و به موازات آن طرح ملی" سلامت و امنیت گوشت مرغ" از شهریور ماه سال گذشته و در اثر تاکید رهبر معظم انقلاب در سطح ملی کلید خورد و برنامه آن هم در اسفند ماه سال گذشته آماده شد.
پای صحبتهای " آقای سبزواری" کارشناس حوزه دام و طیور نشستیم تا بدانیم " مرغ لاین" چیست و اینکه تا چه میزان برای اقتصاد ایران مهم است.
"آقای سبزواری" میگوید:" لاین به جمعیتی از موجودات زنده که بتوانند با همدیگر زندگی کنند و کلیه صفات ژنتیکی خود را از نسلی به نسل دیگر منتقل کنند گفته میشود که میتواند در همه حیوانات هم وجود داشته باشد. "
در ادامه به سراغ مسئولان هم رفتیم که از طرح لاین به عنوان یک پروژه پیشرفته صحبت میکردند
لاین تکنولوژی پیشرفته در صنعت طیور
" علیرضا قراگوزلو " مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان همدان " که دکترای این رشته را نیز دارد معتقد است:" تولید لاین پیشرفتهترین تکنولوژی در صنعت طیور به شمار میآید که همه مرغهای اجداد، مادر و گوشتی و تخمگذار از آن مشتق میشوند. "
برایمان جالب بود که کارشناسان از مقایسه این دانش با تکنولوژی هستهای صحبت میکردند و میگفتند این صنعت برای کشور بسیار حیاتی و استراتژیک است.
ناگفته نماند دردنیا تنها کشورهای آمریکا، انگلیس، هلند، آلمان، فرانسه، و البته ایران از صاحبان این دانش هستند و تاکنون کشورهای دیگر به دلیل پیچیده بودن آن نتوانستهاند در این حوزه، قد علم کنند.
فراموشی مرغ لاین
کشور ایران بیش از ۴۰ سال پیش، پای در وادی پرورش و تولید مرغ لاین گذاشت و سایتی را در "بابل کنار" راهاندازی کرد.
در آن روزگار ۷۰ درصد مرغ تولیدی کشور از نژاد" آرین" ایرانی بود، اما حالا چه میشود که نامی از آن باقی نمانده است؟!
علت را نزد کارشناسان و مسئولان صاحب این علم جست جو کردیم...
درجا زدن مرغ لاین ایران
" علی حسینی" "استاد اقتصاد کشاورزی در دانشگاه پیام نور همدان" میگوید:" تمام مرغهای کشور از نژادهای خارجی به ویژه انگلیسی و فرانسوی هستند. "
او معتقد است:" علت اینکه در سالهای گذشته نژاد "مرغ آرین" بازار خود را در کشور از دست داد، در جا زدن این دانش در ایران، نسبت به کشورهای دیگر بوده است. "
در پرس و جو و بررسیهای خود دریافتیم که در سال ۱۳۷۱ هم طبق توافقی که با وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفت، مقرر شد ۳۰ درصد از نژاد مرغهای داخل کشور، خارجی و ۷۰ درصد آن از آرین ایرانی باشد؛ اما پس از سالها این وضعیت برعکس شد که البته حالا این رقم به نیم درصد نژاد ایرانی در بازار رسیده است.
" علی حسینی" "استاد اقتصاد کشاورزی در دانشگاه پیام نور همدان" برای دانستن اطلاعات بیشتر آقای " امیری " را به ما معرفی کرد.
او در یکی از مرغداریهای ملایر مشغول به فعالیت است که چندین سال است در حال تحقیق بر روی اصلاح نژاد مرغها است.
" محمد امیری میگوید:" محققان کشورهای دیگر روز به روز نژادهای خود را اصلاح و به روز کردند، اما درباره آرین ایران کاری صورت نگرفت. "
به سراغ مزایای تولید و پرورش مرغ لاین رفتیم که چرا در مقایسه با مرغهای دیگر این گونه چشم همه را گرفته است؟!
علاقه حوزه سلامت به مرغ سایز
کارشناسان حوزه سلامت معتقد هستند مرغ "سایز" گزینهای مطلوب برای سلامت جامعه به شمار میآید؛ در دنیا نیز برای حفظ سلامت جامعه، تمایل به سمت مصرف مرغهای سایز با وزن کمتر است و این در حالی است که بیشتر مرغهایی که هم اکنون در ایران تولید میشوند بالای ۲ کیلو گرم وزن دارند.
