پخش زنده
امروز: -
درد قلب یکی از دردهای شایع مخصوصا در سنین بالا است که حتی ممکن است به قلب مربوط نباشد و در اثر آسیبهای سایر اندامها ایجاد شود.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ درد قلب یکی از دردهای شایع مخصوصا در سنین بالا است که حتی ممکن است به قلب مربوط نباشد و در اثر آسیبهای سایر اندامها ایجاد گردد. تمام دردهای ناحیه سینه مهم هستند و باید علت آنها کاملاً بررسی شود.
علت درد قلبی
درد قلبی یا آنژین صدری زمانی ایجاد میشود که خون رسانی به عضله قلب کم شود. کاهش خون رسانی به عضله قلب یا همان درد قلبی به دو دلیل ممکن است ایجاد شود.
۱- اسپاسم یا انقباض رگ (تنگ شدن موقتی شریان ی کرونر).
۲- تنگی عروق کرونر در اثر رسوب چربی در دیواره عروق که به ان بیماری شریان کرونر یا CAD میگویند.
روند تنگ شدن عروق اغلب بدون علامت است و ممکن است شما هیچ احساس ناراحتی و دردی نداشته باشید. وقتی تنگی به حدود ۷۰-۶۰ درصد برسد عمولا شما حین فعالیت دچار درد یا انژین خواهید شد. اگر علائم مختصر و مدت آن کمتر از ۵ تا ۱۰ دقیقه باشد و سپس با استراحت بطور کامل از بین برود، این درد را آنژین صدری مینامند. اگر درد بیش از ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد ممکن است در اثر اختلال خون رسانی طولانی مدت، بخشی از عضلات قلب دچار آسیب شود که به این حالت سکته قلبی میگویند.
علتهای ایجاد درد قلبی فراوان هستند. از شایعترین علل درد قلبی میتوان به بیماریهای قلبی، گوارشی، ریوی و حمله پانیک اشاره کرد.
علل قلبی درد قفسه سینه
۱- حمله قلبی
حمله قلبی در اثر ایجاد لخته و انسداد شریان تغذیه کننده عضلات قلب رخ میدهد.
۲- آنژین صدری
در آنژین صدری به علت رسوب تدریجی ذرات کلسترول و کلسیم داخل جدار عروق تغذیه کننده قلب، خون کافی به خصوص به هنگام فعالیت به عضله قلب نرسیده و درد قلبی ایجاد میشود.
۳- دایسکشن آئورت
این بیماری مهلک اغلب رگ بزرگ آئورت را درگیر میکند. اگر دولایه آئورت از هم جدا شوند، خون به داخل این فضا نفوذ کرده و حتی موجب پاره شدن آئورت میشود.
۴- پریکاردیت
به مفهوم التهاب پرده در برگیرنده قلب است و باعث درد قلبی به خصوص در هنگام درازکش بودن بیمار میشود.
علل گوارشی درد قفسه سینه
۱- سوزش سر دل
سوزش سر دل هنگامی رخ میدهد که اسید معده وارد مری شود. مری لوله ایست که دهان را به معده وصل مینماید.
۲ -اختلالات بلع
اختلالات در مری میتواند باعث اشکال در بلع و ایجاد درد قلبی شود.
۳- مشکلات کیسه صفرا و پانکراس
سنگ کیسه صفرا و یا التهاب کیسه صفرا و یا پانکراس میتواند ایجاد دردی نماید که به قفسه سینه کشیده میشود.
۴- علل عضلانی و استخوانی درد قفسه سینه
گاهی به علت ضربه وارده به عضله یا اختلال ساختاری درد قلبی ایجاد میشود و مثالهای آن عبارتند از:
۵- کوستوکندریت
به علت التهاب غضروف متصل کننده دو استخوان درد سینه ایجاد مینماید.
۶- درد عضلانی
بیمارهای مزمن مانند فیرومیالژی میتواند باعث ایجاد درد قلبی به صورت مداوم شود.
