گفتمان سازی رسانه ای بیانیه گام دوم انقلاب (ترویج علم و پژوهش)
چنانچه در بیانیه تصریح شده است به رغم چشمگیر بودن رشد علم و پژوهش در کشور هنوز در آغاز راه هستیم و برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی این مسیر باید با همین سرعت و بلکه بیشتر ادامه پیدا کند. این امر نیاز به فرهنگ سازی و گفتمان سازی دارد.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بیانیه گام دوم انقلاب که در آستانه ورود به دهه پنجم انقلاب از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد، در بخش سرفصلها و توصیههای اساسی، اولین توصیه اساسی اش به محور علم و پژوهش اختصاص یافته است.
این موضوع شاید از آن جهت است که علم و پژوهش نقش محوری برای سایر موضوعات دارد، و میتوان امیدوار بود که با نهادینه شدن علم و پژوهش در کشور، سایر مسائل با تکیه بر این محور به صورت ریشهای و پایدار بررسی و راهبردها و راهکارهای مواجهه با موانع توسعه و پیشرفت کشور در همه عرصهها به صورت علمی احصا و اجرا شود.
چنانچه در بیانیه تصریح شده است به رغم چشمگیر بودن رشد علم و پژوهش در کشور هنوز در آغاز راه هستیم و برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی این مسیر باید با همین سرعت و بلکه بیشتر ادامه پیدا کند. این امر نیاز به فرهنگ سازی و گفتمان سازی دارد.
مقام معظم رهبری درباره اهمیت گفتمان سازی در خصوص آرمانهای انقلاب میفرمایند: اگر میخواهیم یک خواستهای تحقّق پیدا کند، قدم اوّل این است که این خواسته را بهصورت یک گفتمان پذیرفته شده در بیاوریم. به واقع اگر تفکری به صورت گفتمان در آمد، اجرای آن دیگر کار دشواری نیست. در نگاه ایشان گفتمان یعنی یک مفهوم و یک معرفت در برههای از زمان در یک جامعه همهگیر بشود.
در حقیقت گفتمان یعنی باور عمومی؛ یعنی آنچیزی که به صورت یک سخنِ مورد قبول عموم تلقی بشود، مردم به آن توجه داشته باشند. از این منظر، گفتمان یک جامعه مثل هواست، همه تنفسش میکنند؛ چه بدانند، چه ندانند؛ چه بخواهند، چه نخواهند. ایشان تاکید میکنند که باید این گفتمان سازی انجام بگیرد که البته نقش رسانهها و به خصوص نقش روحانیون و نقش بزرگان و اساتید دانشگاهی حتما نقش بارز و مهمی است.
گفتمان سازی فرآیندی برنامه ریزی شده و زمان بر و نیازمند تکرار و تاکید بر مفاهیم و مقولههای اصلی تشکیل دهنده یک گفتمان است تا تبدیل به ادبیات رایج جامعه شود. برای گفتمان سازی ترویج علم و پژوهش لازم است نهادهای دست اندر کار فرهنگ سازی و گفتمان سازی از جمله رسانهها و در راس آنها رسانه ملی، مفاهیم و مقولههای اصلی این گفتمان را محور تولید محتوای خود قرار دهند و به شیوههای مختلف به تکرار هنرمندانه آنها بپردازند.
بهترین مرجع برای استخراج این مفاهیم و مقولهها نیز بیانات مقام معظم رهبری است و لذا این پژوهش با استخراج این مفاهیم و مقولهها در صدد است تا زمینهای برای سیاستگذاری و تولید محتوای رسانهای برای گفتمان سازی ترویج علم و پژوهش، به عنوان نخستین مورد از محورهای اصلی بیانیه گام دوم انقلاب، پرداخته شده است.
پژوهشگر:فریفته هدایتی