" علیرضا قراگوزلو " " مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان همدان " در این زمینه میگوید:" با استفاده از شیوه تولید مرغ آرین که به روز شده است مرغ سایز با وزن یک کیلو و ۸۰۰ گرم در اختیار مردم قرار خواهد گرفت که این مرغها در سلامت مردم بسیار موثر خواهند بود. "
مرغ سایز، مرغی است با سایز متوسط بین یک کیلو و ۲۰۰ گرم تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم که با یک دوره پرورش (در یک دوره) حداکثر ۳۵ روزه امکان تولید آن وجود دارد.
ایجاد امنیت غذایی با تولید مرغ لاین
در تماس تصویری که با "غلامعلی فارغی" "رئیس انجمن صنایع طیور ایران " داشتیم از حساسیت این مرغ در دنیا سخن به میان آورد.
وی معتقد است:" دارندگان این دانش در حقیقت یک حاشیه امنی را برای تولید طیور و در حقیقت امنیت غذایی کشورشان، ایجادمیکنند. "
"غلامعلی فارغی" "رئیس انجمن صنایع طیور ایران " میافزاید:" کشورهایی که این دانش را دارند میتوانند روز به روز آن را اصلاح و مطابق با شرایط محیطی کشورشان روزآمد کنند و این خود نقطه قوتی برای مرغ لاین است. "
در این گفتگو متوجه شدیم مرغ لاین در حقیقت یک مجموعه ژنتیکی است که ۱۶ ویژگی مهم دارد که جمع کردن آن تکنولوژی ویژهای میخواهد؛ به همین سادگی هم نیست و به همین دلیل دارندگان آن در دنیا بسیار محدود هستند.
از دیگر مزایای پرورش مرغ لاین که به آن دست یافتیم آن بود که باعث افزایش بهرهوری، کیفیت و کمیت گوشت مرغ تولیدی، کاهش دان مصرفی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای میکروبی، کاهش مصرف آنتیبیوتیک ودر نتیجه کاهش هزینههای درمان و مصرف دارو میشود.
جوجه یک روزه از سوی گله مادر تولید میشود و گله اجداد هم گله مادر را تولید میکند، گله اجداد هم از سوی مرغ لاین تولید میشود که ما هم اکنون وابستگی مطلق به واردات مرغ اجداد داریم.
همچنین بحثهای کارشناسان دراین گزارش نشان داد که: ذائقه ایرانی باید به سمت مرغهای سبکتر برود که زنجیره تولید این مرغها از ابتدای آن در اختیار خود ماست و نیاز به واردات مرغ لاین از فرانسه، انگلیس و... نیست.
در صنعت فضایی رتبه ششم، هستهای جایگاه پنجم، در پزشکی رتبه چهارم و در کشاورزی جزو کشورهای مطرح دنیا هستیم پس چرا در صنعت دام بویژه مرغ لاین مشکلاتمان حل نمیشود؟
پرورش مرغ لاین با سختی همراه است
با "مجید شاهسوند " مرغدار همدانی " که مشغول رسیدگی به مرغهای خود است همراه شدیم، مرغداری با تجربه ۷ ساله که از سختیهای کار خود میگوید:"" مرغ استاندارد علاوه بر ویژگیهای منحصر به فرد دارای شرایط خاص و سختگیرانه قرنطینه برای پرورش است، این نوع مرغ باید از هرگونه آلایندگی مانند آلودگیهای صنعتی و آب و هوایی به دور باشد. "
او اضافه میکند:" برای تولید مرغ استاندارد نظارت بسیاری انجام میشود، باید واکسیناسیون منسجم داشته باشد و زیرنظر کارشناس تغذیه شود که در نتیجه برای بسیاری از مرغداران فراهم کردند چنین شرایطی سخت است".
تولید مرغ لاین گران است.
" علی عبدالملکی " دیگر" مرغ دار همدانی" هم میگوید:" سرمایهگذاری روی لاین بسیار پرهزینه و گران است و از عهده هر کسی بر نمیآید که آن را انجام دهد. "
پرورش مرغ لاین از صنایعی است که هزینه خیلی بالایی در بردارد حتی هزینه تحقیق و توسعه در این بخش نیز بیشتر از هزینه شرکتهای هواپیمایی سازنده هواپیما است که تاکنون مرغداری از استان همدان نتوانسته آن را انجام دهد.