۷- آسیب به دنده
هر نوع صدمه و یا شکستگی دنده میتواند درد سینه ایجاد نماید.
علل ریوی درد قفسه سینه
ممکن است منشاء دردهای سینهای از ریه باشد. از جمله عوامل مرتبط با علل ریوی درد سینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف- آمبولی ریوی
آمبولی ریوی به علت رها شدن لخته خون به داخل ریهها درد قفسه سینه رخ میدهد که ناشی از عدم خون رسانی مناسب به ریه است.
ب- پلورزی
اگر پردهای که اطراف قلب را میپوشاند دچار التهاب شود، درد قفسه سینه رخ میدهد، این درد با تنفس شدید و یا سرفه بیشتر میشود.
عوامل خطر غیر قابل تعدیل
افزایش سن: حدود ۸۳ درصد از کسانی که در اثر بیماریهای عروقی قلب میمیرند درسنین بالای ۶۵ سال قرار دارند.
در سنین بالاتر زنانی که دچار حملات قلبی میشوند بیش از مردان در خطر مرگ در هفتههای اول بعد از حمله قلبی قرار دارند.
جنسیت (مرد بودن): مردان بیش از زنانو در سنین پایینتری دچار حملات قلبی میشوند. حتی بعد از یائسگی، با وجودی که میزان مرگ ناشی از حملات قلبی در زنان زیادتر میشود، به حد مردان نمیرسد.
توارث (از جمله نژاد): کودکان والدین بیمار قلبی بیش از دیگر کودکان در خطر بروز بیماری قلبی عروقی قرار دارند.
عوامل خطر قابل تعدیل
مصرف دخانیات: شانس بروز بیماری عروق قلبی در سیگاریها۲تا ۴ برابر غیر سیگاریها است. مصرف سیگار یک عامل خطر مستقل جدی برای مرگ ناگهانی در بیماری عروق کرونر است (۲ برابرغیرسیگاریها).
بالا بودن کلسترول خون: هر چه میزان کلسترول خون بالاتر رود میزان بروز بیماری کرونر قلب افزایش مییابد. اگرعامل خطر دیگر همچون مصرف دخانیات و پرفشاری خون نیز وجود داشته باشد، این خطر بیشتر افزایش مییابد. کلسترول خون افراد به سن، جنس، وراثت و نژاد نیز بستگی دارد.
پرفشاری خون: فشار خون بالا میزان بار قلب را افزایش و از این طریق موجب ضخیم شدن و سخت شدن قلب میشود. علاوه براین شانس سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی احتقانی قلب را افزایش میدهد. با وجود عوامل خطر دیگر شانس حمله قلبی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون چندین برابرخواهد شد.
کم تحرکی: زندگی بدون فعالیت یک عامل خطر برای بروز بیماری عروق کرونر است. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید بصورت منظم از بیماری عروق خونی و قلب جلوگیری می کند.
چاقی و اضافه وزن: کسانی که چربی اضافه بخصوص در ناحیه شکمی دارند بیش ازدیگران به بیماریهای قلبی دچار میشوند. افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب، افزایش کلسترول خون و بالارفتن فشار خون از یکطرف و کاهش HDL از طرف دیگر میشود. این عامل خطر بروز دیابت را نیز در افراد افزایش میدهد.
دیابت: دیابت بطور جدی شانس بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد. حتی با وجود کنترل قند خون، دیابت شانس بیماری قلبی را افزایش میدهد، ولی در صورت عدم کنترل این خطر به مراتب بالاتر خواهد رفت.
۴ نشانه تشخیص:
اما جدا از گروههای پرخطر، بقیه افراد باید چه کنند؟ چند راه برای تشخیص دردهای قلبی و دردهای گوارشی وجود دارد. با این تفکیک درد، شما میتوانید بفهمید باید به اورژانس زنگ بزنید یا اینکه سراغ درمانهای خانگی و داروهای بدون نسخه رفته یا نزد پزشک گوارش بروید. این ۴ کلید تشخیص دردهای گوارشی از دردهای قلبی است.
