گزارش مکتوب
سنگینی مازوت بر ریههای مردم خوزستان
چوب خط آلودگی خوزستان پر شده است، طاقت مازوت ندارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، آلودگی هوای استان خوزستان موضوع تازهای نیست، آلایندگی صنایعی مثل پتروشیمی ها، فلرهای نفتی، ریزگردها، سوزاندن زمینهای کشاورزی قبل از کشت، آتش سوزی پسماندهای محل دفن زباله متهمان اصلی آلودگی هوای خوزستانند.
اما حالا با سرد شدن هوا، انگشت اتهام به سوی یک سوخت سنگین اشاره میکند "مازوت"
مادهای سمی که به خاطر ترکیبات گوگرد و سولفور حاصل از احتراق آن، صنایع، فقط در شرایط اضطراری، مجاز به استفاده از آن هستند.
خانم قنواتی فعال محیط زیست در مصاحبه با خبرگزاری صدا وسیما میگوید: باشروع فصل سرد سال نیروگاه رامین، شروع به استفاده از سوخت مازوت میکند امسال هم ۱۰ روزی میشود که این نیروگاه از مازوت استفاده میکند، این که ازمازوت، در شرایط اضطراری استفاده شود، قابل درک است، اما استفاده مداوم در فصل سرد سال، با توجه به ساکن بودن هوا، به هیچ وجه پذیرفته نیست.
این در حالی است که در استان البرز، محیط زیست این استان، پمپهای مخصوص برای جایگزینی سوخت مازوت را پلمپ کرده اند یا در استان اصفهان با وجود این که مسیر پالایشگاه تا نیروگاه اصفهان برای انتقال مازوت لوله کشی شده است، اما از این سوخت استفاده نمیشود.
این فعال محیط زیست در ادامه گفت:نکته قابل تامل اینکه، وقتی سهمیه مازوتی که به نیروگاه رامین داده میشود به پایان میرسد سهمیه مازوت نیروگاههایی که از مازوت استفاده نکردند بارگیری میشود و با تانکرهای ۳۰ هزار لیتری با هزینه حمل حداقل ۱ میلیون تومان به نیرو گاههایی مثل رامین ارسال میشود.
هرکدام از مخزنهای ذخیرهی مازوت در نیروگاه رامین حدوداً ۸۰۰ تانکر ۳۰ هزار لیتری لازم دارد، تا تکمیل شوند. حالا اگر فقط یک واحد مازوت سوز در مدار باشد این میزان پاسخگوی ۸ روز است، در صورتیکه، دو واحد مازوت سوز در مدار باشد این خوراک پاسخگوی ۴ روز است؛ محاسبه کنید چند تانکر در فصل سرد سال باید سوختها را تخلیه کنند و چه حجمی از مازوت در حال سوختن است؟
خانم قنواتی همچنین یادآور شد که شهرهایی مثل ویس و رامین در کنار نیروگاه رامین قرار گرفته اند، با وجود ارتفاع دودکش هاکه ۲۱۰ متر از سطح زمین است، در هوای ساکن و سردِ زمستان، این شهرها، تحت تاثیر آلودگی نیروگاه قرار میگیرند. حتی کلانشهر اهوازکه در فاصله ۲۰ کیلومتری از نیروگاه رامین قرار دارد زمانی که جهت باد به سمتش باشد تا شعاع ۳۰ کیلومتر و بیشتر را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
آقای آذریان معاونت محیط زیست خوزستان درباره میزان آلودگیها اینچنین توضیح میدهد: ما در محیط زیست شاخصی به نام "شاخص تجمعی" داریم، کلانشهر اهواز به دلیل آلایندههای مجاور و همینطور آنچه در محدوده اش وجود داد به عنوان یک شاخص اصلی است که از جهات مختلف در معرض آلودگی است، با سرد و ساکن شدن هوا آلودگیها در شهرستان اهواز یا شهرهای صنعتی دیگر، خود رابیشتر نشان میدهند.
پارامتری که به عنوان، پارامتر مسئول معرفی میشود، pm۲/۵ است یعنی ذراتی که از ۲/۵میکرون کوچکترند.