اما حالا خبرها میرسد همدان نیز که بیشتر به عنوان یک استان کشاورزی در کشور مطرح است قدم در راه احداث واحد پرورش مرغ لاین گذاشته است.
ورود همدان به تولید مرغ لاین
" علی رضا قراگوزلو " " مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی همدان"می گوید:" ۳۳ زمین در استان برای اجرای این طرح شناسایی شده است که در نهایت از این تعداد ۳ زمین را در بخش شرا به استان معرفی کردیم که هم اکنون این زمینها در حال بررسی هستند. "
وی ادامه میدهد:" قرار شده وزارت دفاع به خاطر اهمیت بالای این طرح پای کار بیاید. "
"رضا طلایی نیک" "معاون حقوقی و امور مجلس وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح میگوید:" برای سرمایهگذاری در این طرح ملی با مسئولان استان همدان به توافق رسیدیم که همدان بعد از سمنان دومین استان کشور است که صاحب مجتمع تولیدی مرغ لاین در کشور میشود. "
او معتقد است:" مرغ لاین از نظر امنیت غذایی برای وزارت دفاع اهمیت فراوانی دارد و از طرحهای اولویت دار این وزارتخانه است. "
گویا استان سمنان هم به تازگی در زمینه پرورش مرغ لاین ورود پیدا کرده است که کلنگ اجرایی آن هم بر زمین زده شده است.
دوباره پای صحبتهای " علی رضا قراگوزلو " " مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی همدان" نشستیم و پرسیدیم چرا بعد از ۴۰ سال دوباره یاد مرغ لاین افتاده اند که میگوید:" از خرداد ماه سال جاری کشورهایی که مرغ مادر تولید میکردند، دیگر آن را در اختیار کشور قرار ندادند که این موضوع باعث شد دوباره بحث پرروش مرغ لاین در کشور داغ شود. "
"سید سعید شاهرخی "" استاندار همدان هم میگوید:" با توجه به اینکه قرار است هزینه بسیاری برای این طرح شود باید نهادهای مرتبط مزایای این طرح را برای استان شناسایی کنند. "
از مرغ لاین حمایت میشود
از " علیرضا قره گزلو " " مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی همدان" درباره حمایتها از این طرح ملی میگوید:" مرغدارانی که جوجه ریزی مرغ آرین را انجام دهند، نهادههای آنها از ذرت و کنجاله تا واکسن و دارو به صورت ۱۰۰درصد تامین میشود و به مدت ۸ ماه هم مبلغ ۲۰۰ هزار تومان برای تولید هر قطعه مرغ مادر، به آنان تسهیلات با سود ۸ درصد داده میشود. "
او ادامه میدهد:" به دامداران هم تضمین خرید جوجهها در صورت جذب نشدن در بازار داده میشود. "
کلام آخر
در پایان باید بگوییم حوزه تولید و تامین غذا درکشور یکی از اساسیترین بخش مقابله با تحریم است که بایدکشور با بهبود تولیدات و همچنین افزایش آن خود را از وابستگی نجات دهد.
اگر امروزه میبینیم که کشورهایی ادعای ابرقدرتی در جهان دارند، تنها به خاطر پیشتازی آنها در ساخت تکنولوژی نیست بلکه این کشورها توانسته اند در زمینه امنیت غذایی به خوبی کشورشان را مجهز کنند.
در واقع احیای نژاد مرغ آرین گامی ارزشمند برای خودکفایی کشور در تولید "مرغ استاندارد" و رهایی از واردات نهادهها و داروها است، داروها و نهادههایی که روز به روز یا گران میشوند و یا کشورهای خارجی آن را با کلی منت به ما میدهند.
تسهیل صادرات مرغ لاین نیز به بازارهایی که خواستار محصولی با خصوصیات آرین هستند میتواند ارزآوری بسیاری برای اقتصاد در حال تکاپوی ایران داشته باشد و امروز راه مقابله با تحریمها به گفته رهبر معظم انقلاب قوی شدن برای مصونیت در برابر تحریمها است.
تهیه و تنظیم : لیلا نادعلی فر