۱- محل درد کجاست؟
اگر محل دردتان درست وسط سینه و روی جناغ سینه است یا اینکه درد در شانه، فک پایین، گردن یا پشت سینهتان دارید این درد احتمالا درد قلبی است، اما اگر احساس سوزش در ناحیه گلو و کمی پایینتر از تیروئید خودتان داشتید، اگر حس تلخی روی زبانتان داشتید و فکر کردید که غذا دارد به گلویتان برمیگردد اینها احتمالا نشانههای درد گوارشی است. در ضمن این را هم یادتان باشد که درد در ناحیه شکم ممکن است بیشتر به دلیل دردهای گوارشی باشد، اما نمیشود گفت که هیچ وقت دردهای قلبی در ناحیه شکم رخ نمیدهند.
۲- درد از چه زمانی شروع شده است؟
اگر به فاصله بسیار کمی از غذا خوردن دچار سوزش معده و درد پشت جناغ سینه شدید این احتمالا ناشی از مشکلات گوارشی است به خصوص اگر بلافاصله پس از غذا خوردن دراز کشیدید احتمال بروز مشکلات گوارشی بیشتر است. دردهای قلبی به طور معمول (اما نه همیشه) پس از فعالیت رخ میدهد. در زمان استراحت معمولا اگر دردی به وجود بیاید درد گوارشی است، دردهای قلبی به ندرت در زمان استراحت اتفاق میافتد.
۳- علائم همراه
دردهای قلبی و عروقی معمولا با علائمی مثل تنگی نفس، تعریق و عرق کردن صورت یا کل بدن، احساس ضعف و غش، تهوع و سبکی سر و سرگیجه همراه است. این علامتها معمولا با دردهای گوارشی همراه نیستند. اگر همراه با درد علائمی مثل تعریق و تنگی نفس داشتید و احساس کلی ضعف و بیحالی وجودتان را گرفت اینها احتمالا ناشی از مشکلات قلبی یا عروقی است نه مشکلات گوارشی… البته این را هم بدانید که در زنان معمولا حملههای قلبی با علائم کلاسیک همراه نیست و اتفاقا بروز مشکلات قلبی در آنها اغلب با این علائم جانبی همراه است.
۴- چه دارویی مصرف میکنید
اگر مشغول مصرف داروی خاصی (مثلا آنتیبیوتیکها) هستید ممکن است این داروها معده شما را تحت تاثیر قرار دهند و آن را اذیت کنند و باعث بروز مشکلات گوارشی شوند در نتیجه احتمالا درد شما یک درد گوارشی خواهد بود. البته یادتان باشد افرادی که برای مشکلات قلبی قرص یا قرص زیرزبانی نیتروگلیسیرین مصرف میکنند باید بدانند که این قرص ممکن است روی علائم گوارشیشان هم تاثیر بگذارد. به سمت اورژانس بروید یا منتظر آمبولانس بمانید.
فردی که دچار درد قلبی شده، باید چکار کند؟
فرد باید به پزشک مراجعه نماید تا پزشک تشخیص دهد که درد او مربوط به قلب است یا خیر. درمانهای مشکلات قلبی متعدد است. پزشک با روشهای پاراکلینیکی به تشخیص میرسد و درمان دارویی یا آنژیو پلاستی برای او در نظر گرفته میشود. پزشک ممکن است برای برطرف کردن تنگی از استنت (در اصطلاح عامیانه فنر) استفاده کند و یا با عمل جراحی قلب باز تنگی قلب را برطرف کند.
پزشک با استفاده از روشهای پاراکلینیکی مانند تست ورزش- نوار قلب و اسکن و اکو، ممکن است تشخیص دهد که درد بیمار منشا قلبی ندارد.