توضیح بیشتر اینکه اگردر ۱۰ سال گذشته ریزگردها به عنوان پارامتر مسئول شناخته میشدند pm آنها ۱۰ بود و میتوانستیم آنها را به کانونهای ریزگرد نسبت دهیم. اما حالا که این غبارها ۲/۵میکرون هستند، ما آنها را به عنوان غبار صنعتی میشناسیم؛ که در همین لحظه بیش از حد استاندار است، حد استانداردش باید ۳۵ باشد امروز ۴۰ است و بعضی روزها بالاتر هم میرود.
آقای آذریان ضمن انتقاد از استفاده از مازوت در ادامه گفت: در شهر اهواز ترکیبات گوگردی یک مقدار بالاست وهمین غبارهای ۲/۵ میکرونی، ماهیتش میتواند سوخت مازوت یا فلرهای نفتی باشد.
ما عملیات پایش را با توجه به جهت باد در نقاط مختلف شهر از جهت so۲ و h۲s و ترکیبات بَنزَن، فلوئن و زایلین رصد میکنیم. اگر این موارد بالاباشد، بررسی وپیگیری میکنیم.
محیط زیست نمیپذیرد که از یک جهت برق تولید شود و از جهت دیگر بخواهد به سلامتی انسانها لطمه بزند.
استان خوزستان توان سوخت سنگینی مثل مازوت را ندارد.
برای پیگیری ماجرا با خانم صادقی مسئول ایمنی و محیط زیست نیروگاه رامین تماس گرفتم؛ ایشان توضیحات دربارهی این موضوع را به آقای سلیمانی روابط عمومی نیروگاه محول کردند؛ آقای سلیمانی در پاسخ به ما ضمن اشاره به این موضوع که این یک تصمیم کشوری است اضافه کرد:ما دو راه بیشتر نداریم، یا واحدهای تولیدی را خاموش کنیم یا اینکه از سوخت جایگزین استفاده کنیم، ماهیچ اصراری به استفاده از مازوت نداریم، چون خوردندگی بالایی دارد و به تجهیزات آسیب میرساند اگر گاز مورد نیاز ما به عنوان خوراک اصلی تامین شود، اصلا تمایلی به استفاده از مازوت نداریم.
برای پیگیری بیشترماجرا از آقای خباز مدیر شرکت گاز پرسیدم: چرا تامین گاز نیروگاه رامین با مشکل مواجه شده است؟ او در پاسخ گفت:هرساله در فصل سال به خاطر افت فشار گاز در مناطق سردسیر کشور، ما با محدودیت مصرف گاز روبه رو هستیم؛ وزارت خانه به ما اعلام کرده که مصرف گاز باید سهمیه بندی شود واز سوخت دوم استفاده شود.
ما هم ابلاغ کردیم که واحدهای صنعتی، یا دوره تعمیرات اساسی را در زمستان، بیاندازند یا از سوخت دوم استفاده کنند.
اگر رعایت نکنیم، آثارش در خانههای مردم دیده میشود و الویت با مصرف گاز خانگی است.
آقای اشرفی رئیس سازمان محیط زیست خوزستان با اشاره به بخش نامهای که به نیروگاهها ابلاغ شده گفت: علیرغم اعلام مجاز بودن استفاده از سوخت مازوت، ما از استانداری درخواست جلسه کردیم، روندش این است که در جلسه شورای تامین، درخواستمان را مطرح میکنیم؛ و به هیچ وجه ما به عنوان سازمان محیط زیست، این موضوع را قبول نمیکنیم واستان خوزستان ظرفیت سوخت مازوت را به هیچ وجه ندارد، کما این که سال گذشته تخلفات نیروگاه رامین را رصد کردیم وبر اساس قانون هوای پاک، با پیگیریهای حقوقی که در مراجع قضایی انجام دادیم، رای بدوی، صادر شد و منتظر رای نهایی هستیم.
آقای اشرفی در ادامه از مردم خواست که در مصرف گاز صرفه جویی کنند و با رعایت الگوی مصرف مناسب، مانع استفاده صنایع و نیروگاهها از مازوت شوند.
محقق و نویسنده : زهرا کیانی