پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی: طرحهای بسیار جذابی برای شناسایی سموم در موادغذایی و تقلبات در زعفران، شیر و عسل داریم که بخشی به بهره برداری رسیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر علیرضا زالی در حاشیه مراسم بهره برداری از دستاوردهای بخش تحقیق و توسعه برنامه جامع سلامت غذای کشور در جمع خبرنگاران افزود: با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به طرحهای خوبی در بحث تجاری سازی روشهای رسیدن به اصالت موادغذایی دست یافته ایم که براساس آن به وجود ناخالصی ها، مواد آلاینده در موادغذایی، آنتی بیوتیک ها، هورمون ها، افزودنیها و اسانسهای غیرمجاز پی میبریم.
وی گفت: نامرغوب بودن موادغذایی، دوربودن از برچسبهای موادغذایی، استفاده از برچسبهای غیرمجاز، تعهد نداشتن به محتویات فیزیکی و شیمیایی مورد نظر در پروانههای صادره و وجود موادافزودنی غیرمجاز و اسانسها غیرمجاز در موادغذایی جزو تخلفات شایع در این باره است.
دکتر زالی افزود: برای تجاری سازی و صنعتی کردن روشهای تشخیص این آلایندهها نیازمند استفاده هرچه بیشتر از ظرفیتهای بخش خصوصی و ترویج شرکتهای دانش بنیان هستیم و ما امروز پروژههای جذابی را در بحث استفاده از ظرفیت کروماتوگرافی و طیف سنجی داشتیم و هم اکنون توانایی تشخیص و شناسایی ۴۳۰ نوع سم را در موادغذایی داریم.
وی گفت: در طرحی دیگر امروز با استفاده از ظرفیت دستگاههای تولید داخل توانایی پیدا کردیم آفت کشها را در ریشه مو بررسی کنیم چراکه در ریشه مو به دلیل تکثیرنیافتن متابولیک مقدار زیادی از سم باقی میماند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدبهشتی افزود: با استفاده از سیستمهای فناوری جدید که بخشی وارداتی و بخشی تولید داخل است از طریق بیوچیپسها در مبادی ورودی، گمرک و کارخانهها میتوانیم به صورت پورتال و با روشهای سریع میزان آلایندههای موادغذایی را تشخیص دهیم.
دکتر زالی گفت: امروز در پروژهای دیگر با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز به خاصیت این فناوری در میزان نفوذ به موادغذایی میتوانیم آلایندهها را به ویژه در گوشت تشخیص دهیم.
وی افزود: درخصوص استفاده از فناوری هوش مصنوعی در بحث شیر و مواد لبنی هم طرحی داشتیم که در کسری از دقیقه میتوانیم میزان آب اضافه شده و مواد نامرغوب و افزودنی به شیر را شناسایی کنیم و در بحث زعفران هم با روشی سریع میتوانیم، اصالت زعفران و همچنین جایگاه جغرافیایی کشت آن را تشخیص دهیم که این روش درخصوص نعنا و برخی غلات و ادویه کاربرد دارد.
دکتر زالی گفت: موضوع زعفران برای ما اهمیت ویژه دارد چراکه زعفران ما را از کشور خارج میکنند و بعد از بسته بندی به عنوان زعفران خارجی وارد میکنند که ما به راحتی میتوانیم از طریق این فناوری محل کشت زعفران را تشخیص دهیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر در حلال بودن ژلاتینهای وارداتی که برخی در قالب پاستیل وارد میشود، اطمینان دارید؟ افزود: به لحاظ فنی امکان تشخیص این موضوع وجود دارد که البته نیازمند تجاری سازی و مشارکت بخش صنعت است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدبهشتی به کاربردهای فراوان ژلاتین در موادغذایی و داروها اشاره و اضافه کرد: میزان ژلاتین حلال تولیدشده در داخل جوابگوی نیاز داخل نیست و حتما ما باید در این خصوص تدابیری بیندیشیم.
دکتر یزدان پناه: با استفاده از توان متخصصان داخلی میتوانیم اصالت موادغذایی را تشخیص دهیم
مجری برنامه جامع سلامت غذای کشور هم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما گفت: از سال ۹۳ با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو اقداماتی را در این خصوص آغاز کرده ایم و با استفاده از توان متخصصان داخلی میتوانیم میزان آلایندگی و اصالت موادغذایی را تشخیص دهیم.
دکتر یزدان پناه افزود: ارتباطاتی با برخی کشورهای صاحب نام در این بخش داشتیم و فناوریهایی وارد و آن را بومی سازی کردیم و امروز در بحث تشخیص اصالت زعفران، عسل و گوشت به توانمندیهایی رسیده ایم و در کوتاهترین زمان ممکن و بدون مراجعه به آزمایشگاه از طریق دستگاههای پورتال که میتوان حتی در اختیار کشاورزان و مردم هم قرار داد، اصالت این موادغذایی را بررسی کنیم.
وی گفت: در ارتباط با برخی مراکز اروپایی و شرکتهای دانش بنیان در حال ساخت دستگاه طیف سنج نور مرئی و مادون قرمز نزدیک هستیم که از طریق آن میزان تقلبات در موادغذایی شناسایی میشود.